Младежкото акне - как да се справим с него, продукти, грижа, хранене

Акнето е причина №1 за посещение при дерматолог. По данни на СЗО до 90% от младежите във възрастта между 10 и 20 години страдат от заболяването под различна форма. През последните години се наблюдава тенденция за развитие на акне и сред хора преминали възрастта на пубертета, а дори и след 35-40 годишна възраст.

Въпреки, че акнето засяга само кожата, но не и общото здравословно състояние, то може значително да влоши качеството на живот и социалните контакти, дори и да създаде психологически проблеми.

В началото особено по време на пубертета под влияние на хормони, наречени андрогени, мастните жлези по лицето, деколтето и гърба започват да секретират повече себум: това състояние се нарича хиперсеборея. Кожата става мазна, лъщи, порите се разширяват и започват да се появяват единични пъпки. Типични са т.нар комедони – „бели точки” (затворени комедони) или „черни точки” (отворени комедони). Тази среда благоприятства размножаването на бактерия, наречена Propionibacterium acnes. Така се се образуват възпаленията – папули, пустули, кисти, които понякога могат да бъдат много болезнени. Момчетата и момичетата са засегнати еднакво, като при момчетата по-тежкото протичане е по-често.

Акнето е заболяване, което може да продължи и над 5 години. Лекува се бавно, задължително от дерматолог и изисква много постоянство и грижи.

Най-разпространено е локалното лечение, т.е. прилагане на различни лосиони, кремове, гелове, сапуни. Най-популярни са – антибиотици, бензоил пероксид, ретиноиди, салицилова киселина, азелаинова киселина, алфа-хидрокси киселини и др. Те подпомагат отпушването на порите, унищожават бактерията, действат противовъзпалително и антисеборейно. При комбиниране на различни медикаменти може едновременно да се атакуват различни механизми на възникване на акнето. Това гарантира по-дълготраен ефект на лечението.

Системна терапия с лекарства, като антибиотици, контрацептиви или ретиноиди се налага при случаи на средно тежко и тежко протичащо акне, както и при липса на достатъчен ефект от локалната терапия.

През последните години към терапията активно се включват химически пилинги и лазерни процедури – противовъзпалителна терапия при активно акне с диоден лазер, LED терапия, фракционирана лазерна терапия за премахване на белези и други.

Освен чисто медицинските форми на лечение в последните години все по-активно се говори, че храненето също се отразява върху здравето на кожата. В подкрепа на това вече има и доста медицински доказателства. И така кои са основните препоръки на дерматолозите:

– Наблягайте на продукти богати на бета каротени, а именно моркови, домати, чушки, лозови листа, рукола, спанак, тиква.

– Приемайте богати на омега 3 храни, защото те много добре се борят с възпаленията – орехи, риба особено сьомга, морски дарове, ленено семе, спанак, къдраво зеле и зеленолистни и др.

– Може да прекалите колкото искате с пресни плодове и зеленчуци.

– Избягвайте храните с висок гликемичен индекс или т.нар. концентрирани въглехидрати “junk food” – бял хляб, вафли, пасти, картофи, стафиди, бял ориз.

– Намалете консумацията на пилешко месо, прясно мляко и всякакви нискомаслени или обезмаслени продукти.

Лятото е един от любимите на всички сезони, но слънцето е “лъжлив” приятел на страдащите от акне. То предизвиква задебеляване на епидермиса, затруднява отделянето на секрета на мастните жлези и подпомага образуването на комедони. Излагайки се на слънце получавате временно, измамно подобрение, което неминуемо след края на ваканцията се последва от влошаване на състоянието с появата на възпаления по лицето, деколтето и гърба. При лечение на акне винаги е добре да се ползва слънцезащитен фактор с висок фактор и съобразен с кожата.

Д-р Катя Паскова
Derma Vita Clinic
Град София
Ул. Ак. Иван Буреш 8

Източник и снимки: dermavita.bg

12749 Преглеждания