Правилата на 45-годишния предприемач, създал „банката на интернет” PayPal, компанията на електрически автомобили Tesla Motors и SpaceX – първата частна компания, извела космически летателен апарат в орбита.

Искам да бъда част от всичко, което променя света.

В детството си бях поразен от това, колко много неща могат да се взривят в ръцете ми. Цяло чудо е, че всичките ми пръсти са на мястото си.

Бих искал да умра на Марс. Но не от сблъсък с повърхността.

Търпението е добродетел и аз се уча да бъда търпелив. Но това е много труден урок.

Повечето хора не обичат промените, но трябва да се научим да ги приемаме. Особено ако алтернативата на тези промени е катастрофална.

Когато говоря за нещо, то непременно се случва. Не задължително по разписание, но винаги става факт.

От „Пътеводител на галактическия стопаджия” научих, че най-сложното нещо на земята е да избереш внимателно въпроса, който задаваш. Но ако вече си го избрал, всички останало става лесно.

Имам собствено гробище за несполучливи идеи. Там се търкалят много надгробни камъни, а някъде в дъното е пълно с прясно изкопани гробове, които са в очакване да им дойде времето. Но правя всичко по силите си, те да останат празни.

Когато спечелиш първия си милион, животът ти се променя. Всеки, който твърди, че това не е така, говори глупости.

Да създадеш добра компания е като да изпечеш торта. Просто трябва да разполагаш с правилните съставки и да ги употребиш в правилните пропорции.

Да, хората бяха на Луната, но нищо повече от това не се случи. Дори не съм чул за сериозно намерение да бъде направена следващата крачка.

За изпълнение на сложни задачи съвсем не е необходимо да наемате много хора. Количеството никога не компенсира таланта, а двама души, които нищо не знаят, не могат да заменят единия, който знае нужното.

Възможно е, най-голямата ми грешка да е желанието да заложа на нечий талант, а не на нечии качества. Но това е много важно – когато човек има добро сърце.

Героите от любимите ми книги „Властелинът на пръстените” и „Основание” на Айзък Азимов, винаги са чувствали необходимост да спасяват света.

Точно сега цялото човечество – от първия до последния човек, участват в най-опасния експеримент в цялата ни история – колко още въглероден диоксид трябва да изхвърлим в атмосферата, за да проумеем, че стоим пред лицето на смъртта!?

Снимка: Bloomberg, Business Insider