„Естетичната медицина е изкуство. Трябва да се прилага с мярка, познание и финес.”

Д-р Катя Паскова е сред първите специалисти поставили началото на естетичната дерматология в България. Тя е основател и ръководител на една от най-известните столични клиники – „Дерма Вита”. Клиниката разполага с най-добрите технолигии на световния пазар и повече от 15 години помага на хиляди пациенти да разрешат техния естетичен или дерматологичен проблем. Д-р Паскова притежава редица специализации от цял свят и всяка година прибавя по няколко нови към портфолиото си. Член е на Българското дерматологично дружество, Дружеството на частнопрактикуващите дерматолози в България, Академията по практична дерматология и естетична медицина, Европейската академия по дерматология и венерология (EADV), Европейската общност по лазерна дерматология (ESLD). Философията й на специалист дерматолог включва убеждението, че красотата преди всичко е хармония в пропорциите и е допустима всяка корекция, но с мярка.

„След 40, жената има лицето, което заслужава” – така смята Коко Шанел. Какво е вашето мнение за красотата, която се опитваме да съхраним след тази възраст? И кога всъщност трябва да започнем с това?

Бих казала, че след 40 години, жената има лицето, за което се е грижила от 20 години. Колкото по-рано започнем да обръщаме внимание на кожата си и да се грижим за нея, толкова по-добре ще ни се отблагодари тя на по-късен етап. Посещението при специалист дерматолог, помага да се подбере подходящ продукт или да се назначи лечение на проблем, които във времето може да се задълбочи. Съвременната естетична медицина ни позволява да изглеждаме страхотно и на 40 и след 50 годишна възраст. Така нареченото „красиво остаряване” е възможно, ако доверите кожата си на добър специалист. Той ще ви помогне да изглеждате свежи, отпочинали и ще премахне няколко години от лицето, без намесата да личи. Това е трудна задача, трябва добра преценка, значително познание по анатомия и години практика.

Кой е най-простият професионален съвет за красива кожа, който можете да дадете?

Не пропускайте ежедневната грижа за кожата. Почистването на грима, нанасянето на слънцезащита целогодишно и редовните посещения при вашият дерматолог са пътят към красивата кожа.

Кои са най-големите врагове на здравата и красива кожа?

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло, тя отразява всички процеси които се случват вътре в нас. Начинът по който се храните, употребата на цигари и алкохол, недоспиването и стресът са най-големите врагове на здравата и красива кожа. 

Как българските жени се грижат за външния си вид – какви „жертви” са готови да направят в името на младостта и красотата?

Българките са прословути с красотата си. Освен добрите гени, добрата грижа също е в основата на тази красота. Българката има предимството за лесен достъп до отлични, високотехнологични естетични машини и добри специалисти – на много добра цена. В Европа и Америка цените на естетичните услуги са в пъти повече, да, стандартът там е по-висок, но средностатистическата европейка трудно може да си позволи терапията, която средностатистическата българка – може. Мисля, че това е голям плюс в грижата за красивата и млада кожа на българските жени. Не бих казала, че са необходими жертви, за да изглеждаме добре. Иновативните неоперативни методи и машини, предоставят отличнни резултати без почти никаква болка, без да се налага да си оставате у дома и да прекъсвате ежедневните задачи. 

Коя е най-търсената естетична терапия и какво я прави такава?

Най-търсени са терапиите с бърз, безболезнен резултат и без време за възстановяване. Няма една единствена терапия, която да реши проблема при всеки. Нуждите на пациента са строгоиндивидуални и дори един и същи проблем, при различните пациенти, се решава по различен начин.

Усилието да бъдеш млад и красив напоследък ражда доста гротескни „постижения” на естетичната хирургия. Защо се минава мярката и вие самата, сблъсквате ли се често с нереални желания на ваши клиенти?

Границата между красивото, свежо лице и прекалените корекции, е тънка. В моята дългогодишна практика съм се сблъсквала с много нереалистични желания и очаквания от пациентите. Смятам че, отговорността за тези гротескни резултати е колкото на самия пациент, толкова и на лекаря и обществото. Изкриверните норми за красота доведоха до тези грозни резултати. Според мен естетичната медицина е изкуство. Трябва да се прилага с мярка, познание и финес. По-важо е специалистът да консултира пациента, като му постави реалистични очаквания и е важно да може да откаже процедура, ако това ще навреди на пациента.

Вашият личен Топ 5 на иновативните подмладяващи терапии? 

Моят личен топ 5 и най-предпочитаните терапии в моята клиника са: на първо място ботулиновият токсин и филърите, последвани от хайфу процедурите за лице и тяло с Ultraformer III, единствената за сега в България микроиглена радиочестота терапия VIVACE, програмите за цялостно подмладяване – представляват комбинация от инжекционни и апаратни процедури, съобразени с индивидуалните потребности на пациента, и не на последно, медицинският апарат за криолиполиза – Clatuu, който елиминира мастните натрупвания и контурира тялото.  

Каква е формулата на естетиката и красотата според вас?

Формула няма, въпреки че красотата се подчинява на определени, точни математически пропорции, те я много индивидуална. Често пациенти идват в кабинета със снимка на някоя знаменитост и искат нейните устни или скули и т.н. Много ми е трудно да ги убедя, че не всеки може да има устните на Анделина Джоли и, че не на всеки биха му отивали тези устни. Според мен естетиката е усет да съобраим нуждите и исканията на пациента с възможностите и индивидуалните особености.

Снимки: Дерматологична клиника Дерма Вита