Уникалното фондю безспорно е кулинарният посланик на Швейцария по света. Но докато фондюто със сирена е познато на повечето любители на добрата европейска храна, вариантът с шоколад е по-малко популярен, но не по-малко вкусен. Какви са тайните за приготвянето на оригинално фондю със сирене и фондю с шоколад знаят в ресторант Фондю в Банско.

(© Ресторант Фондю, Банско)

Фондю със сирене

Това традиционно за Алпите ястие представлява смес от швейцарски сирена, разтопени на слаб огън. Съществуват различни легенди за произхода на фондю, като най-достоверната от тях приписва авторството му на алпийските пастири, които носели със себе си в планината обикновени храни – сирене и хляб. Вземали си и вино, за да се греят в студа.

И така, в някой студен ден, те решили да направят твърдото сирене по-вкусно. Сложили го в тенджерка над огъня и му добавили и малко вино. В получената гореща смес започнали да топят твърдите парчета хляб и  резултатът им допаднал много.

Днес фондюто е признато за национално швейцарско ястие. За класическото фондю са необходими  няколко вида висококачествени сирена, които се загряват съд, наречен какелон, на бавен огън. След това в него се топят късчета хляб или дори варени картофи. Всичко това се случва направо за масата за хранене и така приготвянето на апетитното блюдо става по-забавно и сплотява компанията.

Обикновено се комбинират между два и пет вида швейцарски сирена, като най-често се използват Gruyere, Emmental, Vacherin, Fribourgeois, Raclette и Appenzeller. Към тях се добавя сухо бяло вино, но може да се ползват също пенливи вина и ябълков сайдер. За подправяне по желание се добавят индийско орехче, чесън и черен пипер.

Сместа се загрява до пълно разтапяне на умерен огън при енергично разбъркване, като се внимава да не кипне. За хапването на фондюто са подходящи както бял, така и черен хляб, но е добре да е по-сух. Потапянето на хапките във вкусната смес се прави със специални дълги тризъби вилици.

В ресторант Фондю предлагат няколко вида от швейцарския специалитет, за които се използват оригинални продукти. Фондю Лъки Банско се приготвя със сирена франш конте, ементал гран крю, конте и бофор с добавка на бяло вино.

В менюто фигурира Класическо фондю със сирена вашрен и грюйер, а също и Фондю със сирена ементал и пармезан, Фондю с грюйер и ементал и друг вариант със сирене апенцелер. На масата се поставят още кубчета хляб, туршия, варени картофи и мариновани лукчета. Гостите имат възможност да си поръчат допълнително домати конкасе, лук шалот, гъби, мариновани в бяло вино и др.

(© Ресторант Фондю, Банско)

(© Ресторант Фондю, Банско)

(© Ресторант Фондю, Банско)

Шоколадово фондю

Шоколадовото фондю е десерт и забавление едновременно. След като алпийският специалитет първо се утвърждава, като топло ястие от сирена, по-късно идва ред и на превръщането му в десерт. Това се случва някъде около средата на 20 век. За приготвянето му започва да се използва тъмен или бял шоколад, който се смесва със сметана и се затопля в чаши за фондю над свещ. В горещата маса се потапят бисквити и парченца плодове. Това великолепие се допълвало от чаша полусладко шампанско или сливов ликьор.

Ако не знаете кой шоколад е най-добър за фондю, използвайте горчив шоколад. Вкусът и текстурата на черен шоколад, смесен със сметана, е безупречен. Рецептата се съчетава много добре със сладки плодове. Но това не е единственият вариант – можете да вземете млечен или бял шоколад. Към шоколада могат да се добавят ликьор, ром, портокалова кора.

Необходим е още съд за топене и подходяща стойка за него. Използват се вилици, чиито дръжки може да са цветни за по-голям ефект, а и да не ги объркват гостите. Можете да ползвате и дървени шишчета.

Какво може да се потопи в разтопената маса? Това могат да бъдат бисквитки, маршмелоу, профитроли. Най-вкусните плодове, които вървят с шоколад, са ягодите и бананите, а можете да използвате и резенчета киви, портокал, ананас, ябълки и круши. Подходящи са също грозде и някои горски плодове. Отличен избор през зимата е да потопите в ароматната шоколадова маса сушени плодове, например сини сливи или сушени кайсии.

В зависимост от повода можете да превърнете шоколадовото фондю в детско забавление или в романтичен десерт.

Ресторант Фондю в Банско предлага голямо разнообразие – може да си изберете Фондю с черен, с бял или с млечен шоколад. Ако пък ви се иска нещо по-различно, поръчайте си Фондю с бял шоколад, карамел и сол. Всяко шоколадово фондю се сервира с кекс, ролца от палачинка и гофрета. Предлаганите добавки към шоколадовото фондю са ягоди, ананас, банан и маршмелоу.

(Видео: Ресторант Фондю, Банско)

Снимки: fondue.bg