Тя е висока жена. И тази висота личи навсякъде – и във външния вид, и в аристократичната й осанка, и в прекрасните й филми. На 66 години Фани Ардан изглежда впечатляващо. Преди дни тя получи почетната награда на Hellenic Film Academy в Атина, а очарователния й френски шик покори напълно аплодиращите в Културния център "Онасис".

Чувства ли се идеалната жена? Такъв въпрос й бе зададен от гръцките журналисти.

"Та това е чиста лудост! Изобщо не се чувствам по този начин и никога не съм мислила за себе си по подобен извисен начин. Когато получа комплимент от някого, винаги се обръщам, за да видя дали не е за някой друг", със смях отвръща актрисата.


(Fanny Ardant by Marianne Rosenstiehl, 1995)

За Акропола и посещенията в музеите

Живеем в свят на изгубената красота. Не обичам да се редя на опашка за музей, да ми късат билетче, а после някой да ми казва – "Хайде, движете се, ако обичате". Днес, неспособни да създадем красота, обикаляме да я търсим в миналото.

Хората

Обичам своята работа, киното, театъра, това да съм актриса. Не обичам, когато хората се опитват да ме обсебят. Не харесвам големите групи, партиите, организациите. Защото, когато попаднат в група, хората престават да бъдат личности, да бъдат себе си.

За актьорската професия

Когато чета сценария и трябва да реша, приемам или не тази роля, най-важният фактор за мен е да харесам жената, в която ще се превъплътя. Аз бих приела и роля на убийца. И бих обичала тази жена много. Но ако жената, която съм помолена да играя е сноб, конформист или тесногръда личност, аз няма да приема ролята. Животът е твърде кратък и ако аз трябва да се превърна в някой друг, аз трябва да го обичам. Защото 2 или 3 месеца, аз ще бъда тази жена. Аз имам нужда да обичам, не да бъда обичана.


(Gérard Depardieu and Fanny Ardant in Le Colonel Chabert directed by Yves Angelo, 1994)


(Fanny Ardant in Sin noticias de Dios directed by Agustín Díaz Yanes, 2001)


(Fanny Ardant in Hello Goodbye directed by Graham Guit, 2008)

За най-новата си роля и цената, която плащаме за любовта и житейския си избор - "Obsessive Rhythms"

Какви жертви съм готова да направя в истинския си живот – зависи. Всяка "жертва" се различава от другата. Аз бих оставила всичко, заради детето или съпруга си, в случай на болест, да речем. Но не мога да обичам мъж, който не би приел да бъда майка. Ето, такава жертва – не. За мен, това ще бъде краят на любовта, доказателството, че този мъж не ме обича. Любовта не би трябвало да те ограничава в рамка, а трябва да бъде благороден акт. Трябва да те накара да се почувстваш като кралица на света.

Киноиндустрията и бъдещето

Ще бъде твърде болезнено, ако не бих могла да работя в киното, ако не правя онова, което обичам. Но животът винаги продължава. Бих зарязала всичко и бих си направила малък фризьорски салон. Симпатичен, с клиентки – съвсем обикновени жени.


(Fanny Ardant by Fred Meylan for Madame Le Figaro, 2014)

 

Снимки: theredlist.com