ХАСКОВО и БОГОРОДИЦА ~ Един град, един празник

8-ми септември – денят, в който е родена Божията майка, символ и закрилница на град Хасково.

За Хасково, тополите и една красива песен

"... Край реката редят се, редят се тополите..." – да, това е песента "Среща" на Щурците. Навярно обаче не знаете, че всичко това се случва край Хасковската река. Прекрасните стихове са на поета от Хасково Симеон Стоянов (1937-2002) и са посветени на красива учителка от града.

Хасковският поет Симеон Стоянов е автор на един от най-красивите текстове, превърнал се в песен и изпят от легендарната група „Щурците". Тя достига до него чрез композитора Христо Ковачев, с когото работят заедно по музиката, а Маричков прави и аранжимента на песента. Две години след издаването на албума XX Век, знаменитият „щурец" лично се запознава с автора на текста Симеон Стоянов. Кирил Маричков си спомня, че през годините с хасковския поет са обсъждали идея за създаването на нова песен, която за жалост не се реализира.
„Среща" и „Две следи" се превръщат в най-големите хитове на „Щурците" през 80-те години. „Не зная, дали когато създава песен, един творец може да предскаже успеха й в бъдеще. Но аз много харесах „Среща", тя е песен с чувство и подозирах, че тази балада ще има успех", спомня си Маричков и добавя: „Тая песен създаде и някои неочаквани ситуации. „Край реката, редят се, редят се тополите...", стана повод София и Пловдив да претендират, че това е песен за техния град. В София – защото имало тополи покрай Перловската река, а в Пловдив – покрай Марица. Но мисля, че на всички вече е ясно, че това е песен за Хасково. „Среща" винаги е песента ни за „бис", която пеем с колегите ми от „Фондацията" по време на Празниците на град Хасково", споделя Кирил Маричков.

* Тополите покрай реката в Хасково са 836

Автор ~ Мария Тонева
Източник и снимки ~ www.haskovo-bulgaria.com

***
Щурците - Среща (1980)

4489 Преглеждания