SADE | Love is Found

"Тази кучка пее когато си поиска". Този коментар, написан със спрей, стои под красив графит с образа на Шаде в Ню Йорк. А тя със смях разказва за него в едно от изключително редките си интервюта. Навярно по света има още много възмутени фенове, прелъстени от кадифения й глас, а после изоставени с години да слушат последния й албум, в очакване на нов. Но Шаде прави своята музика по собствени правила. Родена в страната на баща си - Нигерия, тази грациозна и магнетична жена, следва вътрешния ритъм на сърцето си. "Имам много високи изисквания към своето изкуство. Не искам да правя нещо, ако то не е най-доброто, на което съм способна", споделя певицата, която е издала само 6 студийни албума в 30-годишната си кариера. Те обаче, са напълно достатъчни, за да я превърнат в една от най-ярките изпълнителки в света на музиката.

Спокойна, дружелюбна, открита и иронична – най-вече към себе си. Такава е Шаде, която най-близките приятели наричат Хауи – защото подобно на причудливия милионер Хауърд Хюз, изключително внимава личното й пространство да си остане точно такова. Когато е едва на 4 години, родителите й се разделят, а малкото момиче се връща в родината на майка си, Англия. Баща й Биси Аду, бил университетски преподавател – мъж с изключително тежък характер, по думите на певицата. Майка й Ан Хейс, била медицинска сестра, чиято голяма обич към любимия мъж, капитулира пред непоносимия живот с него. Детството на Шаде минава в красивото графство Есекс, после семейството се мести в Лондон, където бъдещата певица завършва Central Saint Martins College of Art and Design. Музиката не е първият й избор – след дипломирането си започва работа като моделиер. По същото време, тя пее в соул-групата Pride /като беквокал/ и пише текстове за песни. Соловото изпълнение на Smooth Operator, поставя Шаде в светлината на прожекторите, а продуцентите от Epic Records предлагат договор на талантливата перла и нейната банда. Останалото е история на успеха...
Личният живот на Шаде не е на показ, но не е и приказна история. 6-годишният й брак с испанския режисьор Карлос Плиего приключва, защото той намира за трудно да споделя жена си с целия свят. Любовтта с продуцента от Ямайка Боб Морган, свършва малко след раждането на дъщеричката им Ила. Днес Шаде живее в английската провинция заедно дъщеря си, последния си приятел – Иан Уатс /бивш морски пехотинец/ и неговия син. "Иан е мъжът на живота ми", лаконично споделя певицата, чиято музика винаги звучи като обяснение в любов. На 16 януари Шаде навършва 56 години – благодарни сме й за нежността и страстта, с които докосва сърцата ни.

20 21

Повечето от моите текстове са малки истории от моя живот или този на най-близките ми приятели.

Когато записваш албум на всеки 10 години, е хубаво да бъде добър.

Нямам никаква певческа подготовка и съм напълно самоука в музиката.

Не съм срамежлива или саможива. Просто прекарвам свободното си време с приятели, а не с журналисти.

Майка ми напуснала баща ми, защото разбрала, че животът с него е невъзможен. Обичали са се много - той е бил мъжът на живота й. На сватбата, моят баща й подарил една червена роза. Когато той почина, тя остави същата роза на гроба му. Беше я пазила през всички тези години. Тогава разбрах, колко силно майка ми е обичала баща ми.

Иан е бил в Кралската Морска пехота, после е работил като пожарникар, а после е завършил химия в Кембридж. Винаги съм казвала, че ако успея да открия мъж, който да може да цепи дърва и да има хубава усмивка, няма да ме е грижа дали той е аристократ или разбойник – стига да е добър човек. Е, накрая открих своя високообразован разбойник.

22 23

Записвам песни, когато чувствам, че има какво да споделя. Не се интересувам от реализирането на албуми, единствено, за да продавам нещо. Шаде не е търговска марка.

Хората обичат да питат: „Какво е усещането да видиш лицето си на корицата на списание?". Това не означава нищо за мен, затова и образът ми рядко може да бъде видян на корици. Аз не се опитвам да промотирам просто едно лице.

Не съм човек, който има нужда от много пари. Ако някой нахлуе в къщата ми, след половин час ще си тръгне без да е открил нищо ценно, което да открадне.

Да бъдеш майка, значи да бъдеш силна. Майчинството е най-трудната работа, с която съм се заемала. Не се оплаквам и никога не съм наемала бавачка за дъщеря си. Когато се роди, Ила стана центърът на моя живот.

Не се погаждам със славата, затова се старая да избягвам всички места, които ще ме поставят в центъра на вниманието.

25 26

Стремя се да въодушевявам и вдъхновявам хората. Това е моята амбиция.

Когато готвя нещо – дори просто супа, аз искам да я приготвя божествено. Ако не е по този начин, тогава защо да го правя?

Не съм против модата, но винаги в моя натюрел е имало нещичко от пънка. Сама измислям моите неща.

Всичките клишета за обаятелна изтънченост са твърде непривлекателни за мен. Искам ли да живея в британската версия на "Династията"? Не, благодаря!

Веднъж изпята, песента вече не е моя. И в това е истинския смисъл на музиката – да принадлежи на хората.

27 28

Снимки: pinterest.com

53273 Преглеждания