„Можеш да промениш живота си буквално за секунди, като вземеш единственото решение никога да не се връщаш към начина, по който си живял, каквото и да ти струва това.“

Робин Шарма, един от най-видните бизнес консултанти, е известен в целия свят като автор на серия вдъхновяващи романи за бизнесмени, родители и хора от всички поприща да променят съдбата си и да реализират максимално потенциала си. Ето някои от тайните на Шарма за лично и професионално усъвършенстване.

Най-важното в живота е какъв избор ще направиш. Съдбата на всеки човек се определя от избора, който прави във всеки отделен момент. Между благополучието и материалното благосъстояние има огромна разлика. Повечето хора внасят толкова токсични отпадъци в плодородната градина на ума си: тревоги и грижи, съжаление за миналото, размишление за бъдещето и страхове, които сами си измислят и които опустошават вътрешния им свят. Но най-удивителното е, че деветдесет и пет процента от тези мисли са същите, които си си мислил предишния ден! Някои се тревожат за провалили се връзки или за финансови проблеми. Други се терзаят от спомени за не дотам идеалното си детство. Трети се измъчват от още по-дребни неща: колко груба е била продавачката в магазина или колко злонамерено им се е сторило подхвърленото от някой колега. Хората, които използват ума си по този начин, позволяват на тревогата да открадне жизнената им сила. Тези хора никога не разбират, че управлението на ума е най-важната част от управлението на живота. Онова, което действително разграничава винаги жизнерадостните и оптимистични хора от непрекъснато нещастните, е начинът, по който възприемат и преработват обстоятелствата в живота си. Каквото и да ти се случи в живота, само ти имаш способността да избереш как ще реагираш на него... Китайският йероглиф, означаващ "криза", се състои от два знака: единият означава "опасност", а другият – "възможност". В живота няма грешки, а само уроци. Не съществува такова нещо като негативно преживяване, а само възможности да растеш, да учиш и напредваш по пътя към себевладеенето. Съветвам те да престанеш да преживяваш събитията като позитивни или негативни... Всяко събитие ти предлага уроци. Без тях ще си останеш завинаги на същото място. Повечето хора се развиват най-много в резултат на най-трудните си преживявания... В тази Вселена няма хаос. Зад всичко, което някога ти се е случило и зад всичко, което някога ще ти се случи, има някаква цел. Всяко преживяване носи поуки. Затова престани да се преувеличаваш дребните неща. Наслаждавай се на живота.

Преживял съм както щастливи, та и дълбоко мъчителни моменти. Взимал съм някои изключително добри решения, но съм правил и невероятно груби грешки. Аз съм човек като всички други – незавършена творба.

Всеки ден животът ви изпраща малки прозорци на възможността. Съдбата ви в крайна сметка се определя от това как реагирате на тези прозорци. Ако се изплашите от тях, ще продължавате да водите дребен живот. Ако изпитвате страх, но въпреки това се устремите към тях, ще заживеете истински. Животът просто е прекалено кратък, за да играете на дребно. Дори за децата си разполагате със съвсем малко време, за да ги възпитате да развиете максимално възможностите им. И да им покажете какво означава безусловна любов. Трудно е да отворите пак този прозорец, щом веднъж се затвори.

Работата придава смисъл на живота ни. Тя се отразява на самочувствието ни и на начина, по който възприемаме мястото си под слънцето. Да вършиш работата си прекрасно не е просто нещо, което правиш за фирмата, където работиш – то е подарък, който сам поднасяш на себе си. Да вършиш работата си изключително добре ти носи самоуважение и приятно вълнение, а животът ти става много по-интересен. На хората, които правят добри неща, се случват добри неща. А ако влагате най-големите си способности в работата, която вършите, и й се посветите докрай, всъщност се насочвате към по-богат, по-щастлив и по-удовлетворителен живот. Не е нужно да заемате най-високата длъжност, за да вършите работата си най-добре.

По начина, по който изживявате всеки час, създавате годините си. По начина, по който изживявате всеки ден, оформяте живота си. Всъщност с онова, което правите днес, създавате бъдещето си. Думите, които изричате, нещата, които си мислите, храната, която ядете и действията, които извършвате, определят съдбата ви – оформят човека, който ще станете и какво ще постигнете в живота си. Дребните решения водят до гигантски последици – с течение на времето. Няма такова нещо като маловажен ден.

Когато прочетете книга от автор, когото уважавате, запазвате част от блясъка му за себе си. Колко вярна е старата поговорка: „Да знаеш да четеш и да не четеш е почти същото като да не знаеш да четеш“. Всеки ден отделяйте време да прочетете нещо хубаво, изпълвайте съзнанието си с големи идеи и ослепителни мисли. Използвайте книгите, за да вливате в душата си надежда и вдъхновение. И помнете, ако искате да бъдете лидер, трябва наистина да четете. О, и ако също като мен имате навика да купувате повече книги, отколкото някога бихте могли да прочетете, не се чувствайте виновни – вие изграждате библиотеката си. А това е прекрасно нещо.

Някои от най-големите удоволствия в живота са и най-простите. Обогатете живота си с повече от тях и сърцето ви ще се изпълни с радост. И може да започнете от полъха на вятъра.

Ако не предприемете действия нищо няма да се случи. Ръкувайте се. Поканете някой на обед. Проявявайте истински интерес. Показвайте добронамереност. Споделяйте идеите си. Помнете, че преди някой да ви помогне, трябва да докоснете сърцето му.

