Нийл Гейман е един от най-обичаните и награждаваните съвременни автори на научна фантастика, фентъзи, комикси и филми. Известен е с книгите си "Американски богове", "Океанът в края на пътя", "М като магия", "Коралайн", "Добри поличби" (в съавторство с Тери Пратчет) и много други. Самият Стивън Кинг казва за него: "Той е съкровищница на истории и ние сме късметлии, че го имаме". Ето някои от неговите размисли за въображението и фантастичната човешка природа:

neil gaiman

(Terry Pratchett and Neil Gaiman illustration by John Cuneo)

Хората си мислят, че ще бъдат щастливи, ако отидат на друго място, но се оказва, че където и да отидат вземат със себе си ... себе си.

Няма по-лоши слепци от тези, които не искат да чуват.

Вълшебните приказки са истина не защото ни показват, че дракони съществуват, а защото ни учат, че драконите могат да бъдат победени.

Надявам се, че през предстоящата година, ще направиш много грешки. Защото, като правиш грешки, правиш нови неща, опитваш нови неща, учиш се, живееш, променяш се, променяш света си. Правиш неща, които никога не си правил досега и най-важното: правиш нещо!

Не съществува щастлив край, изобщо не съществува край.

Трябва да помниш, че животът и смъртта са различните страни на една и съща монета. Като ези и тура върху монетата от двайсет и пет цента.

Най-опасни са хората, които каквото и да правят, смятат, че правят добро.

Невинаги помним нещата, които не ни правят чест. Оправдаваме ги, покриваме ги с красиви лъжи и с дебелата прах на забравата.

Привилегия на безумния е да изговаря истини, които никой друг не би се осмелил.

Дали домът е нещо, което след известно време се случва с мястото, или е нещо, което накрая намираш, стига да си вървял достатъчно дълго, да си чакал и да си го искал силно?

Държавата щеше да е много по-добре, ако хората знаеха как да страдат в мълчание.

Историята ни учи, че винаги може да стане и по-зле.

Идеи ни идват, когато мечтаем. Идват, когато скучаем. Идеите идват по всяко време. Единствената разлика между писателите и останалите хора е, че ние го забелязваме.

Неприятностите са страхливи. Страхуват се да ходят където и да е сами, винаги идват по няколко.

Възрастните вървят по отъпкани пътеки, децата изследват нови.

Неволно се усмихна: беше се наслушал как хората си обясняват един на друг, че не бива да потискат чувствата си, че трябва да им дават воля и да се отърсват от болката. Помисли си, че могат да се кажат много неща за потисканите чувства. Подозираше, че ако го правиш достатъчно дълго достатъчно дълбоко, много скоро няма да усещаш нищо.

Единственото нещо, което имаш и никой друг няма, си ти самият. Твоят глас, твоят ум, твоята история, твоето виждане. Затова пиши, рисувай, играй, танцувай и живей, както само ти можеш.

Когато те е страх, но все пак правиш каквото трябва, това е смелост.

Библиотеката е хранилище за информация, до което всеки гражданин има свободен достъп. Това включва здравна информация. И информация за психичното здраве. Това е социално място. Място, където можеш да чувстваш сигурност, убежище от света.

Книгата е мечта, която държиш в ръцете си.

Някога бил ли си влюбен? Ужасно е, нали? Кара те да се чувстваш толкова уязвим. Сякаш някой отваря гръдния ти кош, отваря сърцето ти и това означава, че може да влезе в теб и тотално да те разнебити.

Най-мъдрият начин да започнете съвместен живот с някой млад мъж е да не се карате с майка му.

По-трудно е да убиеш идеите, отколкото хората, но накрая и те могат да бъдат убити.

Такава е вечната лудост на човека. Той гони сладката плът, без да осъзнава, че тя не е нищо друго освен красива обвивка на костите. Храна за червеите. Нощем се допираш до храна за червеи.

Светът винаги изглежда по-ярък, когато създадеш нещо, което го е нямало преди.

Всеки има таен свят в себе си. Всички хора на света, наистина всички. Без значение колко тъп и скучен може да изглежда човек отвън, вътре всички имат невъобразим, чудесен, прекрасен, глупав, удивителен свят. И не само един свят. Стотици. Хиляди, може би.

Илюстрация ~ www.theguardian.com