В нашия свят няма място за голямата любов ~ Грета ГАРБО

110 години от рождението на актрисата – загадъчната, красивата, студената, божествената, самотната, талантлива звезда на Холивуд, напуснала киното без предизвестие едва на 36. Тя оставa в своята призрачна тишина до края на дните си. Отива си от този свят на 84 години.

1

(18 септември 1905 г., Стокхолм, Швеция - 15 април 1990 г., Ню Йорк, САЩ)

Обърках страшно живота си и сега е късно да се направи каквото и да било... Вървя сама и премислям миналото. Не съм доволна от това, което направих в живота.

В нашия свят няма място за голямата любов и, за да я изпита, човек трябва да заплати с живота си.

2

3  4

От девойка съм мечтала за зрял мъж с опит, който да притежава енергията на момче и изисканите маниери на възрастния. Колкото и да е странно, мечтаех и за жени на възрастта на майка ми, които бяха идеални любовници. Тези мечти-видения се наслагваха едни върху други. Понякога доминираше мъжкият елемент, друг път- женският. А много пъти във виденията ми се появяваше женско тяло с мъжки органи или мъжко тяло с женски органи. Само една дума може да предаде сексуалните ми настроения - объркване.

Никога не съм възприемала секса като начин за увеличаване на населението. За мен сексът винаги е бил източник на удоволствие. Мисля, че не бих могла да живея дълго нито с мъж, нито с жена. След кулминацията в една любов винаги се чувствах празна и незадоволена.
(Пред биографа си Антони Гронович)

5

6  7

За да покажеш достойнствата си се иска много повече ум, отколкото за да прикриеш недостатъците си.

Аз вярвах, че съм надарена с особени сили. Опитвах се да намеря обяснение и за хладното си отношение към киното, и към заобикалящите ме мъже и жени. Намирам, че причината за това е, че цял живот съм действала въз основа на реалистични преценки.

8

9  13

14  15

Не си се представям в ролята на съпруга – ужасна дума.

Никога не съм казвала: "Искам да бъда сама". Казвала съм само "Искам да ме оставят на мира", а това не е същото.

- Защо престанахте да се снимате?
- Изработих достатъчно много лица.
1946 г.

16

§ Другите за ГАРБО

Моят идеал винаги е била Мерилин Монро – красива блондинка с оттенък на вулгарност. Никога не съм се прехласвал по жени от типа на Гарбо. Гарбо беше кралица. А какво иска кралицата? Да си избере крал, когото да командва. Нима, да речем, ще успее да свари рохко яйце?
Марчело Мастрояни

Обликът на Грета Гарбо беше някакво подобие на пустота, върху която можеше да се проектира всичко угодно - на лицето на Бриджит Бардо не може да се прочете нищо.
Симон дьо Бовоар

17  18

19  20

Това, което с пиянските си очи виждаме в другите жени, изтрезнявайки, откриваме в Грета Гарбо.
Кенет Тайнан

Чудото Гарбо е чудото на целулоида. Случаят Гарбо е раждането на звезда на кинолентата.
Били Уайлдър, режисьор

Тя има роман с камерата...
Кино критиците

26  27

Снимки ~ The Red List, heblackmaria.org, luxfon.com, theenglishmother.com, mythicalmonkey.blogspot.com, pinterest.com

25326 Преглеждания