Да слушате внимателно другия е един от най-добрите начини, които са ми известни, за да покажете уважението си към този човек и да изградите дълбока връзка с него. Когато слушате някого не само със съзнанието си, но с всяка своя клетка, вие му изпращате посланието: ценя какво имаш да кажеш и ще изслушам думите ти с внимание. Толкова малко от нас притежават истинско умение да слушат. За повечето хора представата за слушането е да почакат другият да свърши и да му отговорят. А тъжният факт е, че докато другият говори, повечето от нас репетират отговора си.

Неврологът Доналд Калн казва:Основната разлика между емоцията и разума е, че емоцията води към действие, докато разумът води към заключения.“ Слисващо важна мисъл. Хората правят нещо, когато докоснеш емоциите им.

Истинският риск се крие в живота без риск.

Фокус плюс всекидневно усъвършенстване е равно на гений. Сещам се за една история за Пабло Пикасо. Някаква жена го разпознава на улицата, подава му лист хартия и развълнувано казва: „Господин Пикасо, аз съм ваша голяма почитателка! Моля ви, нарисувайте нещо за мен“. Пикасо на драго сърце приема и бързо нахвърля една рисунка на листа. Усмихва се, подава й рисунката и казва: „Ще струва един милион долара.“ „Но, господин Пикасо – отвърща смутено жената, - нарисувахте този малък шедьовър само за трийсет секунди.“ Пикасо отговаря: „Само че, любезна госпожо, за да мога да го нарисувам за трийсет секунди, ми трябваха трийсет години.“

Лесният живот не ви прави по-добри. От него ставате по-мудни, по-самодоволни и сънливи. Никой никога не е постигнал нещо голямо, ако остане в зоната на безопасността и прекара там целия си живот. Естествено, съвсем човешко е да търсим пътя на най-малката съпротива. Съгласен съм също, че е напълно нормално да не искате да се подлагате на стрес, като се мъчите непременно да блеснете с нещо. Само че нормалните хора никога не постигат величие.

Яснотата винаги предхожда успеха. Не може да уцелите мишената, ако не я виждате. А и като се позамислите, всъщност не сме тук за дълго. Всички ще се превърнем в прах, преди да разберем какво става. Затова живейте до пълен предел сега. Китайците имат една хубава поговорка: „Най-подходящият момент да посадиш дърво е бил преди двайсет години. Но вторият най-подходящ момент е днес.“

Всеки път, когато кажете „Да“ за нещо маловажно, казвате „Не“ за друго, по-важно нещо.

Няма по-голям провал от успеха.“ Колкото повече преуспявате, толкова по-скромни и всеотдайни трябва да бъдете. Толкова повече усилия трябва да полагате за ефективността и безкомпромисното усъвършенстване. Толкова повече стойност трябва да добавяте. Защото от момента, в който престанете да правите точно тези неща, благодарение на които сте се изкачили на върха, ще започнете да се плъзгате надолу.

Хората, с които обичам да бъда, обикновено имат едно просто искрено качество: изпълнени са с ентусиазъм. Те са неудържимо ентусиазирани. Отворени са за живота. Любопитни са. Обичат да учат нови неща. Усмихват се, когато ме видят. И много се забавляват. Вложете всичко в играта, или изобщо не влизайте в нея.

Някои хора се присмиват на идеята, че трябва да сме добри, почтени и благородни. „Това е признак на слабост“, казват те. Точно обратното. Това е признак на сила. Да проявявате доброта е по-трудното нещо. Лесно е да поставяте себе си на първо място. Лесно е да се ядосате, когато някой не е съгласен с вас. Лесно е да се оплаквате, да заклеймявате или да поемате по пътя на най-малкото съпротивление. Изисква се кураж, за да се застъпите за нещо по-висше, да се държите по-добре и да служите на другите.

Ничий живот не е съвършен; моят поне със сигурност не е. Всички се изправяме пред трудности, както големи, така и малки. Точно в този момент някъде по света има родители, които трябва да приемат смъртта на детето си. Точно в този момент някой претърпява катастрофа, която ще съкруши близките му. Точно в този момент някъде има хора, които лежат в болница и се борят с болестта. Разочарование, болести, загуба. Никой не минава през живота, без да изпита тези неща. Но ние с вас притежаваме способността да решим да се издигнем над външните обстоятелства. Винаги имаме избора да бъдем силни и позитивни, когато нещата вървят зле. Имаме право да използваме пречките като стъпала към най-добрия за нас живот. Това не са празни фрази с цел да ви мотивирам. Убеден съм, че са истина. Разликата между хората с изключителен характер и останалите от нас се изразява в това как реагират, когато животът им изпрати една от неизбежните си превратности.

Да се събуждаш всяка сутрин и да се питаш: „Как бих се представил днес, ако това е последният ми ден?“, не е някакво евтино упражнение за мотивация. Това е сериозен метод, чрез който ще внесете усещане за неотложност и всеотдайност в ежедневието си.

Да обвиняваш другите, означава да извиняваш себе си. Да си казваш, че си само един-единствен човек и не можеш да направиш нищо, означава да се откажеш от собствената си власт.

Никой не иска да се провали. Ето защо повечето от нас не си правят труда да опитат нещо ново.

Истинското лидерство не е свързано с престиж, власт или положение. Свързано е с отговорност.

Намерете равновесие между добротата и разбирането на другите и добротата и разбирането на себе си. Намерете равновесието между отдаването на енергията си, за да вдъхновявате другите, и възстановяването й, така че самите вие да запазите вдъхновението си. Намерете деликатното равновесие между любовта към другите и любовта към себе си. Особеното на мъчениците е, че повечето от тях изгарят на кладата. Поставяйте граници. Познайте възможностите си. Не се хвърляйте в крайности. Пазете се.

Източнци: Робин Шарма „Монахът, който продаде своето ферари“, „Наръчник по величие“
Снимки ~ davidleyes.com, infoearn.com, knigikratko.ru