Когато в края на миналата година германската корабостроителница Lürssen пусна на вода 180 метровата супер луксозна яхат наречена Azzam, мнозина от собствениците на подобни плавателни съдове бяха разочаровани от факта, че слизат надолу в класацията за най-голяма частна лодка в света, една престижна класация, която гали самочувствието на свръх богатите. Със сигурност обаче най-огорчен е бил Роман Абрамович, който до този момент държеше първенството с неговата Eclipse, смятана за върховно постижение в корабостроенето, както с размера си от 164 метра, така и с умопомрачителната и стойност от 1,5 милиарда долара.

30

Относно техническите характеристики на лодката е известно само, че са използвани дизелови двигатели от ново поколение развиващи 94 000 конски сили, което позволява максимална скорост от 30 възела нещо нечувано за такъв размер яхта. В момента от компанията все още извършват задължителните проби и изпитания на море, след което тя ще бъде предадена на новия си собственик. Това се очаква да стане някъде към края на тази година и тогава ще станат известни всички технически подробности и иновации използвани от Lürssen.

313435363840

Слуховете около стойността на Azzam все още са обвити в мъгла, но според специалисти от бранша базовата цена за построяването на такъв плавателен съд без екстри, които включват луксозното обзавеждане, басейни, хеликоптерни площадки, помощни плавателни съдове, подводница и други подобни играчки с лекота ще достигне 1 милиард долара. Ако обаче погледнем капризите на руския олигарх, който не се поколеба да си поръча в Eclipse последно поколение германска противоракетна система, както и специално създаден анти папараци щит, който заслепява обективите на камерите и се включва при засичане на светкавица, то тогава цената и трудно би могла да се предвиди.

Любопитното е кой е тайнственият собственик, който на фона на бушуващата финансова криза в света е решил да се раздели с сума равняваща се на годишния бюджет на малка държава, само за да си достави удоволствието да бъде собственик на най-голямата частна яхта в света. Това за съжаление все още е тайна, но все по често се спряга името на принца на Саудитска Арабия, като човекът решил да отнеме титлата и да развали настроението на Абрамович и веднъж за винаги да докаже, че докато петролът е основно гориво в света, арабски шейхове ще оглавяват подобен род класации.

42

Eclipse: