Страст, приятелство, всеотдайност, зрелост, отговорност. Любовта е сложна хореография от чувства, емоции, изживявания и избори. А древните гърци имали отделни думи за всяка отделна любов.

„Любов е, когато една душа обитава две тела." ~ Аристотел

6 dumi za lyubovta ot drevnite gartzi

1 . Ерос ~ сексуалната страст
Любов, кръстена на името на гръцкия бог на плодородието, сексуалната страст и желание. Гърците обаче, не били единодушни, че това са само положителни изживявания. Ерос бил нарочен за опасна, огнена и ирационална форма на любов, която означавала загуба на контрол, а това било плашещо.

2. Филиа ~ дълбокото приятелство
Филиа или приятелството, гърците ценели много повече, отколкото сексуалността на Ерос. Дълбоката дружба, другарството на братята и воините по бойните полета, лоялността към приятелите, саможертвата. Друга такава всеотдайна любов била „сторге" – любовта между родителите и техните деца.

3. Лудус ~ игривата любов
Забавата в живота, играта между млади любовници, детските пакости – това била Лудус. Танцът като съблазън, предизвикателното общуване, игривостта и спонтанността в отношенията – когато лекомислието е повече невинно, отколкото опасно.

4. Агапе ~ безкористната любов
Тя е безкористна, всеотдайна, милосърдна. Агапе е човещината, любовта към хората и света без условности – любовта, като дар. В превод на латински е „каритас", от където произлиза и английската дума за благотворителност – „charity". Най-страдащата в днешно време любов, която е нужно да съхраним.

5. Прагма ~ дългогодишната любов
Зрялата любов – дълбокото разбирателство в отношенията между дългогодишните партньори. Прагма е основана на толерантност и търпение, на компромисите и осъзнатата любов. Тя е усилието да даваш любов, вместо да очакваш да получиш.

6. Филавтия ~ любовта към себе си
Тя може да бъде здравословна и нездрава. Лошата й страна – нарцисизъм, вторачване в собствения център, стремеж към лично облагодетелстване на всяка цена. И добрата – уважение и любов към себе си, които можеш да споделяш и отдаваш на останалите хора.

6 dumi za lyubovta ot drevnite gartzi 1

Илюстрации ~ The Pearls of Aphrodite; Ulysses and the Sirens, 1909; Herbert James Draper - Day and the Dawnstar (1906)