Опит с шимпанзета ~ Бернар ВЕРБЕР

С 15 милиона продадени книги по света, Бернар Вербер е един от най-четените френски автори. Създател е на проекта „Дървото на възможностите“, посветен на изследването на човешкия свят и създаване на разнообразни сценарии за неговото възможно бъдеще.

ОПИТ С ШИМПАНЗЕТА

Празна стая и пет шимпанзета. В средата на стаята им стълба, а на върха й е закрепен банан.

Веднага щом първата маймуна забелязва банана, тя се качва по стълбата, за да го вземе и да го изяде, но когато се доближи до плода, от тавана я облива струя ледена вода и я събаря. Останалите маймуни също се опитват да се изкачат по стълбата, но след като и те биват залети с вода, вече не се опитват да достигнат банана.

Спират струята и на мястото на една от мокрите маймуни пускат в стаят друга, съвсем суха. Веднага щом влиза, останалите се опитват да я убедят да не се качва на стълбата, за да не я залеят. Новото животно не разбира какво става. То вижда само, че другите й пречат да се добере до лакомството. Опитва се да си пробие път и се сбива с останалите маймуни, които искат да я спрат. В крайна сметка те я пребиват от бой.

Още една мокра маймуна е заменена със суха. Нейната предшественичка е решила, че новодошлите трябва да бъдат посрещани с бой и започва да я налага. Преди дори да забележи стълбата и банана, новодошлата е изхвърлена от играта.

Три сухи маймуни заемат местата на останалите мокри. Всеки път новите шимпанзета са засипвани с удари още с влизането си в стаята. Посрещането дори става по-свирепо: няколко маймуни заедно пребиват новата маймуна, като че ли се опитват да усъвършенстват някакъв ритуал.

В крайна сметка бананът си стои на върха на стълбата, но петте сухи маймуни са пребити и дори през ум не им минава да го доближат. Единствената им грижа е да дебнат вратата и появи ли се ново животно да го повалят възможно най-бързо.

Избрано от Бернар Вербер, "Ние боговете", изд. Колибри
Снимка: clairdeplume.wordpress.com
Илюстрация: blog.conjur.net

4427 Преглеждания