Професор Робърт Търман за кармата, щастието, любовта и смъртта

"Оргазмът е репетиция за смъртта", усмихнат до уши споделя човекът, нарекъл дъщеря си Ума, което означава "блаженство". Тя пък стана прекрасна жена и актриса, любимката на Тарантино. "Оргазмът – това е мигът, когато вие пускате вашето "аз" да се отдели от тялото и да се разтвори в абсолютно блаженство. Първо, може да ви стане страшно, защото това е светлина, чиста енергия. А в този кратък миг вие сте истински Буда". В аудиторията на Колумбийския университет, където близкия приятел на Далай Лама и един от важните мислители на тази планета, професор Робърт Търман води лекции по тибетски будизъм, цари пълна тишина. Неговите лекции са спектакъл за един актьор. Професорът, размахвайки ръце, говори за квантова физика и теория на относителността, цитира Кастанеда и Уди Алън, чете откъси от будистки притчи, рисува странни формули и схеми на дъската, обяснявайки какво се случва с чакрите в моментите на оргазъм и смърт.
Боб, както го наричат понякога студентите, е с добри сини очи, огромни ръце и обаятелни нескопосани движения. Ума Търман много прилича на него.

"Ако за вас не е интересно да се доверите сляпо на вярата, а искате и нещо да разберете, значи вие вече сте будист".

Вижте какво споделя проф. Търман в интервю за руското издание на сп. "Marie Claire".

Будизмът
Будизмът е и психология, и етика, и наука, която отговаря на много въпроси за живота и смъртта. Някои считат будизмът за религия, но това съвсем не е религия. Това е йога - йога за ума, йога за емоциите. Но всъщност, отдавна е време да престанем да делим хората според религиите им, или да се опитваме да ги посвещаваме в своята – по-добре всеки да се заеме със себе си, да развива ума си, да се научи да владее емоциите си.
Дали жена ми е будистка? Нямам никаква представа. Аз самият не знам, будист ли съм. Но зная, че моята жена се старае да бъде по-щастлива, контролирайки своя ум и емоции - и подхожда към това творчески. Вас, момичетата, майките ви учат да бъдете търпеливи, приемащи, внушават ви, че вие сте длъжни да слушате своите мъже до безкрай... И вие, в повече случаи послушно изпълнявате това. А защо не се попитате – "Каква полза ми носи това?". Понякога е полезно да кажете на мъжа си, така както прави моята жена - "Скъпи, айде замълчи, а?". Ако реагирате на всичко, вие никога няма да бъдете щастливи, защото хората никога няма да ви удовлетворят, вие винаги ще сте недоволни от нещо. Вие избирате, колко енергия да пилеете за своите безпокойства.

Щастието
Какво е щастието – навярно това, да бъдем истински, реалисти. Да живеем в настоящето. Ето, изучавам будизъм вече 50 години, но още не съм открил нирвана. Но аз зная, как да се утеша. Накратко - зная какво е щастието – то е винаги тук и сега. Защото щастието – това е нашата природа, същността на живота. Реалността е щастие. Животът е нирвана. Тя е вече в нас. Реалността наистина се е постарала да създаде силни илюзии. Илюзиите трябва да се създават, докато реалността просто я има. Всяка наша клетка е съставена от нирвана, макар малцина да се досещат за това. Затова са и всички тези въпроси за щастието – никой не е уверен, ще бъде ли някога щастлив, напълно щастлив. Щастието е в нас и около нас. Вселената живее и се движи от енергията на безкрайната любов. Нея винаги я е имало, има я и ще я има. Затова, доверете се на Вселената. Проблемът е в това, че съвременните хора вярват повече в науката, отколкото в душата.

Смъртта
Докато са живи и здрави, а смъртта им се вижда далеч, те възприемат себе си като тяло, започващо с мозък. А смъртта възприемат като несъществуваща. В смъртта няма нищо плашещо, дори напротив. Единственото, от което всички хора се боят е болката. А не е нужно да се боим – там болка няма. Какво се случва, когато дълбоко заспиваш? Започваш да сънуваш. Като се събудиш, в началото ти е трудно да проумееш кое е било сън, кое реалност. Когато умираш, разликата е в това, че след този сън се събуждаш не в своето тяло, а в друго състояние. Първоначално това състояние може да се окаже некомфортно, защото то прилича на безтегловност – вие сте безплътен, като призрак. Ще видите предишното си тяло, своите близки, но вас никой няма да може да ви вижда. Ще искате да говорите, но никой няма да ви чува. Затова, вие почти веднага ще се отправите в търсене на ново тяло. Ако сте гледали филма "Призрак" с Деми Мур и Патрик Суейзи, знаете за какво говоря. Навярно не знаете, че човекът написал сценария е изучавал тибетската "Книга на мъртвите". Затова и историята, която се случва в във филма е много близко до истината. И така, ако ви провърви и в следващия живот отново се преродите човек, вашия дух почти веднага след смъртта ще се отправи в търсене на нови родители.

