Бъдете готови за любовта, когато тя дойде. Обичайте и ще бъдете обичани ~ Луиз ХЕЙ

Книгите на Луиз Хей са непресъхващ извор на вяра, мъдрост и любов, затова и авторката им е призната за един от най-големите духовни учители на нашето време. Прекарала тежко детство и пълен с перипетии живот, съдбата й е пример за това, че и най-тежка трагедия може да има щастлив обрат. Изключителните й прозрения за връзката между нашите мисли и заболяванията на тялото, са резултат от нейни лични преживявания - тя успява да се излекува от рак в последния „нелечим" стадий на болестта. Оригиналната си система за диагностика и лечение тя представя в първата си книга „Излекувай тялото си" (1982), която й спечелва известност в САЩ и по света. Още по-пълно и философски завършено изложение на своите идеи тя постига в „Излекувай живота си" (1984), преведена на десетки езици и публикувана в няколко милиона екземпляра по цял свят.

На 8 октомври Луиз Хей навърши 90 години, а ние я обичаме, защото във всяка своя книга тя ни учи на любов.

Взаимоотношенията ни са огледало на самите нас. Това, което привличаме към себе си, винаги отразява или притежавани от нас качества, или убежденията, които имаме, по отношение на връзките ни с другите. Независимо дали става дума за шеф, колега, подчинен, приятел, любовник, брачен партньор или дете. Онези неща, които не харесвате у тези хора, всъщност не са ви чужди - или самите вие ги правите, или бихте искали да ги правите, или пък вярвате в тях. Не бихте ги привлекли и задържали в живота си, ако по някакъв начин те не го допълваха.

Ако любимият ви човек е студен и изглежда равнодушен, вникнете в себе си – дали от детството ви, когато сте наблюдавали родителите си, не се е запазило убеждението, че „любовта не трябва да се демонстрира". Ако партньорът ви в брака е заядлив и не ви помага, отново се обърнете към детските си схващания.

Имали ли сте родител, който е бил свадлив и не ви е подкрепял? И вие ли сте такъв? Ако имате дете, чиито навици ви дразнят, сигурна съм, че и вие ги имате. Децата се учат, като имитират възрастните около тях. Справете си с проблемите в себе си и ще откриете, че и децата автоматично ще се променят.

Единственият начин да промените другите е първо да промените себе си. Променете нагласите си и ще откриете, че и „те" са други. Обвиненията са безполезни. Те само ни лишават от собствената ни сила. Пазете силата си. Без нея не можем да направим промените. Безпомощната жертва не може да намери изход.

Любовта идва, когато най-малко я очакваме, когато не я търсим. Търсенето на любов никога не ни довежда до подходящ партньор. То само създава копнеж и нещастие. Любовта никога не е вън от нас, ние я носим в себе си. Не настоявайте тя да пристигне веднага. Може още да не сте готов за нея или да не сте достатъчно напреднал, за да привлечете онази любов, която желаете. Не се примирявайте с когото и да е само за да сте с някого. Уточнете изискванията си. Каква любов искате да привлечете? Избройте качествата, които наистина желаете да са налице във взаимоотношенията ви. Развийте тези качества в себе си и ще привлечете човек, който ги притежава. Помислете кое пречи на любовта да дойде при вас. Може ви сте много критични? Или пък смятате, че сте недостойни? Или изискванията ви се неразумни? Филмова звезда ли търсите? Може би ви е страх от интимността? Или пък смятате, че не сте симпатични? Бъдете готови за любовта, когато тя дойде. Подгответе почвата и бъдете готови да я подкрепите. Обичайте и ще бъдете обичани. Бъдете открити и възприемчиви за любовта.

От „Излекувай живота си”, изд. Кибеа
Снимки: Heal Your Life, Cision

16118 Преглеждания