„Добрата храна и доброто хранене са свързани с поемане на рискове.“

Наричат го „лошото момче на кулинарния бизнес“. Той е един от най-известните готвачи в света и това не е случайно. Груб, неподправен, с  ясно подчертани вкус и стил, той има ясно виждане за света, хората и храната. Не просто готвач, а страстен изследовател на различните култури по света. Надарен с уникален талант и остър език, Бурдейн привлича вниманието на публиката благодарение на умението си да изразява мислите си свободно, без абсолютно никакви задръжки. Никога не се съобразява с мнението на околните и държи винаги да учи от собствения си опит. Все пак, нужно е да си широко скроен, за да сготвиш в кулинарно телевизионно предаване ректум на африкански глиган.

Пътува до най-различни точки на земното кълбо в търсене на перфектното ястие. Опитва овчи тестикули в Мароко, яйца от мравки в Мексико или око на тюлен на забравено от бога място, като в последствие описва преживяванията си в книгата „Турнето на готвача“.

Редовно сътрудничи на списания и вестници и статиите му за кулинарните тайни се появяват на страниците на The Times, New York Times, Observer, Face, Scotland on Sunday и Food Arts. Статията му „Не яжте, преди да прочетете това“, публикувана в The New Yorker, става невероятно популярна и като нейно естествено продължение през 2000 г. се ражда автобиографичният роман „Поверително от кухнята“. Книгата предлага поглед зад лъскавия свят на ресторантските салони и разкрива личната му история. В нея описва момента, в който пламва любовта му към храната – опитвайки за първи път стрида направо от рибарска лодка в Южна Франция.

 От 1998 г. до днес Антъни Бурдейн е главен готвач на „Brasserie Les Halles“ в Манхатън, Ню Йорк, като през годините ресторантите са станали пет и се намират в различни точки на Америка.

Някои го буквално го обожават, други пък го намират за твърде циничен заради директния му подход. Едно е сигурно – невъзможно е да останеш равнодушен пред такава ярка личност.

(David Scott Holloway / CNN)

Уменията могат да бъдат усвоени. Характерът обаче или го имаш, или го нямаш.

Мисля, че идеята, че базовите умения за готвене са нещо ценно, че способността да се храниш и да храниш умело няколко други хора трябва да се преподава на всеки млад мъж или жена като фундаментално умение, трябва да стане толкова жизненоважна за порастването, колкото е научаването как да си бършеш задника, да пресичаш сам улицата, или да се оправяш добре с парите.

Храната е всичко, което сме. Тя е продължение на националното и етническото ни чувство, на личната ни история, на района ни, на племето ни, на бабите ни.

Като цяло хората се гордеят с храната си. Ако имаш желание да хапнеш и пийнеш с хората без страх и предразсъдъци, те стават така открити към теб, както не биха били към някого, който търси интересни истории.

Можете да научите много за някого, когато споделите едно ястие с него.

За мен животът на готвача е дълга любовна история, изпълнена с върховен екстаз, разочарования и смешни моменти.

Не лъжете. Направили сте грешка. Признайте я и продължете напред. Само не я правете отново. Никога повече.

Ако сте на 22, в идеална физическа форма, жадувате да се учите и да се усъвършенствате, препоръчвам ви да пътувате – колкото може по-далеч и на колкото може по-разнообразни места. Спете на пода, ако се налага. Разберете как живеят, как се хранят и готвят други хора. Учете се от тях – където и да отидете.

Пътуванията ви променят. Докато преминавате през този живот, този свят, променяте нещата съвсем леко, оставяте диря след себе си, дори и да е малка. В замяна, животът – и пътуванията – оставят диря във вас. През повечето време тези дири – върху тялото или сърцето ви – са прекрасни. Често обаче те носят и болка.

Може би това е достатъчно просветление: да знаеш, че няма финална точка на покой на разума; няма момент на самодоволна яснота. Може би мъдростта... е в осъзнаването колко малък съм, колко не-мъдър, и колко още много път имам да извървя.

Отворете съзнанието си, станете от дивана, движете се.

Какво по-мило можете да направите за някого, от това да му приготвите закуска?

Знаем например, че има директна, обратно пропорционална връзка между честотата на семейното хранене и социалните проблеми. В прав текст, членовете на семействата, които се хранят редовно заедно, е статистически по-малко вероятно да нападат магазини за алкохол, да взривяват лаборатории за метамфетамини, да раждат наркомански деца, да се самоубиват или да снимат порно с магарета.

Най-хубавите планове за почивка са...провалените. Когато се провали план А, откриваш, че има далеч по-вълнуващи начини да се насладите на ваканцията си.

(David Scott Holloway / CNN)

За тяхно собствено благо, вегетарианците никога не бива да имат достъп до фина, качествена бира и ейл. Това само ги прави шумни и войнствени, а им липсва физическата сила и агресивност, за да отстояват пиянските си твърдения.

В Русия са професионалисти в пиенето, така че без значение колко Jell-O шотове или йегери сте обърнали на колежански партита, без значение колко добри пиячи си мислите, че сте, не забравяйте, че руснаците – всеки руснак – може да пие с вас, докато не паднете под масата.

Има нещо прекрасно в пиенето следобед. Не твърде студена халба бира, абсолютно сами в бара - дори и в абсолютно фалшив ирландски пъб.

Вярвам  поне доколкото помня  че скоро направих класическата грешка да премина от маргарити към същински шотове от чиста текила. Това доста улеснява запознаването с нови хора.

Когато си имате работа със сложни транспортни проблеми, най-доброто, което можете да сторите, е да седнете с една студена бира и да оставите някой друг да се оправя с тях.

Тялото ви не е храм, а увеселителен парк. Наслаждавайте се колкото можете.

Добрата храна много често, дори най-често, е простата храна.

Начинът, по който правите омлет, разкрива характера ви.

Контекстът и паметта играят важна роля във всички страхотни ястия в живота на човека.

Не е задължително да съм съгласен с вас, за да ви харесвам или да ви уважавам.

Ако погледнете някого в очите и го наречете „дебел, безполезен, сифилитичен куп борсучи говна“, това не означава, че не го харесвате. Това може да бъде – и често е – проява на привързаност.

Без нови идеи, успехът може да се изтърка.

Късметът не е бизнесмодел.

Наличието на съвест много рядко е добър кариерен ход.

В графата „Причини, поради които напуснах последната си месторабота“, никога не назовавайте реалната причина, освен ако сте напуснали заради пари или амбиции.

Не се притеснявам да изглеждам като идиот.

Всичко може да се сготви и изяде. Дайте ми Елвис, сол и оцет – и ще го изям.

(David Scott Holloway / CNN)

Снимки: CNN