Марк ТВЕН към съпругата си Оливия ~ Днес си ми още по-скъпа, мое дете...

Писмата на великите

В живота на Марк Твен присъства само една женска фигура. Оливия Д. Лангдън е неговата любов, неговата съпруга, неговата душа. Влюбва се в нея от пръв поглед. Имат три дъщери, а Ливи смело се опитва да промени някои от лошите привички на писателя, когото нарича „младежо”. Марк Твен споделя - "След женитбата ни тя редактираше всичко, което пишех. И нещо повече - тя редактираше не само произведенията ми, тя редактираше и мен самия! Не си свалях дори чорапите, ако тя го намираше за неморално!". Едно вечно обожание и възхита, продължили до смъртта на Оливия през 1905 г. Това писмо на Марк Твен казва всичко за любовта помежду им.

Скъпа Ливи,

Изминаха 6 години, откакто постигнах първия успех в живота и спечелих теб, и 30 години, откакто провидението подготви почвата за това щастливо събитие, като те изпрати на този свят. Всеки ден, изживян с теб, прави още по-сигурно убеждението ми, че никога не ще пожелаем да бъдем разделени един от друг и че едва ли някога ще можем дори да си представим, че бихме съжалявали за избора си да сме заедно. Днес си ми още по-скъпа, мое дете, отколкото преди една година на същия ден - израснала си и си ми по-мила от първия от тези рождени дни, прекарани заедно, и не се съмнявам, че чувствата ми ще продължават да се развиват така.
Нека да погледнем напред към идващите рождени дни, към нарастващите години и посивелите коси, без страх и без тъга, с доверие, че любовта, която носим един към друг, ще бъде достатъчна да ги направи благословени.
И така, преливащ от любов към теб и нашите дечица, нека този ден ти донесе майчината благодат и достойнство, съпътстващи трите десетилетия!

Винаги твой,
С.Л.К.

(27 ноември, 1875)

* Samuel Langhorne Clemens
Снимки ~ lovenotecinema.com, lettersofnote.com, courant.com

6090 Преглеждания