Макар, че през живота си Емили Бронте е написала само един роман, тя остава в историята, като един от най-гениалните автори. Критиците я наричат "романтичката с дивия нрав", а някои смятат, че е майката на съвременните сапунки. Каквото и да се каже за Емили обаче, навярно ще е неточно, защото, както тя самата го е казала "нека моите усилия бъдат съдени според резултатите, които са постигнали", а те са повече от ясни - "Брулени хълмове"! 

Вижте някои от най-запомнящите се цитати на Бронте, публикувани в brainyquote.com

0000emily bronte

"От каквото и да са направени душите, моята и неговата са едни и същи".

"Гордите хора пазят мъката в себе си".

"Човек, който не е свършил половината от работата си до 10 часа, рискува да остави другата половина несвършена".

"Умният намира достатъчно добра компания и у себе си".

"Доброто сърце ще направи лицето ти усмихнато, приятелю, а лошото ще направи и най-усмихнатото лице повече от грозно".

"Ужасът ме направи жестока".

"Ако можех, винаги бих работила в тишина и неизвестност и нека моите усилия бъдат съдени според резултатите, които са постигнали".

"Ще вървя натам, накъдето ме води собствената ми природа".

"Честните хора не крият делата си".

"Не мога да го обясня: но сигурно ти и всеки друг има усещането, че има, или поне трябва да има, твое съществуване и след теб".

''И аз повтарям една и съща молитва,повтарям я докато езикът ми се втвърди: Катрин Ърншоу, дано не намери покой докато съм жив! Ти каза,че съм те убил-тогава преследвай ме като дух! Духовете на убитите преследват своите убийци. Зная,че се е случвало призраци да бродят по земята. Бъди винаги с мен,превърни се в какъвто и да е образ,накарай ме да полудея,само не ме оставяй в тази бездна,в която не мога да те намеря! Ах,господи,това не може да се изкаже. Аз не мога да живея без моя живот! Не мога да живея без душата си!''

Брулени хълмове