(Susan Sarandon by Annie Leibovitz, 1990)

Сюзън САРАНДЪН
Да бъдеш сама означава толкова различни неща. Може да е травматично и вълнуващо. Онова, което стана пределно ясно за мен бе, че трябва да мислиш за своя собствен живот и за отношенията в него като за един жив организъм. Той постоянно се променя, движи се, расте. Мисля, че дългосрочните отношения имат нужда от постоянно преразглеждане, от чести разговори.

Катрин ХЕПБЪРН
Обух панталони преди 50 години и избрах един различен път. Не живях като жена. Живях като мъж. Направих всичко, което дяволски исках да направя, и спечелих достатъчно пари, за да се погрижа за себе си. Не се страхувам да бъда сама.
(New York Times, 1981)

(Diane Keaton by Norman Sieff, 1975)

Даян КИЙТЪН
Спомням си, че когато бях млада, искрено вярвах в този абсурден сюжет, че ще намеря човек, с когото ще живея докато смъртта ни раздели. Това, че не съм женена, не прави живота ми по-малко стойностен. Този старовремски мит не струва пукната пара.
(Wenn, July 2001)

Жули ДЕЛПИ
Много жени се хвърлят в любовта, защото се страхуват да бъдат сами. А после започват да правят различни компромиси и загубват своето истинско лице. Аз не желая това.
(San Jose Mercury News, 1997)

(Audrey Hepburn by Milton Greene)

Одри ХЕПБЪРН
Харесва ми да бъда сама. Бих се радвала, ако мога да оставам сама в апартамента си от събота вечер до понеделник сутрин. Така си почивам и се зареждам със сили.
(LIFE, 1953)

Джоан РИВЪРС
Сега съм толкова свободна... Мразя, когато се прибера от пътуване и няма на кого да се обадя. Липсват ми неделите на нищоправене заедно… Но аз харесвам своята свобода… Няма да отида на ресторант сама, защото хората навярно ще си кажат: „Ооооо, горкичката Джоан Ривърс!” Аз съм твърде срамежлива, не познавам много хора. Трябваше да отида на сватбата на принц Чарлз и Камила и мога да кажа едно - хубаво е да те поканят, трудно е да отидеш сама.
(The Guardian, 2005)

Йоко ОНО
Най-скъпоценните мигове от деня ми - когато съм сама. Когато всички са се прибрали вкъщи и синът ми Шон вече спи, а аз просто наблюдавам светлините на нощта през прозорците. Обичам тишината. Всъщност, стигнах до убеждението, че аз се чувствам добре и сама.
(Ocala Star Banner,  1983)

Джейн ФОНДА
Доста често съм сама. Чета много. Медитирам. Обичам това уединение. То не е самота. Аз невинаги съм заобиколена от вълнуващи неща. И в това няма нищо лошо.
(2010)

(Gertrude Stein and her poodle Basket by Carl Mydans, France, 1944, LIFE)

Гертруд ЩАЙН
В крайна сметка всички човешки същества са еднакви. Когато са сами, искат да бъдат с останалите, а когато са с тях, искат да бъдат сами.
(Paris France, 1940)

Грейс ДЖОУНС
Аз избирам собствената си компания, защото няма гаранция, че дори да живееш с някого, това ще продължи вечно. Харесвам се. Тайната е да бъдеш приятел със самия себе си. Децата си създават въображаеми приятели. Ако това ще ми помогне, аз ще го направя също. Ще кажат, че съм луда, но аз ще съм щастлива.
(I’ll Never Write My Memoirs, 2015)

Източник: nymag.com
Снимки: The Red List, Vogue,