За онези, които са прави | Шандор Мараи

Думи на известния унгарски писател и публицист

"Всеки е отговорен за това, което се случва с него..."

Много трябва да внимаваме с онези, които са прави. Например били са сполетени от голяма несправедливост, подлост - ограбили са плодовете на труда им, ограбили са свободата им, убили са любимия им човек и долни и жестоки хора са сторили всичко това незаконно. Тези хора са прави и се движат в този свят като факли, разнасяйки аления си гибелен огън, собствената си безспорна истина. И искат възмездие или отмъщение искат, и понякога дори самите те не знаят какво искат ... само нещо да се случва... Тези несретници са много опасни, защото са прави; всеки, който е прав, е опасен и той го знае.

Съвместно може да живеем само с виновни хора, с онези, които вече са прегрешили, така или иначе, и го знаят. С тях може да се задействат обществата. Наранените и онези, които безусловно са прави, са по-лоши и от еднокнижниците. Защото те имат само една правда и искат целия свят да служи на тази правда, правдата на несправедливите им страдания.

Не може да ги докоснеш с доводите на разума и чувствата. Трябва да изчакаш, докато времето изсмуче от тях змийската отрова на първоначалната болка. Тогава се успокояват. И един ден осъзнават, че те, несправедливо гонените и мъчените, да, те са отговорни за всичко онова, което им се е случило. Всеки е отговорен за това, което се случва с него. Тогава ги утеши, не по-рано.

* От "Книга за билките", Шандор Мараи
Снимки: nol.hu, mandarchiv.hu

4932 Преглеждания