Малтийски Сокол - владетелят на 7-те морета

Ако можем да използваме съчетанието между произведение на изкуството и мореплаване, то със сигурност ще бъде по адрес на тази великолепна 88 метрова яхта с загадъчното име Maltese Falcon (Малтийски Сокол).

1

Поръчана през не толкова далечната 2006 година от американският финансист и страстен любител на ветроходството Том Перкинс при всепризнатите майстори на луксозни плавателни съдове Perini Navi Group, Maltese Falcon и до сега остава най голямата частна ветроходна яхта в света.

Предизвикателството да създадат този изключителен плавателен съд се оказва точно по възможностите на италианският гигант, който работи в тясно сътрудничество с дизайнерското бюро Ken Freivokh Design.

През 2009 година Том Перкинс решава да се раздели с своята уникална играчка и я обявява на пазара за скромните 167 милиона долара. Сделката се осъществява на цена от 100 милиона долара, а купувач и настоящ собственик на яхтата става Elena Ambrosiadou, основателката на един от най големите хедж фондове във Великобритания IKOS Partners, управляваща портфейл от малко над 1,5 милиарда долара.
След сензационната покупка Elena Ambrosiadou споделя, " Едва ли ще мога да използвам Maltese повече от две седмици в годината, тъй като работя по 16 часа на ден,7 дена в седмицата".
Доста скъпи две седмици като се има предвид стойността на лодката, както и годишната й поддръжка, която с лекота би могла да достигне до 10 процента от цената на ветрохода. Като добър финансист, Елена чартира яхтата през времето, когато не я ползва. Сумата за седмица, с която трябва да се разделите, за да я наемете е доста солена, 610 000 долара без да се включва храна, напитки и гориво. Разбира се, не трябва да забравяме и задължителния бакшиш на екипажа в края на пътуването, който пак е приблизително 10 процента от сумата на наема.

Дали си заслужава? Нека погледнем по отблизо самата яхта и решете сами.

2354

76

188.08.18.28.38.48.58.6

Оборудвана с иновационната система за управление The Falcon Rig, Maltese Falcon поставя нов етап в историята на яхтинга : 3 самостоятелни въртящи се мачти с 15 платна, разкроени по специален начин, така че да задържат 12 % повече въздух. Общата площ на платната достига 2 400 кв.м. и позволява на ветрохода да достига до 20 възела (38 км/ч.) круизна скорост, което за този гигант с дължина от 88 метра и ширина почти 13 метра е меко казано изключително постижениe.

24

8.78.8

За да придобиете по ясна представа, с тази скорост може да се прекоси Атлантика за по малко от 10 дена. Абсолютното автоматизиране на платната чрез системата за управление Perini Navi Sail Control, позволява управлението на мега яхтата само от един човек . Естествено, помислено е и за моментите в които вятърът утихва, най големия ужас за ветроходеца. Екипирана с два дизелови двигателя Deutz от по 1800 к.с. Всеки, позволяват на ветрохода да поддържа същата скорост от 20 възела дори и при абсолютно безветрие. Иначе казано прекосяването на Атлантика за 10 дена ви е подсигурено при всякакви метеорологични условия, а горивните резервоари носещи почти 82 000 литра гориво ви дават свободата да не мислите за суша почти 5 000 мили.

Интериорът на Maltese Falcon е изключително луксозен и съобразен с капризите на своите гости. Основния акцент е атриума, през които се влиза към жилищните помещения. Тук трите палуби са обединени от кръгово стълбище, заобикалящо главната мачта, и създаващо спираловиден ефект. Естествената светлина която влиза отвсякъде създава допълнително усещане за простор. Разполагаща с пет каюти със собствени бани и една ВИП каюта с частен дек за слънчеви бани, отделен фитнес и гардеробна стая, яхтата може да побере до 12 души гости на борда. При необходимост, 4 от каютите могат да се преобразуват в 2 ВИП апартамента със завидни размери. Дневната част на яхтата е оборудвана с 65 инчов Bang & Olufsen LED 3D телевизор с огромна колекция от ДВД филми управлявани от централната система Kaleidescape (точно като на трансконтинентален полет). Чрез сателитна връзка подсигурена от Furuno Sat C, Nera F33 Sat Com във всяка точка на света яхтата има високоскоростен Интернет и повече от 300 телевизионни канала. 

Разполага с собствена GSM ретранслатора клетка, която гарантира мобилна връзка и на най-отдалечените места в океана. Всяка от каютите е оборудвана с 42 инчови телевизори Bang & Olufsen, а когато времето позволява на горната палуба едно от 15-те платна се превръща в киноекран и може да се насладите на най новите филми заобиколени от тишината на океана.

Изключителният съраунд на озвучителната система на Bang & Olufsen, с последно поколение вградени високоговорители навсякъде на яхтата, допълнително създават усещането за истински комфорт на сетивата. Основният фитнес салон е оборудван с най модерните уреди от Technogim и може да задоволи и най-големите очаквания на гостите.

910

1112

13  15

14.1  16

252617.11719

2322

Екипажът на Малтийски сокол се състои от постоянни 18 души разположени в 8 отделни каюти, като има и опция за настаняване на допълнителен обслужващ персонал, когато се налага да се посрещат ВИП особи, водещи със себе си собствен такъв. Едно от най-важните неща, когато говорим за ексклузивен лукс е предлаганата кухня. Maltese Falcon отговаря на това изискване в лицето на главният готвач Ewen Cameron, натрупал опит в луксозния ски курорт Куршавел и придобил умения Michelin работейки със световно известните имена Godon Ramsey, Tom Aitkens и Marc Fosh.

Арсеналът от водни забавления е също така доста впечатляващ. Две 10 метрови моторни лодки Pascoe RIB Tenders с възможност за каране на водни ски, два двуместни и два правостоящи джета за екстремни усещания, набор от канута, уинд сърфове, уейк бордове, всякакъв вид надуваеми забавления и напълно оборудвани водолазни костюми. Но това не е всичко, четири местната подводница за изследване на морските дълбини, една от любимите играчки на първият собственик Том Перкинс, завършва картината на извънбордовите атракции.

2721

Носител на множество купи и награди, Maltese Falcon за поден път доказа, че остава без конкуренция, тъй като този неповторим ветроход през 2013 година е обявен за победител в класацията 50-те най-добри superyachts за всички времена.

2028