Ботулиновият токсин (ботокс) е протеин, произвеждан от бактерията Clostridium botulinum. Използва се за намаляване на фините линии и бръчки чрез релаксиране на подлежащите мускули. ​​​Най-добре от токсина се повлияват бръчките на челото, между веждите (гневна бръчка) и тези около очите (пачи крак). Може да се третират и някои от бръчките около устата, шията, отпуска брадичката. В медицината ботоксът се използва за лечение на прекомерно изпотяване, мигрена, мускулни нарушения и някои нарушения на пикочния мехур и червата. Понастоящем се използва за лечение на повече от 20 различни заболявания. Търговската форма е маркирана под маркови имена като Botox®, Dysport® , Xeomin® и Vistabel®.

Голяма част от пациентите опитали ботокс терапията са се убедили в ефекта от първо лице, но все още има много пациенти, които се притесняват да опитат. В този материал ще поговорим за най-честите заблуди и истината за ботулиновия токсин.

1. Ботоксът ще направи лицето ми „замръзнало”: Ботоксът не променя драстично външния ви вид! В най-добрия случай, ботокс ще ви даде отпочинал вид и може да премахне до 5 години от реалната ви възраст.

2. Ботоксът ще премахне всички бръчки: Ботулиновия токсин може да омекоти появата на бръчки в зоната на челото, около очите – „пачи крак”и устните. Обаче, една терапия с ботокс НЕ може магически да премахне всички бръчки, особено ако те са дълбоки. Фините линии и мимическите бръчки (бръчките, които се появяват на челото, когато вдигнете веждите си или когато се усмихвате) определено могат да се повлиаят добре от ботокс. Но ако имате дълбоки бръчки, вероятно ще ви е необходима комбинация от ботокс и филъри, за да ги премахнете напълно. Всъщност някои пациенти искат да запазят бръчките си, като предотвратят появата на нови. Ботокс инжекциите могат да направят точно това – помагат да се предотврати появата на бръчки, но позволяват да запазите истинската си самоличност.

3. Нямате нужда от ботокс, освен ако нямате бръчки: Ботулиновия токсин може да се използва за предотвратяване на бръчки! Стартирането на ботокс терапия преди появата на бръчките ще ги преотврати. Не чакайте появата на дълбоки линии, за да започнете да ботокс терапия (вж. Мит # 2).

4. След като започнете, не можете да спрете: Нищо ужасно няма да се случи, ако опитате ботокс инжекция веднъж и след това решите, че не искате отново. Ефектът от ботокс трае само 3-4 месеца, след което мускулите постепенно възвръщат силата и движенията си от преди ботокс терапията. Въпреки това, повечето хора наистина харесват резултатите и избират да продължат терапията.

5. Ботоксът е само за жени: Ботулиновия токсин може да се използва както за мъже, така и за жени! Все повече мъже избират ботокс терапията. Макар че обикновено се смята за привлекателно мъжа да има бръчки, много мъже избират ботокс, за да омекотят тези линии, като запазят част от бръчките. Особено популярно е сред мъжете в бизнеса, които се конкурират с по-младото поколение за работа или преговарят с клиенти. Отпускането на мускулите в областта на гневната бръчка променя вида на човек, така че да изглежда по-малко ядосан и по-отзивчив, което може много да помогне в спечелването на нови клиенти.

6. Ботоксът е за превзети хора: Да изглеждаш и да се чувстваш добре НЕ е превзето! Хора от всички възрасти и социално-икономически произход се възползват от ботокс терапия. Някои искат да запазят младостта си и да предотвратят образуването на бръчки, други са загубили работата си и се конкурират на пазара на труда срещу много по-млади хора, а има и такива, които се подлагат на ботокс терапия само за специални случаи като рождени дни и сватби.

Друг голям въпрос, които често бива задаван е на каква възраст е подходящо да започнем ботокс терапия за естетични цели. Вижте мнението на дерматолога д-р Катя Паскова:

„При някои дами, които имат много тънка кожа, прекомерно излагана на слънце, още в края на 20-те години се забелязват бръчки в зоната на челото, гневната бръчка и бръчки около очите”, споделя д-р Паскова.

„Повечето пациенти на възраст под 25 години обикновено не се нуждаят от ботокс, но това зависи от типа кожа и начина на живот. В миналото ботулиновия токсин е смятан за употреба на жени на средна възраст. Това схващане вече се смята за остаряло”, допълва тя. Все повече пациенти в края на 20-те години се подлагат на терапия с ботулинов токсин, а всеобщото лекарско мнение се променя. „Колкото по-млад , толкова по-добре” – смятат редица световни топ дерматолози.

Разбира се всеки случай трябва добре да се прецени според индивидуалните потребности на пациента. Днес пациентите са добре информирани и статистиката показва, висок интерес към ботулиновия токсин (според ASAPS, ботулиновият токсин е най-разпространената нехирургична процедура от 2000 г. насам и надхвърля 4-милиона броя процедури на година), но ако пациента все още няма видими бръчки, би било твърде рано за ботокс.  В същност няма точна възраст на която да поставим първата ботокс инжекция. Редовната консултация със специалист и добрата и правилна грижа за кожата може да отложи ботокс терапията за още няколко години, но да не забравяме също така, че може да „изпуснем момента”. Ако това се случи лицето ни може да се отпусне и бръчките да станат прекалено дълбоки, за което ботокс терапията няма да помогне. Тогава ще трябва да потърсим друго решение.

* Знаейки истината за ботулиновия токсин, вече можете спокойно да насрочите вашия час за първа терапия. Не забравяйте да го направите само на легитимни места, при лекари които имат опит и работят с лицензиран продукт!

Източник и снимки: Дерматологична клиника Дерма Вита