„Писаното ти е да обикаляш по света и да проповядваш на милиони хора". Това написала жена с ясновидска дарба на късче хартия, когато съзряла Дензъл в салона за красота на майка му. Думите й се оказали пророчески – по необичаен начин. Синът на проповедник и козметичка, дипломиран журналист от нюйоркския университет „Фордъм", поема към Сан Франциско и Американската театрална консерватория. Споделя, че ако не е била актьорската професия, навярно е щял да да стане проповедник. Дензъл Уошингтън е нетипична холивудска звезда – пестелив и скромен в редките си изяви пред пресата, без клюки и семейни скандали. Филмовите му договори включват клауза, според която той не би се целувал с бяла актриса на екрана. Вярващ християнин, мъж на честта, Уошингтън повече от 30 години споделя живота си със своята първа голяма любов - актрисата Паулета Пиърсън. Щастлив брак, от който се раждат четири деца. За себе си казва, че е работещ актьор, а не знаменитост. Славата не го е променила, въпреки двата Оскара, признанието на световната филмова гилдия и аплодисментите на милиони фенове. Само правилото за целувките с бели жени, вече не е така сурово (филма „Flight"). На 60 години, Дензъл Уошингтън продължава да вярва в думите, които изричал всеки ден като дете – Бог е Любов.

ДА БЪДЕШ ДЕНЗЪЛ УОШИНГТЪН – това е много просто.

В ДЕТСТВОТО СИ не съм гледал много филми. Баща ми ми позволяваше да ходя на кино изключително рядко. „101 далматинци" и „Царят на царете" (филм за Исус Христос) - това ми беше позволено.

МОЯТА МАЙКА беше много упорита жена. Като ученик се случваше, да направя някоя беля и да ме изгонят у дома. Тя обаче, ме гонеше от вкъщи обратно в училище.

РАБОТИЛ СЪМ във фабрика, в поща, бил съм боклукчия. Сякаш не беше толкова отдавна. Заради това, все още мога да считам себе си за обикновен човек .

АЗ НЕ ЗНАЯ, КАКВО ЗНАЧИ ДА СИ УСПЯЛ. Но зная, какво е да си щастлив.

МОЕТО ОСНОВНО ПРАВИЛО – върши добре своята работа и виж какво ще се получи.

ПРЕДИ ДА ИЗЛЯЗА ПРЕД КАМЕРИТЕ винаги правя 40 дълбоки вдишвания. Точно толкова.

АЗ ЖИВЕЯ ИЗВЪН СВОИТЕ ФИЛМИ. От актьорите не познавам почти никого. Само онези, с които съм работил.

НИКОГА НЕ ЗНАЕШ, дали хората те гледат или не. Затова винаги се стараеш да изглеждаш добре. Това е най-хубавото, което ти дава известността.

НЕ СЕ ОТНАСЯМ ТВЪРДЕ СЕРИОЗНО към наградите. Присъствал съм на всички бляскави церемонии и знам, че всичко това не означава нищо.

РАБОТАТА НА АКТЬОРА – това е просто начин да открие своя път в живота, а не самия живот. Животът – това е семейството.

ПРОБЛЕМИТЕ НА НАШИТЕ ДЕЦА – те почти винаги са наша вина.

ДА ИЗПРАТИШ детето си в Ирак – ето това е трудно. А да бъдеш едновременно и режисьор, и актьор в един филм, е лесно.

МНОГО ХАРЕСВАМ думите на Джулия Робъртс за нашата професия: „Аз съм обикновен човек, който има необикновена работа".

КЪСМЕТЪТ – това е, когато се оказваш напълно подготвен за предоставената ти възможност.

АЗ СЪМ АКТЬОР. Когато е нужно да бъда жесток – ще бъда такъв.

НАЙ-БЕДНИТЕ ХОРА по правило са най-честни.

НЕ ОБИЧАМ, КОГАТО някой нарича машинистите обикновени хора. Нищо обикновено няма у човек, който успява да овладее и контролира няколко стотин тона, носещи се с главоломна скорост.

КОГАТО ДЪЛГО ВРЕМЕ ЖИВЕЕШ В СТРАХ, в един момент забравяш, от какво точно се боиш.

НЕ МОЖЕШ ДА ПРЕКАРАШ ЦЕЛИЯ СИ ЖИВОТ на слънце. Сянката също е част от живота. Но сега, аз съм под Слънцето.

КИНОТО е бизнес, в който годините нямат значение - единствено парите. Докато носиш пари на филмовото студио, никой нищо няма да ти каже, дори да те доставят на снимачната площадка в инвалидна количка. Но аз говоря така, защото не съм жена. На мъжете им е позволено да остаряват. А жените са длъжни да остават двадесетгодишни.

НЕ СЕ ОПИТВАЙТЕ да си устроите удобен живот и да се успокоите с това. От време на време е полезно нещо да бъде разрушавано.

ДА НАПРАВИШ ФИЛМ, който всички ненавиждат – това също е успех. Спомнете си „Страстите Христови" на Мел Гибсън. И вижте как повлия целия този скандал за успеха на филма.

АКО ИМАШ ВРАГ – изучавай го. Чистата ненавист няма да те заведе никъде.

КОГАТО ОСТАРЕЯ искам да бъда Клинт Истууд.

Снимки: Urban Gyal, theplace2.ru