Лари КИНГ ~ По-добре да мълчите и да бъдете заподозрян в глупост, отколкото да си отворите устата и веднага да разсеете всички съмнения за това

Приятно е да слушате хора, овладели ораторското майсторство. Наистина, не всеки притежава подобен талант. Някой от нас се паникьосват само като си помислят за публична изява, други почват да заекват, трети не знаят как да започнат разговор, четвърти не харесват гласа и дикцията си. Но според най-известният американски тв водещ Лари Кинг, всичко това е поправимо.
И как?

Larry King

Да говорите – това е все едно да играете голф, да карате кола или да държите магазин – колкото повече се занимавате с това, толкова по-добър ставате и удоволствието също нараства.

По-добре да мълчите и да бъдете заподозрян в глупост, отколкото да си отворите устата и веднага да разсеете всички съмнения за това.

Избягвайте модните фрази и думи. Това ще ви е само от полза, защото ще ви възприемат по-добре, а думите ви ще бъдат разбрани точно.

Златното правило – отнасяйте се с хората така, както искате и те да се отнасят с вас – важи и за разговора. Ако искате вашият събеседник да бъде честен и откровен с вас, вие сте длъжни да бъдете честни и искрени с него.

Помнете, че тайната на умението да водите разговор – това е умението да задавате въпроси. На мен всичко наоколо ми е любопитно, и дори по време на коктейли често задавам любимият си въпрос "Защо?". Идва един мъж и ми говори, че отива да работи в друг град и аз питам "Защо?". Някаква жена ми споделя, че се преместила със семейството си наскоро тук и аз пак "Защо?". Някой е фен на "Лейкърс" – и защо?

Всички ние сме хора, затова не е нужно да губим почва под краката си само заради това, че нашия събеседник е професор с 4 висши образования, космонавт, президент, филмова знаменитост или колосално богата персона.

Разговаряйте на глас със себе си, докато се разхождате из дома си. Аз живея сам, така че няма с кого и дума да си продумам, затова редовно си репетирам на глас думи от предстоящото ми предаване. Нищо не може да ме смути – наоколо няма никого и никой не ме слуша. Може да последвате моя пример, дори да не живеете сам. Докато карате кола също е добър вариант. Следете за това, как говорите – това също е тренировка.

Никога не трябва да забравяте – вашите събеседници се наслаждават от разговора много повече, ако видят, че той доставя удоволствие и на вас, независимо от това, дали вие се считате на нужното ниво.

Повечето преуспели в живота хора умеят да говорят добре. Ако сте съумели да развиете тази способност, а вие със сигурност бихте могли, вие ще успеете в живота. Ако считате, че вече сте добили успех, може да го умножите, ако усършенствате умението си да разговаряте.

Снимки: cnnobservations.com, ora.tv

4369 Преглеждания