Най-трудно умиращият екшън герой на Холивуд празнува своя 60-годишен юбилей. Баща на пет дъщери от два брака и още - музикант, писател, продуцент. Талантите на Брус Уилис изгряват в комедийните сериали и като същински Армагедон завладяват кино-пространството. Всичко започва на 19 март 1955 година в американска военна база в Западна Германия. Там се ражда героят, чиито баща бил разпределен по служба със семейството си.
Училищните години на Уилис преминават под знака на постоянни бягства от занятия, а ужасното му заекване е още една причина рядко да влиза в клас.
На 14-години сам се записва в училищния артистичен кръжок и става нещо неочаквано. Излизайки за пръв път на сцената, Брус спира да заеква. Това продължава само в рамките на спектакъла, в който има роля. Самият той споделя, че забравя за този дефект единствено, когато трябва да влезе под кожата на своя персонаж – да бъде някой друг.
Тази случка очертава пътя пред Уилис, който решава, че това е неговото призвание в живота. Но преди мечтата да стане реалност, той работи като охранител на електростанция, шофьор и дори частен детектив.

1985-а е неговата щастлива година. Тогава Брус получава първата си главна роля, а телевизионния сериал "Детективска агенция Лунна светлина" (Moonlighting, 1985) го качва на звездната сцена. Две години по-късно, неговият колоритен герой - детектив е удостоен с награда "Еми" и "Златен глобус". През 1988-а, Уилис се впуска в най-голямото екшън-приключение на живота си – филма "Умирай трудно". И доказва, че може да оцелява цели 5 пъти в рамките на поредицата. "Последният бойскаут", "Виж кой говори", "Смъртта й прилича", "Криминале", "Град на греха", "Армагедон", "Чакалът", "Петият елемент", "Неуязвим", "Шесто чувство", "Закуска за шампиони" – филми, в които освен чувство за хумор и буен нрав, Уилис разгръща и драматичната страна на таланта си. А освен това пее много, много добре...

Devil Woman - Bruce Willis

И докато екс-съпругата на екшън-героя, Деми Мур, се надпреварва с възрастта и любовните разочарования, причинени от много по-млади мъже, Брус Уилис намери по-мъдър начин да продължи напред. През 2009-а, актьор се ожени за красивия модел на Victoria's Secret – Ема Хемиг, а миналата година се роди тяхната втора дъщеричка. Мъж на много жени.

(Bruce Willis by Nigel Parry, 2000)

Всяка сутрин се събуждам, смеейки се. Не, не се шегувам...

Много по-горд съм от това да бъда баща, отколкото да бъда актьор.

Отдавна се отказах от опитите да обяснявам какъв човек съм извън актьорството и да карам хората да ме разбират.

Мразя правителството, аз към аполитичен.

Май никога не съм ходил на любовни срещи. Винаги съм бил мъж, който държи да бъде в сериозна връка.

Не можеш да поправиш миналото, но разбира се, можеш да не го повтаряш.

Загубата на косата ми е Божия начин да разбера, че съм човек.

Моята съпруга ме е чувала да казвам "Обичам те!" хиляди пъти, но нито веднъж не е чула да казвам "Съжалявам!".

Какъв съм аз като баща е много по-важно за мен от репутацията, която имам в обществото.

Винаги съм притежавал увереност. Преди да стана известен, тя ме вкарваше в много бели, а след това – в още повече.

50-те са новите 40. Винаги съм знаел, че най-големите ми успехи ще бъдат между 40-те и 60-те ми години.

 

Снимки: theredlist.com