Причини за появата на синдрома на сухото око

Синдромът на сухото око се причинява при хронична липса на достатъчно овлажняване на окото. Последствията от сухи очи варират от едва доловимо, но постоянно дразнене на очите до значително възпаление и дори цикатризиране (увреждане) на предната повърхност на окото. Проблемът със сухите очи се среща сравнително често и синдромът на сухото око е основна причина за посещение при очен лекар.

Симптомите на сухота в очите и синдрома на сухото око включват:
• Парещо усещане
• Възпалени очи
• Чувство за болка
• Усещане за тежест в очите
• Уморени очи
• Усещане за сухота
• Червени очи
• Фотофобия (чувствителност към светлина)
• Замъглено зрение

Друг симптом е усещането за „чуждо тяло” в очите. Колкото и да е странно твърде влажните очи също могат да бъдат симптом на синдрома на сухото око. Това е така, тъй като при сухота на повърхността на окото като защитен механизъм се стимулиира твърде много продукция на водната компонента на сълзите. Но това рефлекторно сълзене не остава достатъчно дълго, за да излекува подлежащия проблем.

Слъзният филм има три компонента – липиден, воден и муцинозен. Така например, ако мейбомиевите жлези, отговорни за липидния компонент, не секретират достатъчно, слъзният филм се изпарява твърде бързо и подлежащото състояние – наречено дисфункция на мейбомиевата жлеза – сега се смята за основен фактор в много случаи на синдром на сухото око.

Други причини за този проблем може да бъдат вашият климатик, печка или други неща около вас, които да изсушат очите ви. Освен това естественият процес на стареене, особено менопаузата при жените; страничните ефекти на някои лекарства, като антихистамини; различни заболявания, които засягат способността ви да правите сълзи, като синдром на Сьогрен, ревматоиден артрит и колагенни съдови заболявания; различни проблеми, които не позволяват на клепачите ви да се затворят по начина, по който трябва – всички те водят до заболяване на сухото око.

Понастоящем дисфункцията на мейбомиевата се лекува с набор от методи, за които е доказано, че са относително ефективни, което води до необходимостта от усъвършенствани възможности за лечение. Прекомерното развитие на бактериите и Demodex е отличителен белег на дисфункцията на мейбомиевата жлеза (MGD), а проучванията показват, че IPL подобрява признаците на блефарит. В дерматологичната практика са доказани клиничните ползи от терапията с интензивна пулсова светлина (IPL) за лечение на различни кожни проблеми и заболявания, като розацея и акне.  В последните години IPL лечението се прилага и при синдрома на сухото око, което можем да наречем заболяване на модерното общество.

Лечение на синдрома на сухото око

Derma Vita разполага с иновативна IPL система и дерматолозите имат опит при лечение на синдром на сухото око с IPL терапия. При лечението с IPL се загрява дермата до температура от 43 ° C, като по този начин се подобрява секрецията на въпросните жлезите. Когато се прилага върху кожата, тази светлина се абсорбира от кръвните клетки в абнормните кръвоносни съдове, коагулират се и в резултат съдовете се затварят. При IPL терапията се втечнява абнормния слъзен секрет и се разширяват жлезите. Във връзка с това се подобряват симптомите при пациентите  със сухи очи.

Кандидатите, които отговарят на условията за IPL, трябва да имат типове кожа 1, 2 и 3 (а понякога и 4). Тъмните кожи не са подходящи за процедура с IPL, тъй като са склонни да прочвяват странични ефекти, като депигментация.

IPL интензитетът на лечение варира  според  тежестта на заболяването и възрастта на пациента. Обикновено отнема три до четири процедури в течение на четири месеца. След нормализиране на жлезата, се поддържа лечението на всеки шест месеца до една година, като по-младите пациенти се нуждаят от по-малко терапии.

Ако имате тази диагноза, поставена от очен лекар и търсите разрешаване на проблема, може да се свържете с нашите специалисти, за да обсъдите вашето IPL лечение.
За допълнителна информация и записване на час тел.: 0884 94 95 81 и 02 / 962 25 33(44)

Материалът е разработен със съдействието на д-р Виктория Иванова, от Derma Vita clinic
Снимка: Alexandria Baldridge from Pexels