"Ти си жена достойна за любов!". Това казва Джак Никълсън на героинята на Даян Кийтън във филма "Невъзможно твой". Романтична комедия, чийто сценарий разкрива много от истинския образ на тази актриса. Работохоличка, за която срещата с любовта е възможна единствено докато твори. И това май не се променя през годините. Още през 70-те, Кийтън открива своята сродна душа в лицето на ексцентричния Уди Алън. Среща, наситена с любов, креативност и нервни кризи. Партньорски тандем, който носи на Даян "Оскар" за главна женска роля във филма "Ани Хол", дълги престои в кабинета по психоананализа и тъмната сянка на булимията. Тази истина е разкрита в биографичната й книга Then Again, публикувана преди 4 години. Но там е и истинското признание на Кийтън – че все още обича Уди. През годините тя се влюбва в красавецът на Холивуд – Уорън Бийти, после в екранния си партньор от "Кръстникът" Ал Пачино – мъжът с най-красивото лице (по нейни думи). Нито една изпепеляваща любов няма да я направи истински щастлива.

Момичето от Лос Анджелис, което боготвори майка си, ще достигне до своето майчинско щастие едва на 50 години. Сама, без мъж до себе си, Даян осиновява две деца (дъщерята Декстър и сина Дюк) и осъзнава, че нито една любовна история, нито роля, са могли да я дарят с подобно удовлетворение.

Аристократична, ексцентрична, земна, с непоправимо чувство за хумор. На 5-ти януари Даян Кийтън елегантно прекрачва прага на своите 69 години. Времето е на нейна страна.

36 35

Изградих стена около себе си. Трудно е да ме опознае човек. Всеки недостатък, който имаме, се превръща в по-голям враг, когато сме сами.

Моята майка беше истинския ми партньор във всички проекти. Тя е моят двигател на мечтите.

Не е забавно да видя себе си в огледалото.

Мисля, че известните хора често не успяват да развият своята човещина.

 Посветих много време, защитавайки себе си от всички и всичко. През годините животът ме срещна с много невероятни хора. Искаше ми се да бях способна на повече доверие и сърдечност.

 Казвах, че никога няма да отида на психиатър, а посветих голяма част от живота си на психоанализата.

37 34

 Много години от живота си прекарах в очакване да бъда забелязана. Надявах се някой да ме види, избере, покани. Когато в един момент осъзнаете, че вече не изглеждате по "онзи" начин, ставате зависими от други фактори, а животът ви подлага на ново изпитание.

 Без великолепен мъж, който да пише за мен и да ме режисира, мисля че съм просто една посредствена актриса.

Най-добрите отношения между мъжа и жената се раждат от приятелството.

 Отношенията са трудно нещо. И вие сте щастливци, ако сте открили своята любов.

25 26

 Усещането за свобода е нещо, което за щастие идва с годините и житейския опит.

 Бях отдадена на кариерата си и едва на 50 открих майчинството. Никога не съм била омъжена, никога не съм имала пълноценна връзка, изградена на взаимно доверие с мъж – доверието е онова, от което се ражда силата на истинската любов.

 Майчинството напълно промени живота ми. То се оказа най-завършеното и смиряващо преживяване, което някога съм имала. Нещо, което подрежда всичко и те поставя на мястото ти. Кара те да преосмислиш онова, в което си вярвал до този момент. Когато имаш деца разбираш, че старите ти принципи вече никому не са нужни.

 Като родител, аз правя всичко, което е нужно. Но според мен, истински добрият семеен сценарий е възможен единствено, когато има и баща.

 Моята майка беше слушател. Като майка, аз съм бъбрива. Говоренето много ми се удава.

 Отношението ми към пластичната хирургия е такова – нямам подобни операции, но се придържам към правилото "Никога не казвай никога".

 Моят стар приятел Уорън Бийти, обичаше да казва, че аз съм късно развиваща се. И беше прав. Отне ми 50 години, за да открия майчинството и безусловната любов.

 Аз съм абсолютно покорена и развълнувана от живота и искам да следвам неговия ритъм.

 Не мисля, че животът ми е по-малко смислен, защото не съм омъжена. Митът за "старите моми" е чиста глупост.

 Най-хубавото е, че все още съм тук. Защото, когато виждаш края, цениш живота повече от всичко.

Снимки: The Red List, pinterest.com