Британският публицист Джон Ронсън излага своето интересно мнение в книгата си „The Psychopath Test", а в Холивуд тече подготовка за филмирането на историята със Скарлет Йохансон в главната роля. По думите на писателя-журналист, това психопатично явление се среща най-често при богатите. Нека обърнем внимание на факта, че науката определя психопата не като умопобъркана личност, а като човек с особено устройство на психиката, отличаващо се с неспособност да възприема чуждите емоции, да изпитва състрадание, който без всякакво разкаяние е готов да причинява болка и вреди на обкръжаващите го.
Журналистите от Business Insider анализираха последните данни от изследванията по тази тема и селектираха общите черти, които сродяват състоятелните и успешни хора с психопатите. Фактите ще ни накарат неволно да се замислим струва ли си да бъдем богати или по-добре да сме просто обичани? Нека всеки сам си отговори.

Отсъствие на състрадание
През 2008 г., по време на проучване, учените от Университетите в Амстердам и Калифорния доказват, че по-състоятелните хора са склонни да проявяват по-слаби емоции в общуването и при трагични ситуации, като смъртни случаи на свои близки, например.
По време на експеримента, доброволци – непознати помежду си хора – били разделени на двойки и помолени да разкажат един на друг най-драматичните моменти от своя живот. Изучавайки техните реакции, учените правят извода, че богатите участници са твърде хладни и проявяват минимално състрадание за разлика от по-малко състоятелните си партньори. Неумението да бъдат състрадателни, според учените, е присъщо на болшинството хора с психично разтройство.

Самовлюбеност и илюзия за превъзходство
Психологът и лауреат на Нобелова награда по икономика Даниел Канеман,
изследва „историята на успеха" на няколко твърде заможни хора и стига до извода, че главна роля за техния успех се дължи на късмета. Самите богаташи, по мнението на учена, не осъзнавали или не искали да осъзнаят този факт, и твърдели, че всичко постигнато е благодарение на упорития им труд и уникални навици и знания. „Илюзия за превъзходство и съвършенство" – ето в какво са дълбоко убедени тия хора, споделя пред „Гардиън" Даниел Канеман.

Ласкателства, манипулации и фалшив чар
Във Великобритания психолозите проучили основните черти на характера и поведението на 39 топ-мениджъра, а паралелно с тях и тези на осъдени за различни тежки престъпления затворници. Учените открили определени сходства в психологическите портрети на богатите и престъпниците по няколко показатели. Основните от тях – склонност към манипулиране и ласкателства при постигане на поставена цел.

Съвсем без съвест
Психопатите, по правило, не осъзнават своите лоши постъпки и са склонни да обвиняват другите за своите грешки – това е мнението на автора на книгата Джон Ронсън. Угризение на съвестта – това е нещо съвсем чуждо и непонятно за тези хора, допълва той. В интервю за „Forbes", Ронсън дава пример със скандалния бизнесмен Албърт Данлап – бивш управляващ на някогашната успешна корпорация Sunbeam. Сътрудниците на компанията го наричали ласкаво „Резачката". И всичко това, защото Албърт обожавал да уволнява безпричинно хората, в зависимост от настроението си. За нездравословната си страст към доминация и саморазправа над подчинените си, бизнесменът e включен в класацията за най-лоши шефове на всички времена на сп. Time.

Егоизмът
Струва ни се, че състоятелните хора са длъжни да бъдат по-щедри от тия с по-малко пари. Да споделят огромното си богатство за добро дело е логично, но така ли е наистина. В действителност съвсем не. Изследване проведено от учени от Калифорнийския университет в Бъркли, поканило за участие хора с различни доходи. Оказало се, че хората с по-нисък доход са готови да пожертват и помогнат на нуждаещи се 44 % повече от по-богатите им колеги. В хода на изследването психолозите установили, че небогатите хора са склонни да проявяват спонтанно състрадание, докато при богатите такива спонтанности никога не се проявили.

Неетично поведение
Подобно на психопатите, много състоятелни хора имат неетично поведение в ежедневната си работа и живота като цяло. Такива са данните от изследването, проведено в Националната Академия на Науките на САЩ. Резултатите гласят следното – за богатите е типично да нарушават правилата за движение по пътищата и да не изпитват никакво угризение на съвестта. И не само там.

Да лъжат партньори, колеги, близки, да мамят с цел да подобрят своите шансове за успех на всяка цена. И още - склонност към скука и усещане за липса на „тръпка".
Повечето психопати скучаят през по-голяма част от живота си. При тях, както и при повечето състоятелни хора, постоянно има липса на силни усещания. Много психопати са склонни да нараняват близки и непознати, да вършат лоши постъпки просто заради дозата адреналин, споделя научното списание „Psychology Today".
Самовлюбеност, пресметливост, егоизъм и умение да манипулират – това не са единствените признаци, които характеризират хората с „необичаен емоционален фон". От психопатите, общо казано, има и какво да научим. Например, как да оставаме спокойни в критични ситуации и да излизаме от тях невредими.

Източник: happyphilosophy.ru
Снимки: boomtron.com, totallydublin.ie