Навиците са втора природа. Те са в състояние да ни въздействат така силно, че да диктуват целия ни живот. Уж няколко привички, а животът ни лъкатуши по стръмнини и пропада в низините на отчаянието и недоволството. Ето 7 характерни навика, които създават условия да се чувстваме нещастни. Нужни ли са ни – съвсем не.

Стремежът към съвършенство

Всичко е сложно, когато някой е перфекционист. Такъв човек трудно постига състоянието на щастие, защото според него дори пътя за достигането му трябва да бъде перфектен. Моментите на щастие за човек като този, са твърде мимолетни и редки – само тогава, когато той е почувствал, че е направил нещата идеални и по идеалния начин. И всичко това до мига, в който не намери свой пропуск и не реши, че е могло да се действа още по-добре.

Общуването с хора, които винаги са недоволни

Човек е социално същество. Ние не можем да се отречем напълно от останалите хора и да заживеем в отшелничество, пренебрегвайки всичко и всички. Тези, с които общуваме най-много, ни оказват голямо влияние. Можем ли да бъдем щастливи, ако около нас постоянно се говори колко несправедлив и жесток е живота, и че цялото ни съществуване е една непосилна битка? За някои хора тези мисли се превръщат в житейска философия, с която постоянно ангажират останалите. Такива събеседници е по-добре да бъдат избягвани, а отровния информационен „шум" от техните анализи - изключен. Ако това е и вашият вътрешен глас, помислете дали не е по-добре сериозно да поработите върху убежденията си.

Постоянни мисли за миналото и бъдещето, вместо за настоящето

Правилото „днес и сега" е ясно за всички. Когато се съсредоточаваме върху мисли за бъдещето или миналото, ние губим усещането за настоящия момент, за важните неща, които точно сега се случват в живота ни. Често „зацикляме" върху негативните събития, а по-рядко се концентрираме върху приятните моменти. Ние дълго се терзаем защо нещо в живота ни не се е получило, защо са ни отказали, защо сме постъпили неправилно. Старите обиди, несполуките – всичко това изяжда усещането ни за щастие тук и сега. Всичко има своето време – време зa тъгуване, време за анализиране, време за научени уроци и време да направим отново крачка напред.

Сравнението между нашият живот и живота на другите

Винаги ще се намери някой, който да притежава нещо по-добро от нас – дори в останалите житейски аспекти този човек да е по-ощетен. Постоянното сравнение което правим между нас, нашия живот и живота на другите, е възможно най-унищожителния навик. За всеки отделен човек, щастието има различни измерения – всеки сам стига до осъзнаването на отговора, какво го прави щастлив. Ако вие имате свой отговор за това, не е нужно да преследвате и мерите чуждото щастие.

Фокусиране върху негативните моменти в живота

Не нужно да ходите надалеч – постойте в компанията на пенсионери и лелички в предпенсионна възраст, които черпят основните новини от телевизията, радиото и вестниците. Всички разговори се въртят в апокалиптичния кръг на житието и битието и са самоубийствени по своя характер. Повечето стари хора живеят в този информационен ад, а новините се превръщат в живот за тях. Вие имате ли нужда от такъв живот?

Зависимостта от мнението на околните

Какво ще кажат хората за нас? Какво ще си помислят? Ако тези въпроси предхождат всяко наше изказване или действие, не е сложно да си направим извода, че останалите хора диктуват живота ни – индиректно. На нас може да ни се струва, че сте център на вниманието за много хора и нарушаването на стандартните граници на поведение ще отключи механизма на осъждане от тяхна страна. Как да прекъснем това порочно въртене в кръг – можем да опитаме друг подход – когато решим да предприемем нещо ново, можем да действаме по-прикрито за останалите. Постоянното оглеждане и търсене на мнение и одобрение от хората пречи на личните ни стремежи и на самото усещане за щастие.

Усложняването на живота

Животът – той е интересен и в повечето случаи достатъчно сложен. Но най-интересното се състои в това, че повечето усложнения, драми и непреодолими прегради по пътя, са създадени лично от нас самите. Защо? Нека по-често си задаваме този въпрос, когато стоим на прага на поредното сложно решение.

Източник: Fit4brain
Изображения: 
CoachCramer, Find Accounting Software