Юрист, журналист, писател. Наполеон Хил е вдъхновителят на милиони хора, който сочи с пръст слабите места и ни кара по-подробно да изследваме себе си в търсене на успеха. Защото амбицията, мислите и постиженията са единствено в нашите умове и ръце, а късметът ни спохожда тогава, когато сме си го подготвили сами. Книгата на Хил „Мисли и забогатявай” е плод на 20-годишен труд и информация, извлечена от интервюта с над 500 успели личности. Ето част от безценните съвети на американеца за тайната на парите и как да бъдем хора на действието.

Никога не идва подходящ момент. Не чакайте! Подходящият момент никога няма да настъпи.

Единствената истинска услуга, която родителят може да направи за детето, е да му покаже как да си помага само.

Животът е шахматна дъска и вашият противник е времето. Играете срещу противник, който няма да толерира нерешителността.

Богатството не се изразява само в материални стойности. Истинското богатство вие самите носите в себе си.

Вие сте това, което сте в резултат на установените ви навици.

Ако продължавате да се фокусирате върху бедността, ще настроите ума си да я приеме като нещо неизбежно и в крайна сметка ще придобиете съзнание на неудачници. По този начин милиони хора са обрекли живота си на бедност и мизерия.

Единственият късмет, на който можем да се надяваме, е този, който сами сме си подготвили. Към него водят упоритостта, ясното намерение и твърдото решение.

Ако първият ви план се провали, опитайте нов! Ако и този план не докаже качества – заменете го с друг и така нататък. Точно тук повечето хора се сблъскват с неуспеха, защото нямат упорството да създават нови планове в замяна на отпадналите.

Бедността се държи за хората, които са се примирили с нея, така както парите избират този, който целенасочено ги търси.

Мненията са най-евтиният артикул на света. Ако разчитате на чужди мнения, трудно ще ви бъде да си изградите свои собствени.

Без действие вярата не съществува. Тя е изкуството да вярваме, действайки.

Вярно е, че имах късмет, когато се озовах лице в лице с шанса на живота си, но ми струваше двадесет и пет години концентрирани усилия, преди да оценя тази възможност по достойнство.

Безпокойството е състояние на мисълта, основано на страха. Работи бавно, но непоколебимо. То е форма на постоянен страх, предизвикан от нерешителността, но е състояние на мисълта, което се подчинява на контрол.

Богатството с удоволствие влиза в джоба на тези, които са подготвени за него.

Попитайте първите сто души, които срещнете, какво желаят най-силно в живота, и деветдесет и осем от тях няма да могат да ви отговорят.

Богатството, властта, здравето, щастието и личното удовлетворение във вашия живот зависят от един-единствен човек – от вас самия!

Буквалната истина е, че най-голям и най-бърз успех постигате, когато помагате на другите да успеят.

В повечето си действия ние се ръководим от чувствата. След като те са в състояние да ни издигнат до значителни успехи или да ни провалят, длъжни сме да се научим да ги разбираме и да ги контролираме.

Вие сте господар на земната си съдба до такава степен, в каквато контролирате собственото си мислене.

Времето, което много хора губят само за клюкарстване, е достатъчно, за да си осигурят целия лукс, на който завиждат у другите. Времето е най-голямото ни богатство.

Всеки неуспех носи в себе си зародиша на големия успех.

Всичко, което умът може да си представи и да повярва, може да бъде постигнато.

Вярвайте, че всички ваши проблеми могат да намерят подходящи решения, но приемете факта, че решенията може не винаги да са по вкуса ви.

Дисциплинирайте ума си да формира съдбата ви според целта, която сте си избрали в живота.

Навиците ви трябва да ви служат, а не вие да им робувате.

Дръжте настрана или избягвайте хората и обстоятелствата, които ви карат да се чувствате непълноценни. Те ви потискат и ви пречат да преследвате успеха.

И бедността, и богатството имат един извор – мисленето.

Наслаждавай се на мечтите и представите си, защото те са рожби на душата ти; те са отпечатък на крайните ти постижения.

Не вярвам в чудеса и не ги защитавам – моите познания ми стигат да разбера, че природата никога не се отклонява от своите твърдо установени закони. Някои нейни закони обаче са толкова неразбираеми, че будят предположение за "чудо". От всичко, което познавам, шестото чувство (интуицията) е най-близо до чудото.

Нищо не носи на човека толкова страдание и унижения, колкото бедността. Само онези, които са изпитали бедността на собствения си гръб, могат да разберат това напълно.

Обикновено получаваме онова, което очакваме да получим.

Обикновено светът предоставя пространство на човека, чиито думи и дела доказват, че знае какво върши.

Пари, които не са под властта на ума, са винаги опасни. Тези две неща трябва винаги да са свързани.

По-добре е да действате по план, който си има своите недостатъци, отколкото изобщо да отлагате действието. Започнете да осъществявате плана си по възможно най-добрия начин и се учете от грешките си.

Поражението разкрива и изважда лошите навици, освобождава енергията ви за ново начало с по-добри привички. Поражението укрепва волята, предизвиквайки я към по-голямо усилие.

Приемате ли всичко, което ви поднесе животът, без да го предизвиквате? Лениви ли сте умствено и физически? Всичко това се дължи на отсъствието на амбиция.

Успехът не идва за един ден – всъщност той няма да дойде, докато не сте върнали всичко, което дължите на всички, които са ви подпомогнали.

Хората на действието не си губят времето с хората на инерцията. Те съзнават, че пораженството е заразно и бягат от него. Те не са себелюбиви, просто са взискателни.

Ако искате да получите повече, изисквайте от себе си. И само от себе си.

Слабост, пречеща ни да забогатеем, е страхът от критика, неспособността да създаваме и реализираме планове, заради това какво ще си помислят или кажат другите.

Снимки: quotes.lifehack.org