Лудвиг ван БЕТОВЕН ~ Никой друг не може да притежава сърцето ми...

Писмата на великите

245 години от рождението на гениалния композитор

(Ludwig van Beethoven by Ferdinand Georg Waldmueller, 1823)

Това е романтичното загадъчно писмо на композитора до неговата безсмъртна любима. След смърта на Лудвиг ван Бетовен сред личните му вещи са открити три неизпратени писма до „Моята безсмъртна любима”. Самоличността й обаче и до днес остава загадка. За любовта – горещо и страстно.

Добро утро на 7-ми юли,

Въпреки че все още съм в леглото, мислите ми бягат към теб, моя Безсмъртна любима, понякога радостни, после тъжни, очаквайки да разбера дали съдбата ще ни чуе, или не.
Да живея сам е единственото решение за мен – или само с теб, или напълно сам.
Да, аз съм решен да стигна до края, до предела на времето и пространството, за да стигна до теб и да падна в прегръдките ти, за да ти кажа, че ти си моят дом и мога да изпратя душата си, въплътена в теб, в царството на духовете.
Да, за нещастие, така е. Ти ще намериш сили да преодолееш всичко, особено след като знаеш колко съм ти верен; никой друг не може да притежава сърцето ми – никога, никога!
О, Господи, защо трябва да се разделяме с хората, които обичаме! И въпреки това сега моят живот във Виена е ужасен. Твоята любов ме прави едновременно най-щастливият и най-нещастният човек. На моята възраст имам нужда от уравновесен, спокоен живот – може ли това да стане при нашата връзка?
Ангел мой, току-що разбрах, че пощенската кола пътува всеки ден, така че трябва да привърша веднага, за да получиш писмото бързо. Успокой се! Само ако спокойно погледнем на живота си ще можем да постигнем тъй желаното от нас – да живеем заедно.
Успокой се, обичай ме – днес, вчера. Какъв мъчителен копнеж по теб – ти, мой Живот, мое Всичко. Прощавай… О, продължавай да ме обичаш – никога не се съмнявай в най-вярното сърце на твоя любим.

Твоят възлюбен Л.

Вечно твой.
Вечно моя.
Вечно наше.

* От „Запечатано с целувка. Любовни писма на велики мъже”, издателство "Кръгозор"
Изображение: The Red List

22946 Преглеждания