Доналд ТРЪМП ~ Вятър в косите, звезди в очите, пачки в джобовете

„Парите никога не са били голяма мотивация за мен, освен като начин да запазиш резултата. Истинското вълнение е да играеш играта”.

Да, Доналд Тръмп е на път да разкаже играта на всички свои конкуренти, впуснали се в битка за нов президент на САЩ. Той е играч от класа, независимо от карикатурните медийни бомбардировки по негов адрес и воя на моралисти и хрисими граждани. Женен три пъти, баща на пет деца и дядо на седем внуци, в навечерието на своята 70-та годишнина, Тръмп е във вихъра на най-могъщата си игра, вперил съсредоточен поглед в Белия Дом. Толерантност, отстъпчивост, дипломация – няма такова нещо нито в речника, нито в действията на Тръмп. Има стриктни предбрачни договори, личен финансов контрол върху богатството и пълен ход на стратегията „око за око, зъб за зъб”. Ясно, просто и видимо. Това е така скандално според опонентите на богаташа, но така искрено и истинско, според все по-нарастващия брой негови симпатизанти. "Едно е да се управлява казино, стигнало до фалит, друго е да се управлява държава и външната й политика", критикуват и нищят изказванията на Тръмп водещи финансисти в САЩ. 

Ние няма да изпадаме в такива дълбочини, а ще представим философията на милиардера, споделена в книгите му „Изкуството да оцелееш” и „Изкуството на сделката”.

Аз очаквам да успея винаги и във всички начинания, иначе не бих ги започвал въобще. Но никога не очаквам да бъда съвършен. Залавям се с проекта, знаейки, че непредвидени обстоятелства непременно ще изникнат и някои неща непременно ще тръгнат накриво. Независимо от цялата ми увереност винаги подсъзнателно знам, че по една или друга причина може да се наложи да направя съществени изменения или дори напълно да изоставя проекта и да продължа с някои от другите пет-шест, които осигурявам винаги да вървят паралелно. Това е нагласата на професионалния боксьор – превъзходен модел за всеки, който се интересува от изкуството да оцелееш.

Ако има нещо, което съм научил от работата ми с политици през всичките тези години, то е, че единственото нещо което може да ги подтикне към действия, това е пресата, или по-точно страхът от нея. Можеш да упражняваш какъвто си искаш натиск, да молиш и да заплашваш, да наливаш огромни суми в кампаниите им, накрая резултатът за теб в повечето случаи е един – нула. Обаче само им спомени, че имаш възможност да им създадеш лош имидж в пресата и подскачат до тавана.

Лош имидж в пресата означава потенциална загуба на гласове, а ако един политик не събере достатъчно гласове, няма да бъде преизбран. И ако това стане, може да се наложи да мине на далеч по-нископлатена работа. А това е последното нещо, което повечето политици биха искали да им се случи.

Страхотно е да имаш природен инстинкт, но дори да го притежаваш, можеш да откриеш, че това не е достатъчно. През годините си изработих няколко правила, които са важни – а и в някои случаи жизненоважни – за да се оцелее при рисковете на успеха.

  • Първото и най-важното от тях е: Бъди дисциплиниран.

  • Моето следващо правило е да бъда честен – дори когато светът около мен често е нечестен.

  • Третото правило е: Не се мисли за толкова умен, че да можеш да се справиш сам.  

  • Четвъртото ми правило е: Бъди достъпен – въпреки че може да загубиш много време.

  • Петото правило е: Стой близо до вкъщи.

  • И накрая – Бъди гъвкав.

Елементите на сделката

  • Мисли на едро.

  • Очаквай най-лошото, доброто ще се погрижи само за себе си.

  • Оставяй си максимум възможности.

  • Познавай пазара си.

  • Използвай преимуществата си.

  • Вдигни имиджа на мястото.

  • Извикай, за да те чуят.

  • Отвръщай на удара.

  • Бий се в гърдите, но давай качествена стока.

  • Ограничавай разходите.

  • Забавлявай се.

Стане ли въпрос за ръководене, аз имам едно просто правило – наемай най-добрите от конкуренцията, плащай им повече, отколкото са печелили и им давай премии и награди в съответствие със свършената работа.

Не можете да си представите колко пачки са минали през ръцете ми. Но истината е, че аз не го правя за парите. Имам достатъчно, дори много повече от сумата, която ми е нужна, за да живея в лукс. Просто обичам тръпката от правене на сделки, на големи сделки.

Снимки: independent.co.uk, businessinsider.com; илюстрация: washingtontimes.com

6507 Преглеждания