Децата ли избират родителите си?
Това е абсолютната истина. Но ако вие сте обикновен човек, който не се замисля много, не сте осъзнат, в своя избор вие ще се ръководите изключително от страстите си. Ако на вас ви предстои да се преродите като жена, вие още там, в това друго измерение ще се влюбите в онзи, който ще стане ваш баща. А ако в следващият си живот се преродите като мъж, ще пожелаете своята бъдеща майка. И това съвсем не е свободен избор, защото вие ще бъдете направлявани от чистата страст, необузданото влечение, похотта. Ето например, тибетските лами избират своите родители осъзнато. А чели ли сте Фройд? Помните ли неговата теория за Едиповия комплекс и комплекса на Електра? Ето какво – будистите са писали за това 5000 години преди него. Запомнете – в зачатието винаги участвате трима – вашите родители и вие. Вие тримата, се сливате в екстаз, а вас ви ръководи чистата страст. Не ми вярвате, чудите се, как знам всичко това, нали? Преди хиляди години, още по времето на Буда, великите йогини с помощта на дълбока медитация да могли да си припомнят в детайли, мига на своето зачатие. И това не са догадки, а записани и стигнали до нас факти.

Кармата
Кармата е еволюция. Затова и аз казвам, че е нужно колкото се може повече да осъзнаваме този процес и да се усъвършенстваме, да бъдем по-щастливи и да помагаме на другите да бъдат щастливи. Да се научим да пребиваваме в това невероятно, могъщо, притегателно и опияняващо блаженство на живота. Няма да излезем живи от този живот, затова защо да не се постараем да го направим по-добър?

Болестите и невежеството
Страданията са от невежество. Те са илюзия. Буда казва, че само животът на непросветените е пълен със страдания. Смъртта също е илюзия. А болестите, ракът например? Това е здрава тъкан, която расте на неправилно място. Това е изобилие на живота. И вина за това има най-вече неправилното хранене – нашата храна е пълна с консерванти и женски хормони, състоящи се от трофобластни клетки – паразити. Тези клетки се размножават с огромна скорост, а болшинството злокачествени тумори се състоят именно от такива, растящи там, където не би трябвало.
Но има и друго – нашите илюзии. И най-вече нашето извънредно раздуто его. Това, че считаме себе си за по-важни от останалите, че сме нещо повече. Само защото това сме ние, това съм аз. Всеки счита себе си за по-значим от другите. Затова и толкова бързо се отказваме, зарязваме, разделяме се, когато нещо не става, така както на нас ни се иска. Тогава страдаме, от невежество.

Любовта
Първо е желанието да обладаем другите – по всякакъв начин. И тук отново роля има това огромното ни его. Ние възприемаме любимия човек като наше продължение. Хората остават заедно до мига, в който могат да удовлетворяват потребностите на другия, а после си тръгват, защото решават, че собствените им потребности са по-важни. Истинската любов е, когато ти желаеш другия да е щастлив, защото той е по-важен. Дори когато тази любов не е взаимна.
Ние, с моята жена, искахме нашите деца да бъдат свободни, сами да изберат своя път в живота. Ако умееш да бъдеш щастлив, твоите деца ще бъдат щастливи. Моите деца вярват в миналия и бъдещия живот, в съществуването на душата, любовта, страданието – значи, навярно и те са будисти. Никога не съм наказвал децата си, никога нищо не съм им забранявал. Та защо? Нашите деца винаги са по-добри от нас. Цяла армия от ангели се грижи за тях.

За Бог, жените и монасите
Днес са останали малко монаси, за съжаление... А жените, Буда е считал за по-просветени същества, тяхната връзка с Вселената е по-силна. Мъжете много повече са в плен на илюзиите, те имат нужда да се самоутвърждават – с помощта на агресията и войните. Затова за мъжете е полезно да бъдат монаси.
Защо Бог винаги е мъж ли? Защото, в последните хилядолетия, живеем в милитаризиран свят, дело на мъжете. На тях не им е угодно да имат гуру-жена. Но днес всичко се променя. Напоследък в будизма има все повече жени-гуру. Жените могат всичко. Най-несвободните общества са онези, в които жените нямат права. Съветвам ви да изучите айкидо – това ще ви помогне да добиете увереност в себе си. Това е изключително женствен вид бойно изкуство – ставате по-силни и гъвкави едновременно. Не харесвам слабите жени. Жената трябва да бъде предизвикателство за мъжа.


* Nymphomaniac orgasm posters: Uma Thurman

Източник: Marie Claire Russia
Снимки: theperformancetheatre.com, elephantjournal.com, nbcnews.com