Боб Фенстър е писател на свободна практика и автор на прочутата книга “Безкрайността на човешката простотия”. В нея той прави доста сполучлива, от хумористична гледна точка, дисекция на човешката глупост и последиците от нея.
Предлагаме ви отговорите на Фенстър на всички онези въпроси, които ви е било срам да зададете или пък просто не е имало на кого.

Дали интелигентността е естествено качество или пък зависи от това в кое училище сме учили?
През 1982 г. двама психолози доста се посмели. Което само по себе си си е новина. Те препечатали дума по дума статии, писани от психолози от университетите в Харвард, Принстън и други велики места. Е, сигурно са накарали секретарките си да ги препечатат. Или пък са възложили задачата на стажантите. Единственото, което променили, били имената на авторите и на колежите или университетите, заменяйки ги с не чак толкова престижни названия. После изпратили статиите в редакциите на същите онези списания, които първоначално са ги публикували. Осем от дванадесетте статии били отхвърлени, тъй като не отговаряли на научните стандарти на съответните списания.

Как ли би изглеждал животът, ако всички хора бяха умни?
Финландия. Всяка неделя гледаме Националната лига по кърлинг. В „Тако Бел“ продават инстантно мюсли. Всяка сутрин по велосипедните пътеки става задръстване, когато хората отиват на работа. Враждуващи банди от тийнейджъри клечат по ъглите и предлагат противоположни гледища върху философията на Хегел, монотонно рецитирайки в бял стих.

Умните хора по-тъпи ли са от глупавите?
Катастрофата в Чернобил през 1986 г., при която един украински атомен реактор се опита да превърне Европа в конкурент на южната й съседка Сахара, не беше тъпа грешка, извършена от тъпи хора. Това беше тъпа грешка, извършена от умни хора.

Операторите в атомната централа пренебрегнали правилата за безопасност, изхождайки от презумпцията, че реакторът не би могъл да експлодира, защото никога досега не е екплодирал. Инженерите в Чернобил често нарушавали правилата за безопасност, защото са били наясно, че те се характеризират с определена гъвкавост. А без тези систематични разширения на границите реакторите биха експлодирали още на мига, в който някой посмее да прекрачи чертата. И така, те си играели на отсрочки. И накрая загубили.

Тъпи оператори биха се придържали към правилата. Защото те не биха имали достатъчно мозък, за да се досетят, че правилата могат и да се поразтеглят.

Кои са по-тъпи - мъжете или жените?
Само мъж може да бъде дотолкова тъп, че да задава подобен въпрос. Жените просто наблюдават постигнатото от мъжете по време на господството им над света и са напълно наясно, че те не биха причинили чак такъв хаос. Но все пак, ако жените бяха чак толкова много по-умни от мъжете, защо тогава не са ги съборили от власт? Отговорът вероятно се крие в следната статистика на разделите: след развода си 58 процента от мъжете твърдят, че са по-щастливи, а при жените процентът на намерилите най-сетне щастие е 85!

Как е по-разумно да се оженим - по любов или за пари?
Някои от коренните жители на Америка имали някога изключително разумно социално устройство - на богатите и силните било забранено да се женят за също толкова богати и силни като тях. Богатите били длъжни да си вземат половинка от бедно семейство. В рамките на тази система не съществувал нито един племенен изпълнителен директор, изкарващ хиляда пъти повече от всички останали, а хората на дъното знаели, че няма да останат вечно на дъното. И тези разумни племена били изтрити от лицето на континента от придошлите пуритани, които пристигнали, проповядвайки свобода - която свобода те постигнали, като унищожили всички останали.

Европейците пък си имали брачна система, която се превърнала в световен стандарт - богатите и силните могат да се женят за когото си пожелаят. А бедните и безсилните могат да се женят за когото си пожелаят, когото богатите са отхвърлили.

Но да се върнем към вас.

