Преди 20 години старинният Kilcoe Castle, разположен в залива Roaring Water, на югозападния бряг на Ирландия, е потънал в забрава и руини. Актьорът Джеръми Айрънс и ирландската му съпруга Шиниъд Кюсак притежават семейна къща на 10 минути от историческото място, паднало последно под английска власт по време на паметната битка при Kinsale в началото на 1600-та. Това е любимото място за пикник, на което Айрънс и Шиниъд водят двамата си синове. До началото на 90-те, актьорът вече разполага с шест фамилни имота, а Kilcoe Castle от 15-ти век, се превръща в мечтата, която той сбъдва с истинска страст.

По средата на творческа криза и решен на всяка цена да спаси Килко от забравата на времето, Айрънс импулсивно купува извисяващия се на 50 стъпки над водата замък и му посвещава цялото си време, за да върне потъпканото му достойнство. Това е много интересно място, много мъжко и изправено – като фалос. Но все пак, вътре е утроба. Толкова е странно. Мисля си, че съм напълно защитен. Далеч от всичко. Чудесно усещане. Това е, което ми дава Килко”, споделя Кралят на замъка.

Реставрацията на внушителната сграда продължава години наред, а над 40 човека - пъстър състав от приятели, майстори-зидари, дърводелци, занаятчии и хора от околните села, се включват в дейността. „Казах им - запомнете, че това, което правим е джаз-тема върху Средновековието”, споделя Айрънс.

Вижте впечатляващата атмосфера, която английският актьор създава в утробата на замъка Килко и просторите, които споделя с 18-годишния фризийски кон Уини, вярното куче Smudge и красива си лодка.

По материал на: vanityfair.com 
Снимки:
 Simon Upton