10 неща, от които щастливите хора не се интересуват

Време е да спрем да се впрягаме за всичко. Да, точно така. Понякога се опитваме да носим света на раменете си и вместо да го правим по-добро място, ние само създаваме повече стрес за самите нас. Ето някои прости съвета за облекчаване на тежкото психическо натоварване.

1. Какво мислят другите
Танцувайте по свой собствен ритъм. Даже и на моменти да ви се струва, че се държите глупаво. Правете каквото имате да правите и не взимайте предвид мнението на другите. Това си е вашия живот, вашите решения и избори. Другите хора обичат да критикуват - защо трябва да ви пука, ако го правят? Когато отделяте твърде много енергия за това, какво ще кажат другите, вие живеете живота си за тях, а не за себе си.

2. Минали грешки
Всички ние правим грешки и често объркваме нещата. Така тече живота. Не бъдете сурови към себе си. Приемете, че всеки разбира нещата понякога погрешно; това е част от човешкото състояние. Научете се по-често да си прощавате.

3. Провал
Големият етикет „Провал", от който всеки се страхува, не трябва да ви плаши чак толкова. В крайна сметка, това зависи как се отнасяте към себе си, какво разбирате под значението на думата. Ако виждате провал в това, че не сте перфектни, ще бъдете постоянно нещастни. По-реалистичната идея за провал е отказването. Ако не се откажете, не се проваляте. Ако виждате провала като крива, то успехът е несъмнен. Но ако го виждате като свой приятел – не е голяма работа, освен ако не му позволите да бъде.

4. Какво нямате?
Фокусираме се върху това, което нямаме и в крайна сметка се чувстваме лишени, и нещастни. Какъв е смисълът от това? Извлечете позитивите от това, което имате. Защо да измъчвате себе за тези неща, които не притежавате? Този тип мислене няма да ви помогне по никакъв начин. Направете списък на всички неща в живота си, които цените. Винаги ще има други с повече и други с по-малко. Това, което имате е достатъчно.

5. Какво „Ако"?
Не може постоянно да се тревожим какво ще се случи за в бъдеще. Никой не може да предскаже бъдещето и няма смисъл излишно да измъчвате себе си за неща, които може никога да не се случат. Напомняйте си, че чрез тези тревоги губите от енергията си. Ако можете да направите нещо в настоящия момент, направете го. Ако ли не, разсейте се и разкарайте притесненията от главата си.

6. Ще бъда щастлив, когато...
Когато вярваме, че определено ще бъдем щастливи, след като нещо хубаво ни случи, ние забавяме темпото си на живот в очакване това нещо да стане. Живейте повече за момента, отколкото да се тревожите за щастието си в бъдещето. Бъдете щастливи сега. Щастието не е дестинация, то е начин на живот.

7. Разкаяния
Разкаянието е част от живота. Миналото не може да се заличи, така че си струва да погледнете назад и да си припомните какво сте направили в живота чисто философски. Научихте ли нещо от него? Ако сте разбрали грешките си, тогава сте постигнали положителен резултат. Приемете това, което е било преди, приемете, че сте човешко същество и продължете напред с живота си.

8. Отхвърляне
Много от нас се боят да не бъдат отхвърлени, стоят в комфортните си зони и никога не рискуват да бъдат истински интимни. Рискувайте да бъдете уязвими. Колкото повече се криете зад страха, толкова повече той ще расте. Покажете на себе си, че можете да изразявате чувствата си и да живеете с последствията. Ще завладеете ужаса от отхвърляне и по този начин ще се чувствате по-безгрижни. Дори и резултатът да не е това, което сте очаквали, скоро ще осъзнаете, че ще можете да се справите с него. Бъдете малко по-твърди, бъдете по-смели и гледайте на живота като на едно приключение.

9. Очакванията на обществото
Бъдете красиви. Похвалете се с богатството и положението си, и след това ще бъдете обожавани. Ама, че глупост! Когато харесвате и приемате себе си, не е нужно да се доказвате пред никого. Не се старайте да бъдете съвършени. По телевизията нищо не е такова, каквото изглежда. Опитайте се да не го приемате присърце. Всички обичаме да виждаме перфектни снимки, но не забравяйте, че голяма част от тях са променени, а не са натурални. Обичайте себе си, с всичките си несъвършенства. Себеприемането е истинска свобода.

10. Да бъдете достатъчно добри
Живеем в конкурентен свят. Нормално е и дори здравословно да искаме да се подобрим, и да израстваме като личности. Става нездравословно, все пак, когато позволим да ни обсебят негативни мисли за това как не сме достатъчно добри. Винаги поставяйте под съмнение този начин на мислене. Кое е „достатъчно добро"? Къде е написано международното правило, което уточнява какво е „достатъчно добро"? Докато се чувствате щастливи от това, което сте - къде сте и до къде сте стигнали, това има значение.

Всички ние се притесняваме излишно и създаваме вътрешно нещастие за себе си. Запомнете горните 10 точки. Надяваме се да се чувствате с една идея по-леки и малко по-безгрижни!

Източник: lifehack.org

9152 Преглеждания