Считате ли се за по-умен от останалите? Нима не бихте признали, че искате да бъдете такъв? Разбира се, всеки от нас иска да блесне с познания и интелект, затова се опитахме да докажем, кой действително притежава това качество и можем ли да се поучим от тези хора. Направеното проучване дава отговор на въпроса, как да определим кой е наистина умен и кой само претендира да бъде такъв.

1. Умните хора притежават скрити качества, които не показват дотогава, докато това на се наложи. Те не се нуждаят от излишни демонстрации на своите възможности, за да доказват, че са по-добри от останалите.

2. Те могат да имат или да нямат добро или скъпоструващо образование. Когато са с вас, вие никога няма да узнаете какво е тяхното образование до момента, докато не им зададете този въпрос или разгледате тяхната автобиография.

3. Те никога и при никакви обстоятелства няма да си позволят да ви направят на глупак, дори това да е лесно за тях. Умните хора от опит знаят, че когато умишлено правиш някой на глупак – глупакът си ти.

4. Те действат повече, отколкото говорят. По простата причина, че знаят, че слушайки другите, добиват повече знания.

5. Те имат богата обща култура и не се ограничават единствено с нещата, нужни за професията им. Техният талант е в това, че винаги са любопитни към света и проявяват интерес към работата на останалите хора.

6. Те с ловкост жонглират с работата, задълженията у дома и личните си интереси. И никога не са уморени да запазват този баланс. Когато го правят, често се справят отлично със заниманията си на всички фронтове.

7. Те винаги разполагат с актуална информация – без да се вторачват вманиачено в социалните мрежи, телевизията и медиите, те искат да бъдат в крак с времето и случващото се по света.

8. Дори когато животът им предлага трудности, те се усмихват. Умните хора никога няма да бъдат озадачени от каквото и да било в живота, защото разполагат с най-добрия капитал – своя разум, който услужливо им предоставя различни варианти за излизане от кризата и множество избори.

9. Те знаят, че навярно са най-умните хора в компанията, но никога няма да го демонстрират. Вместо това, ще направят така, че на останалите на им бъде интересно и приятно в тяхната компания.

10. Ако са ръководители, те ще направят всичко възможно, за да предадат своите знания и опит на хората, с които работят. От това всички ще спечелят, а екипът ще работи в атмосфера на повече доверие и ентусиазъм. Умните хора защото знаят, че умът е сила, която въздейства на много нива – синергетика от чист вид, и те използват тази сила ползотворно.

Източник: Журнал Клубер, "10 Signs Someone Is Smarter Than You"