Дългоочакваната мистерия около забуленият в тайна суперавтомобил от Шведският производител на бутикови спортни коли Koenigsegg, най-сетне беше леко разсеяна.
Невероятният екип от инженери е успял да извлече от компактният 5 литров V-8 двигател оборудван с два турбокомпресора впечатляващите 1360 конски сили или 1000 киловата. Още по изумяващо е, че почти 80 процента от тази мощност се постига до 3 000 оборота, което означава, че колата ще разполага с над 1000 конски сили преди двигателят да е развил и една трета от мощността си. За сравнение, Bugatti Veyron Super Sport, който в момента е най-мощният автомобил в света, разполагащ с едва 1183 конски сили под капака и то доставени от чудовищният W-16 двигател , а неговият подгласник Ferrari с моделът си LaFerrari скромничи със своите 950 конски сили.

Все още е тайна максималната скорост, която ще развива скандинавският жребец, но се предполага ще и този показател ще бъде в графата най.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

Спекулациите около наименованието на модела One /един/, също бяха разбулени. Много хора смятаха, че ще бъде произведена само една бройка и тя ще бъде предложена на търг, но уви. Изпълнителният директор на компанията Christian von Koenigsegg, любезно обясни на изложението 2015 Geneva Motor Show миналия месец, че One означава броят конски сили, които се падат на всеки килограм от теглото на автомобилът, тоест 1360 кг "живо" тегло на колата разполага с 1360 кончета които го ускоряват. В момента текът тестове на суперавтомобилът и се очаква в началото на 2015 година да започне и производството му.

12

13

14

15

16

За съжаление One е не само супер мощен, но ще бъде и супер рядък, тъй като ще бъдат произведени само шест бройки от него и всичките те са вече продадени предварително за кръглата сума от 2,5 милиона щатски долара за всеки един от тях. Голяма част от Koenigsegg One заминават за Китай, така че ние едва ли ще успеем да видим това бижу на живо, но все пак адмирации към Koenigsegg, и жалко за Bugatti.