Макар, че през живота си Емили Бронте е написала само един роман, тя остава в историята, като един от най-гениалните автори. Критиците я наричат "романтичката с дивия нрав", а някои смятат, че е майката на съвременните сапунки. Каквото и да се каже за Емили обаче, навярно ще е неточно, защото, както тя самата го е казала "нека моите усилия бъдат съдени според резултатите, които са постигнали", а те са повече от ясни - "Брулени хълмове"! 

Вижте някои от най-запомнящите се цитати на Бронте, публикувани в brainyquote.com

0000emily bronte

"От каквото и да са направени душите, моята и неговата са едни и същи".

"Гордите хора пазят мъката в себе си".

"Човек, който не е свършил половината от работата си до 10 часа, рискува да остави другата половина несвършена".

"Умният намира достатъчно добра компания и у себе си".

"Доброто сърце ще направи лицето ти усмихнато, приятелю, а лошото ще направи и най-усмихнатото лице повече от грозно".

"Ужасът ме направи жестока".

"Ако можех, винаги бих работила в тишина и неизвестност и нека моите усилия бъдат съдени според резултатите, които са постигнали".

"Ще вървя натам, накъдето ме води собствената ми природа".

"Честните хора не крият делата си".

"Не мога да го обясня: но сигурно ти и всеки друг има усещането, че има, или поне трябва да има, твое съществуване и след теб".

''И аз повтарям една и съща молитва,повтарям я докато езикът ми се втвърди: Катрин Ърншоу, дано не намери покой докато съм жив! Ти каза,че съм те убил-тогава преследвай ме като дух! Духовете на убитите преследват своите убийци. Зная,че се е случвало призраци да бродят по земята. Бъди винаги с мен,превърни се в какъвто и да е образ,накарай ме да полудея,само не ме оставяй в тази бездна,в която не мога да те намеря! Ах,господи,това не може да се изкаже. Аз не мога да живея без моя живот! Не мога да живея без душата си!''

Из: Брулени хълмове, превод Асен Г. Христофоров, 1957, изд. A&T Publishing