Назаем от киното

„Надеждата е нещо добро, може би най-доброто от всичко на света. А нищо добро не умира! Въпросът е дали да се вкопчиш в живота или в смъртта.”

В края на 80-те, за откупуването на авторските права върху новелата си „Рита Хейуърт и изкуплението Шоушенк“, Стивън Кинг получава 5000 долара. Той никога не осребрява този чек, а го поставя в рамка – за вечни времена. Филмът на младия режисьор Франк Дарабонт „Изкуплението Шоушенк” излиза на екран в САЩ през септември 1994 г. – без големи надежди да успех, в ограничен брой киносалони, сътворен със скромен бюджет от $25 милиона. Първите седмици носят разочароващ приход по гледаемост, което класира лентата като пълен провал. Но както мъдрият Стивън Кинг предусеща в началото, времето работи с пълна сила за възкресението на този филмов шедьовър. „Изкуплението Шоушенк” се сдобива със 7 номинации „Оскар” и макар да не спечелва нито една от тях, привлича вниманието на милиони зрители, които затаяват дъх пред разтърсващата затворническа история.

За изкуплението и свободата, която никога не идва даром, за справедливостта и приятелството, което може да роди дори в затвора, за неугасващата надежда и избора да се вкопчиш в живота или в смъртта. Това е историята и на една изумителна актьорска игра, в която затворниците Тим Робинс и Морган Фрийман извървяват пътя до върховното човешко право – свободата. Поругана, изстрадана, изкупена. През 2015 г. филмът „Изкуплението Шоушенк“ е включен в Националния филмов регистър на САЩ и става част от националното кино-наследство на страната.

Вижте непубликувани кадри от сътворението на една от най-великите кинотворби на всички времена.

„Страхът може да те затвори. Надеждата може да те освободи.”

Снимки: vintag.es