Ако се ожените по любов, не се косете - ще ви мине. Хората, които са влюбени, с течение на времето вече няма да бъдат влюбени. Следователно по-разумно е да се ожените за пари, стига да помните добре първото правило на проститутките - първо парите, а после останалото.

Веднага щом се ожените за пари, ще бъдете изтъргувани - по същата причина. Да бъдеш богат означава никога да не ти се налага да се питаш: „Дали ще мога да си позволя новия модел - онзи, с по- бляскавите екстри?“

И докато бракът за пари е по-умен ход от брака по любов, трябва да признаем, че не е и чак толкова умен. Ако се ожените по любов, то сте обречени да разлюбите. Ако се ожените за пари, то сте обречени да бъдете изритани.

Не може да няма и по-умна система, нали?! Има! Но за да се разведете, първо трябва да се ожените, нали така?!

Ако не сте женени, можете да се влюбвате в когото си пожелаете и в колкото души си пожелаете, без да се притеснявате дали точно това е човекът, за когото трябва да се жените. Няма такъв човек, за когото трябва да се омъжите - има само такъв, за когото се омъжвате!

Ако човекът, в когото сте влюбени, все пак настоява за брак, отлагайте. Отлагайте като невидели! Отлагането е стратегия, признак на интелигентност - върховен начин за разрешаването на всички проблеми. Накрая и двамата ще се разлюбите и въпросът ще се разреши от само себе си.

Що се отнася до парите, ако сте толкова умни, за колкото се мислите, не се женете или омъжвайте заради тях! По-добре излезте и сами си спечелете. Тогава ще разберете на свой гръб какво е чувството, когато някой иска да се ожени или омъжи за вас само заради парите ви.

Трябва ли да се стремим към самоусъвършенстване? Или то е само загуба на време?
Всичко е загуба на време. Годишно половин милион американци се подлагат на козметични операции, за да подобрят външния си вид. Огледайте се. Виждате ли около себе си половин милион по- добре изглеждащи хора? Невъзможно.

Кои се наслаждават повече на живота – тъпанарите или умните хора?
Налага се да си тъп, за да се наслаждаваш на живота. Защото ако си прекалено умен, веднага ще прозреш пробивите в стратегията.

Смъртта слага край на всяко продължително забавление. Болестите, нараняванията, маниите, тиранията, потискането, депресиите, регресиите и груповите сесии - всичко това са пробиви в стратегията на живота, който при първоначалния си замисъл е гласял простичкото: „Бъди свободен! Наслаждавай се на дните си!“ За това не е необходим кой знае колко ум. Интелигентността винаги слага прът в колелото на насладите, защото интелектът подлага на анализ всичко около себе си. Какво значи наслада? Какво е истинска наслада? Как мога да разбера дали наистина се забавлявам, или просто си въобразявам, че се забавлявам ? Какво имам предвид под понятието „забавление“? Какво имам предвид под понятието „живот“? Какво имам предвид, когато се питам какво имам предвид?...

Междувременно тъпанарят отсреща си кара готината кола през нечия морава, сложил ръка през рамото на някоя готина мацка, а мозъкът му върви успоредно с ръката.

Кое е най-глупавото нещо, което човечеството си е навлякло?
Измисляйте оръжия и ги използвайте. Оръжията превръщат неудачниците в убийци.

Дали глупаците ще разрушат целия наш свят?
Няма да имат този шанс. Това ще го свършат умниците. Глупавите хора трябва да се къпят в успокоителните вълни на своето превъзходство, защото почти всички курвенски номера с катастрофален край в човешката история са дело на умниците.

Как мога да позная, че съм глупав?
Не можете. Ако сте глупав, значи сте прекалено тъп, за да го съзнавате. Ако пък сте умен, значи безсъмнено сте достатъчно умен, за да се съмнявате в себе си.

Фрагменти от "Безкрайността на човешката простотия"
Автор: Боб Фенстър

Илюстрация: Andrew Salgado