Той е първият, отказал се от авторското си право, противник на държавната система, отлъчен от църквата, заради незачитане на религиозните авторитети. Отказва Нобелова награда, презира парите, винаги e на страната на онеправданите и отрудени селяни. Лев Толстой завещава на поколенията над 165 000 страници ръкописи и произведения в 90 тома. Щастието, което търси в продължение на цял живот, писателят намира в една проста дума – добро.

15 16

Ето някои интересни факти от живота и творчеството на най-великия романист, когото светът познава.

Лява ръка, дясна ръка
"Най-великите истини са най-простите."

Лев Толстой еднакво добре си служел и с двете ръце, а да се отличи кое е написал с дясната и кое с лявата, било съвършено невъзможно. Някои намират в този факт отговор на въпроса, какво е помагало на Толстой в неговата така обемна и детайлна творческа работа. Когато се уморявал за пише с дясната си ръка, писателя се доверявал на лявата.

 18.1 18

Игрите
"Нямам всичко, което обичам. Но обичам всичко, което имам."

В юношеските си години, геният на руската литература се славел като хазартна личност. В игра на карти със свой съсед, загубил наследственото си имение – чифликът в Ясна Поляна. Това не било просто къща, а родният дом на писателя, мястото, където преминало детството му, и за което цял живот си спомнял с носталгия.

20

Вегетарианец
"Работата не е в това да се знае много, а в това да се знае най-нужното."

Едно посещение на Толстой в кланицата в Тулска област и агонията на животните в нея, отказало писателя от навика да яде месо - завинаги. "Моята храна се състои от гореща овесена каша, компот от сушени плодове и малко пшеничен хляб", споделя той. Вегетарианството дошло при Толстой с новия му поглед към света – духовното възкресение и пълното отричане на насилието във всичките му форми и проявления. Този личен избор бил свързан и с Божията заповед "Не убивай!". Последните 25 години от живота си, Толстой пропагандирал идеите на вегетарианството, а мислите му по тази тема, намерили израз в написаната през 1892 г. статия "Първата стъпка" и дописките в списание "Вегетарианство".

Семеен мъж
"Без любов се живее по-леко. Но без нея няма смисъл."

Толстой бил човек влюбчив. Преди женитбата си със София Андреевна, имал безброй любовни романи. Малко преди сватбата си, дал на бъдещата си невеста да прочете дневникът, в който били описани всичките му похождения и увлечения. 18-годишната София била в истински ужас от откровенията на Толстой. Тя запомнила това за цял живот, а той искал само да изчисти всички тайни помежду им.

23

(Със смейстовото си)

Приятелят
"Светът се движи напред благодарение на тези, които страдат."

Толстой обичал да общува с Чехов и Горки. Познавал и Тургенев, но не се случило така, че да станат приятели. Бурен спор, сблъскал техните крайно противоположни убеждения и едва не се наложило, всичко да бъде решено с дуел.

24

(С М.Горки)

Наставникът
"Всеки мечтае да промени света, но никой не си поставя за цел да промени себе си."

Лев Тостой проявявал жив интерес към Индия и ведическата философия. Неговата концепция за "непротивене на злото с насилие", впечатлила младия Ганди, който впоследствие оглавил националистическото движение в Индия и по мирен път извоювал независимостта й от Англия през 1947 година.

Писателят
"Всички правят планове, а никой не знае дали ще доживее до вечерта."

Знаменитият роман "Война и мир", първоначално бил наречен "1805 година", после "Всичко е добре, когато свършва добре" и "Три епохи". Изследователите на Лев Толстой твърдят, че романът е пренаписван осем пъти, а отделни негови епизоди – повече от 25 пъти. Самият Толстой имал скептично отношение към своите романи, в това число и към "Война и мир". През 1871 г., той пратил писмо до поета Афанасий Фет: "Колко съм щастлив, че никога повече няма да пиша многословни глупости по подобие на "Война и мир".

25 26

                                                                                                                (С внучката си Таня)

Просветител
"Всичко идва при този, който умее да чака."

Толстой два пъти пътувал в чужбина – през 1857 и в края на 1860 година. Отчасти от любопитство, но и да се запознае със западноевропейските методи на образование. Така стига до извода, че образованието в Русия е организирано неправилно още в основата си и по-специално – това на селските деца. Толстой учредява училище за деца в родната си Ясна Поляна. Започва да списва и педагогически вестник, където прокламира своята образователна теория и съставя няколко учебника за начално обучение. Известен е като автор на "Азбука", "Нов буквар" и "Руски книги за четене", които достигат до няколко поколения деца.

17 19

                                                                                               (С внуците си)

По материали на Diletant.ru
Превод и адаптация: WEBstage
Снимки: livejournal.com