В 21 век да се чете това, което ти попада пред очите е не само глупаво, но и безсмислено

Четете само действително важното

Константин Шереметев е водещ руски експерт по развитието на интелекта и автор на редица бестселъри, посветени на главната тема: как да се научим правилно да мислим и да достигаме най-важните си житейски цели. Сред книгите му са „Стоте тайни на щастливата любов”, „Съвършеният мозък. Как да управляваме подсъзнанието си”, „Интелектика. Как работи вашият мозък”, „Интелектът. Инструкция за ползване” и други. В тях всеки може да намери безценна практическа информация за това как да настрои собствения си разум за постигане на успех във всяка една област на човешката дейност. Неговото мнение и съвети, дадени за koob.ru, споделяме от lira.bg.

За читателя на 21 век
Светът на книгите стремително се промени. По-рано да се купи в книжарницата истински ценна книга беше цял късмет. С появата на интернет всички книги станаха достъпи. Границите изчезнаха.
И тайните на предприемчивия Запад, и философията на самовглъбения Изток са пределно достъпни. И най-мъдрите мисли, и най-ефективните методики само чакат, за да се възползват хората от тях.
Това силно променя читателските нагласи. В 21 век да се чете това, което ти попада пред очите е не само глупаво, но и безсмислено. Към четенето трябва да се подхожда много отговорно. Защо да се чете нещо маловажно и сиво, когато пред теб е цял океан от мъдрост?
Най-хубавото на нашето време е, че днес не са нужни посредници между читателя и автора. В миналото за великите умове четяхме в учебниците и справочниците. Техните мисли в опростена и политически коректна форма ни бяха предавани от официални лица, избирани от властта. Така например книгите на Дейл Карнеги още от двайсетте години на миналия век бяха задължителни за изучаване в спецслужбите, но официално не се издаваха.
Ошо беше достъпен само в минимални дози, за да не мъти главите. И това може да се каже за още много автори. Днес не са нужни посредници, които изрязват мислите на великите хора, за да ги вкарат в обичайните рамки. Всеки може да се обърне към първоизточниците на великата мъдрост.
Читателят на 21 век е читател, който търси най-добрите автори по въпросите, които го интересуват. Избира най-добрите от тях и дълбоко вниква в същността на въпроса.

Какво се промени в културата на четенето през последно време
Най-значителната промяна е в това, че изобилието от информация доведе до нейното сгъстяване. Мястото на много от дебелите романи беше заето от тънки книжки. Мястото на сериозните сайтове заеха блогове с кратки съобщения. Това е и хубаво, и лошо.
Лошо е, ако такъв подход към четенето започне да се пренася към тези книги, които действително изискват сериозно четене. Хубаво е, ако кратките съобщения позволяват бързо да се ориентираме в проблема и да не губим за решаването му излишно време.

За електронните книги и онлайн-библиотеките
Електронните библиотеки са съвременен метод за организация на знанията. Сега те се намират в началото на своето развитие и тяхното бъдеще предстои. Те, разбира се, няма да изместят хартиените библиотеки, но ще се превърнат в основен източник за получаване на информация.
Естествено, би ни се искало да пожелаем на електронните библиотеки да се развиват по-бързо и да търсят нови форми за предоставяне на знания. Защото сега те много напомнят първите автомобили, които са представлявали просто една карета с двигател.
Например, защо можем да търсим книги само по заглавие и автор. Би било много по-удобно да ги търсим по мислите и идеите, представени в тази книга. На мен лично ми липсва търсене от типа на: „А какво са мислели по този въпрос Толстой, Шекспир, Декарт и Лао Дзъ?

Кои три книги препоръчвате на всекиго да прочете? Защо именно тях?
Това са книгите, които всеки е длъжен да прочете, за да живее по-хармонично и щастливо.

1. Лев Николаевич Толстой. Смъртта на Иван Илич.
Велико произведение на световната литература и същевременно – най-дълбокото проникване в човешката душа. Просто е задължително всеки да я прочете. Но трябва да се избере подходящото време, когато никой да не ви пречи и ще можете да се настроите за сериозно и задълбочено четене.

2. Дейл Карнеги. Как да престанем да се безпокоим и да започнем да живеем.
Азбука на психологията. На Карнеги се е удало в лека, почти художествена форма да изложи най-важните правила на отношението към самия себе си. Но привидната простота на книгите му не бива да ни заблуждава. Карнеги действително е открил и описал ключовите моменти в човешката психика. Далеч не всеки психолог може да се похвали с това (нещо повече, не всеки психолог дори разбира Карнеги).

3. Ошо. Пътят е един – навътре в себе си.
Когато човек развие разума си и разбере, че всички религии са само мит, на него му става самотно и страшно в свят, в който няма на кого да прехвърлиш проблемите си и да го помолиш за тяхното решаване. Как да се живее в свят, в който ти сам отговаряш за себе си? За това размишлява Ошо в книгите си. Той не ни дава готови отговори, той ни учи как да намираме решения в собствената си душа.

Източник: lira.bg
Снимка: info-ps.ru, independent.co.uk

5127 Преглеждания