„Чувствата могат да бъдат истински, но те не са истината".

1

Много от нашите проблеми са плод на ума ни. Те не са резултат от някакви събития, несполуки или действия на други хора. Те са резултат от лоши мисловни навици. Ако се освободите от следващите 10 модела на поведение, ще се освободите и от повечето проблеми.

1. Не правете прибързани заключения
Този навик може да усложни живота ви по два начина. Първо, ние предлолагаме че знаем, какво ще се случи и предприемаме действия основани на това предположение - вниманието ни е „изключено" за други варианти. Хората са безполезни гадатели. Болшинство от техните предположения са погрешни, а оттук погрешни са и действията им. Втората лоша страна на този навик е, че мислим че можем да четем хорските мисли, и сме сигурни защо хората постъпват точно по един или друг начин. Отново фундаментална грешка. Именно тази глупост разрушава отношенията, както никоя друга.

2. Не драматизирайте
Мнозина правят катастрофални изводи от малките несполуки и реагират по подобен начин. Защо постъпват така? Кой знае? Навярно защото искат да изглеждат и да се чувстват по- значими, по-важни. Във всеки случай, това е колкото глупаво, толкова и пагубно.

3. Не измисляйте правила
Огромна част от всички тези „трябва" и „длъжен съм", с които сте „рамкирани", най-вероятно са безполезни. Всичко, което те ви дават са нервност и чувство за вина. Защо? Следвайки тези въображаеми правила, вие товарите мозъка си с ненужни препятствия и робски порядки. А когато се опитате да отнесете тези правила към другите, вие се превръщате в досаден вечнооплакващ се тип или самоуверен фанатик.

4. Избягвайте стериотипите и етикетите
Думите, които използвате могат да бъдат ваш враг. Негативният език и критиката, пораждат и подобно мислене. Когато се опитвате да поставяте нещата в определени категории, вие преставате да виждате реалното им значение и по този начин ограничавате мисленето си до абсолютна безполезност.

5. Не бъдете перфекционисти
Животът не е само „черно и бяло", „всичко или нищо". В повечето случаи „достатъчно" означава именно достатъчно. Ако търсите идеалната работа, вие вероятно никога няма да я откриете. В същото време, всички други предложения ще ви се струват по-лоши, отколкото всъщност са. Перфекционизмът – това е психично заболяване, което не ви позволява да се наслаждавате, а всеки път ви тласка да търсите нещо друго.

6. Не обобщавайте
Един  два провала – това все още не е признак за постоянен провал. А случайният триумф не ви превръща в гений. Всяко отделно събитие – добро или лошо, или дори две-три събития, не винаги са знак за постоянна тенденция. По правило, нещата са такива каквито са, нищо повече от това.

7. Не си го слагайте на сърце
Повечето хора, дори вашите приятели и колеги, не говорят, не мислят и не се грижат за вас в 99% от времето си. Навярно имате съседи, които не са чували за вас. Да, някои дори не искат да ви знаят. Жизнените възходи и падения, топлотата и равнодушието на другите хора нямат никакво отношение към вас лично.

8. Не вярвайте на емоциите
Онова, което чувствате, не винаги е верен показател за това, което всъщност се случва. Само защото вие се чувствате по определенен начин не означава, че това е истина. Понякога източник на дадена емоция може да е умората, гладът, раздразнението или простата настинка. Дали се чувствате добре или зле – бъдещето няма да се промени от това. Чувствата могат да бъдат истински, но те не са истината.

9. Не се поддавайте на апатията
Тренирайте себе си в оптимизъм. Ако очаквате лоши неща в живота и работа си, то вие ще ги намерите. Негативната настройка – това е все едно да гледате света през криви мръсни очила. Поразително е, как може да видите нещо, което не съществува, само като започнете да го търсите. И разбира се, ако вие пожелаете да търсите позитивни неща, също ще ги откриете.

10. Не живейте с миналото
Този съвет е най-важният от всички – забравете и продължете живота си. Най-многото злини, разочарования, нещастия и отчаяния в този свят, се дължат на хора, вкопчили се в минали обиди и проблеми. Колкото повече ги прехвърляте през ума си, толкова по-големи ще ви се струват те, и толкова по-зле ще се чувствате. Забравете и продължете напред. Направете това и ще лишите миналото от способността да ви наранява.

Източник ~ Uduba.com
Снимки ~ nypost.com