Докато се лутаме из приключението, наречено живот, всички ниe търпим промени. Някои хора ги наричат кризи, за други са възможност за развитие. По време на жизнения ни път, без оглед на възрастта и постиженията ни често пъти, вървейки напред, ни се налага и да се връщаме назад. Четирите етапа от живота ни са тези, които ни показват какви хора сме и какво мотивира постъпките ни. Както казва Карл Юнг: "Старателно неподготвени, ние предприемаме тези стъпки в следобедните часове на живота. Още по-лошо, ние предприемаме тези стъпки с фалшивата презумпцията, че нашите истини и нашите идеали ще ни служат както до този момент. Но ние не можем да живеем следобеда на живота според програмата на сутринта на живота, това, което е било страхотно сутринта ще бъде по-малко страхотно привечер и каквото сутринта е било вярно, привечер ще се превърне в лъжа. " Ето и четирите фази в живота според Юнг:

АТЛЕТЪТ
Атлетът е фазата в живота ни, когато сме най-погълнати от себе си. Всички познаваме хора, които никога не са мръднали от тази фаза, или често пъти се връщат към нея. От четирите етапа, този е най-незрелият. Характеризира се с обсебеност от нашите физически тела и външен вид - като тинейджърски, преминаващи покрай огледало. Фазата на Атлета може да бъде нарцистична, критична, или дори и двете.

ВОИНЪТ
Движейки се напред в живота, достигаме фазата на Воина. Това е мястото, където започваме да поемаме отговорности и сякаш желаем да завладеем целия свят. Е, може би не целия свят, но сега определено ставаме по-целенасочени. Започваме да си определяме целите, които искаме да постигнем и суетата от фазата на Атлета започва да избледнява. Сега започват борбите в живота ни, пред които началото на зрелостта ни изправя. През фазата на Воина най-често преосмисляме целия си живот и "преоткриваме" себе си - кои сме и за какво сме тук.

ДЕКЛАРАЦИЯТА
Когато фазата на Воина в живота ни е към своя край, ние се оказваме с въпроса: "Какво съм направил за другите?" Вашите фокуси се пренасочват от личните постижения, към осъществяване на цели, касаещи живота на другите хора. Този етап често се корелира с родителството, защото ваша цел става осигуряването на по-добър живот на децата ви и всичко, което е необходимо, за да се случи това. За много хора се характеризира и с желанието за предаване на завет, наследство и оставянето на отпечатък в света. Сега е време да се помисли върху това, което сте постигнали, и как можете да продължите да се движите напред - не само вие, но и близките ви. В сравнение с фазата на Атлета, това е огромна крачка напред в зрелостта.

ДУХЪТ
Последната фаза от живота е духовната, когато осъзнаваме, че ние сме повече от това, което сме натрупали - било то пари, приятели, притежания, добри дела, или постижения в живота. Ние сме духовни същества. Ние осъзнаваме, че сме божествени същества в пътуването на живота, че няма реално начало и край. Фазата на Духа се характеризира с чувство за "излизане от собствения ум" и се фокусира върху това, което ни чака отвъд нашите физически възприятия. Философът Лао Дзъ, задава въпрос преди повече от 2500 години, който перфектно описва фазата на Духа: " Можете ли да се дистанцирате от своя собствен си ум и по този начин да разберете всичко? Да раждаш и да подхранваш, без да притежаваш;  да действаш без никакви очаквания;  да водиш напред, без да се опитваш да контролираш: това е най-висша добродетел ."

Илюстрация ~ “losing my mind”, thecoffinkid-deviantart.com
Снимки ~ retutnofkings.com, flickr.com