Слоганът „Класиката е модерна” не се отнася само за музиката. Той в пълна степен е валиден за кулинарните предизвикателства. Всяка класическа рецепта може да придобие нов облик с добавката на интересна съставка и да обогати менюто ви. Това се отнася и за нещо толкова познато като традиционната паста. Отличен пример за иновации в кулинарията е италианският ресторант Леонардо в Банско, където приготвят пастата по модерен начин.

(© Ресторант Леонардо, Банско)

Ето 6 модерни рецепти за италианска паста:

Лингуини със скариди

Ето една италианска рецепта, която е едновременно класическа и модерна. За нея се използват едни малко по-рядко използвани у нас макаронени изделия. Лингуините са плоски ленти и дължат името си именно на формата си. В превод то означава „езичета” и са характерни само за някои райони на Италия. Могат да се приготвят с класическите сосове Болонезе или Карбонара и по много други начини.

Модерният прочит на рецептата, който предлагат в ресторант Леонардо е Лингуини със скариди. Приготвят се изцяло с оригинални италиански продукти. Използва се прясна паста от висококачествено брашно, направена на място. Лингуините със скариди могат да бъдат приготвени в два варианта. В едната рецепта забележителният им вкус се дължи на добавените сушени домати и рукола. Втората версия е не по-малко вкусна. Скаридите се комбинират с тиквички и пресен розмарин.

~ ~ 
Pasta alla Carlofortina

Това е типично ястие от сардинската традиция. То тръгва от пристанищното градче Карлофорте, но сега е широко разпространено в цяла Италия и вече дори извън границите на Ботуша. Pasta alla Carlo Fortina смесва различни вкусове като риба тон, домат и песто в един сос. Резултатът е наистина отличен, особено ако използвате оригинални съставки. По-добре е да се приготвя от прясна риба тон и домашно приготвено песто, но ако бързате можете да използвате риба тон от консерва и готово песто.

Какво ви трябва:

200 г. паста по избор
100 г. песто ала дженовезе
100 г. риба тон в зехтин
100 г. чери домати
1/2 глава лук
1 скилидка чесън
екстра върджин зехтин
сол на вкус

Приготвяне:

Започнете да приготвяте Pasta alla Carlo Fortina, като почистите лука и го нарежете. Загрейте малко олио и сложете в него лука за няколко минути на слаб огън. Нарежете чери доматите на половинки или на четири. Добавете ги към лука и оставете за 5 минути на тих огън. Изключете котлона и добавете в тигана рибата тон от консерва, отцедена и смачкана с вилица.

Ако готвите с прясна риба тон, трябва да я нарежете и първо да я запържите с една намачкана скилидка чесън. Долива се бяло вино и се оставя да къкри, а след това се добавят доматите.

Накрая прехвърлете всичко в голяма купа и добавете пестото. Можете да си приготвите домашно песто от пресен босилек и кедрови ядки, разбити със зехтин екстра върджин с добавка на малко сол. Разбъркайте пестото с останалите продукти и оставете временно настрана, докато макароните се сварят. Когато пастата се свари, отцедете я и я изсипете в купата със соса карлофортина. Смесете всичко и сервирайте Паста ала Карлофортина.

В ресторант Леонардо предлагат модерен вариант на вкусната сардинска паста, наречен Penne nero alla Carlofortina.

~ ~ 
Спагети ала читара с трюфел

Spaghetti alla chitarra  са разновидност на тестени изделия с яйца, типични за региона Абруцо в Италия. Характерно за тях е, че са с квадратно сечение. Тестото се прави от грис от твърда пшеница и яйца (без сол). В Абруцо макароните ала читара често се приготвят с рагу от свинско, говеждо и агнешко месо или с доматен сос с телешки кюфтета. Спагетите могат да се приготвят и само със  зеленчуци.

Модерният прочит на тази рецепта в италианския ресторант Леонардо са Спагети ала читара с трюфел. Това изискано ястие се приготвя от квадратни спагети, паста от бял трюфел и пресен черен трюфел и разнася неповторимо ухание, на което няма как да устоите.

~ ~
Фетучини Болонезе

Фетучини са разпространен в целия свят вид паста, като най-популярният вариант за приготвянето им е Фетучини Алфредо с масло и сирене.

Вариантът на фетучини в ресторант Леонардо в Банско е Фетучини Болонезе. Това апетитно ястие се приготвя с  рагу от телешко месо с лук, а богатият му вкус и аромат се дължат на използването на селъри, домати, розмарин и прясна салвия.

~ ~ 
Талиатели с чери домати и руколa

Няма съмнение, че най-актуалната тенденция в съвременната кухня е здравословното хранене. Затова в нашите модерни рецепти с италианска паста ще включим и едно предложение, подходящо за вегетарианци и вегани, а и за всички почитатели на здравословната храна – талиатели с чери домати и рукола. Можете да си ги приготвите по всяко време, при това много бързо и лесно. Необходима ви е прясна паста, а към нея добавете разполовените чери доматчета и рукола. Резултатът е ефектен и много вкусен.

~ ~ 
Талиолини с домашно босилеково песто

Талиолините са по-рядко използван вид паста, която представлява  дълги ленти. Те са подобни на талиатели, но по-тънки. Често се сервират с масло и трюфели  или със сос от печено месо. Талиолините се приготвят бързо и за перфектен вкус се препоръчва да се ползва прясна паста.

В кухнята на ресторант Леонардо са избрали един чудесен и много лек съвременен вариант на тази италианска класика. В менюто присъстват Таолини с домашно босилеково песто. За приготвянето им са необходими само прясна паста, бейби моцарела, листа от босилек и кедрови ядки.

(Видео: Ресторант Леонардо, Банско)

Снимки: Ресторант Леонардо и Unsplash