Джеймс Клавел – писател, сценарист, режисьор и продуцент, известен със своите романи „Шогун“ и „Цар Плъх“, и филми като „Голямото бягство“  заслужено е поставен стоте най-големи писатели на XX век според класацията на "Модърн Лайбръри".

Има два вида хора  избраници и тълпа.

Слушай какво, моето момче. На този свят съществува понятието чест. Когато вършиш работа с един човек, казвай му само истината и тогава той също е длъжен да ти казва истината, иначе не би имал чест. Защитавай другите така, както очакваш те да защитят теб. Ако видиш, че човек няма чест, не се свързвай с него, защото ще те опетни. Запомни, че има хора с чест и хора без чест. Има честни и безчестни пари.

Вярно е, и честта има степени, но човек защитава само едни принципи. Постъпи, както намериш за правилно. Избери си позиция в живота. За определени неща човек трябва да сам да взема решение. Знам, понякога е необходимо да се приспособяваш към обстоятелствата. Но, моля те, пази себе си си съвестта си, защото никой друг няма да те пази, и знай, че в даден момент едно погрешно решение може да те унищожи по-сигурно и от куршум.

Когато човек се научи да пие чай от празна чаша или да гледа как камъкът расте, тогава и само тогава той е в пълна хармония със себе си и със заобикалящия го свят.

Първото проявление на съвършенството е абсолютната чистота.

Кармата е само началото на познанието. После идва търпението. Търпението е много важно качество. Търпението означава да се въздържаш при седем чувства: ненавист, любов, радост, безпокойство, гняв, огорчение и страх. Ако не давате воля на тези седем чувства, вие сте търпеливи, и тогава скоро ще проумеете естеството на нещата и ще бъдете в хармония с вечността.

Обикновено и лошите хора имат своите добри страни, както добрите понякога крият зло. Трябва да насърчиш доброто и да се отървеш от злото, без да жертваш положителното в човека. В моите владения нищо не изхвърлям с лека ръка на боклука.

Японците имат шест лица и три сърца. Това е тяхна поговорка  че човек имал едно лъжливо сърце в устата си, за пред целия свят, второ в гърдите си, за близки приятели и за семейството си, и трето  истинско, тайно, за което не знае, никой освен самия него, скрито господ знае къде.

Ах, тези мъже и жени! Толкова са прозрачни. Особено мъжете. Суетни, капризни, непослушни, сприхави, податливи, ужасни  много рядко са чудесни, но какво ли би представлявал този тъй тъжен свят без тяхната детинска наивност, изкупваща всичките им недостатъци и която наричат как ли не, но всъщност си остава точно това – наивност.

Наш обичай е да опростяваме нещата. Възхищаваме се от простотата и затова и мъжете, и жените могат да приемат правенето на любов за това, което е: важна страна от живота, без съмнение, но между мъжа и жената има други, много по-важни неща. Например смиреност, уважение, дълг. Дори тази ваша „любов".

Има моменти, когато се нуждаем от пресметливия, порочен, хитър и практичен ум на жената. Всъщност вие сте много по-умни от нас мъжете, нали?

Мъжете са толкова глупави, толкова не са наблюдателни. Няма да забележат и най-очевидното за всяка жена.

Колко е учудващо, че дори и най-хитрите и лукавите често виждат само онова, което им се иска да видят и понякога не забелязват очевидното. Или пренебрегват действителността, защото не могат да прозрат през нея. А когато собственият им свят рухне в краката им, или пък животът ги отритне безмилостно, те започват да си скубят косите и да оплакват злощастната си карма, да обвиняват боговете, злата си участ, своите съпрузи – всичко и всеки, но само не и себе си.

Мъдростта и сполуката са нищо, ако човек не разполага с необходимите средства, за да изпълни плана си.

Само ако живееш на ръба на смъртта, можеш да осъзнаеш неописуемото удоволствие от живота.

Колко красив е животът и колко е тъжен! Колко е мимолетен, без минало и без бъдеще, само безкрайно сега.

Спокойният сън може да даде отговор и на най-заплетената загадка, а ако не  какво значение има тогава? Нима животът не е само капчица роса?

Това е японска поговорка, която гласи: „Съдбата си е съдба, а животът е само илюзия".

Войните се водят от тийнейджъри, разбирате го. А всъщност трябва да се бият политиците и възрастните, които са започнали тези войни.

Недостигът на години не налага липса на мъдрост.

Бог ни дава интелигентност, за да разкриваме чудесата на природата. Без този дар, нищо не е възможно.

Врагът ви никога не е толкова вежлив, както когато планира или вече е планирал убийството ви.

Само ако живееш на ръба на смъртта, можеш да осъзнаеш неописуемото удоволствие от живота.

Какво са облаците, освен претекст за небе? Какво е животът, освен бягство от смъртта?

Късметът идва в резултат от много труд и внимателна подготовка, и от още нещо, а не само от рискове. Освен ако не са добре пресметнати…

Още сега стани скала, в която вълните на живота ще се удрят напразно…

Всички истории имат начало, среда и край, а ако са добри, краят също е начало.

Снимки: alchetron.com, play.google.com