Марк и Ейнджъл Черноф са двама заклети оптимисти, любители на позитивната психология, които един прекрасен ден от живота си решават да изготвят списък с 20-те неща, които всеки един от нас е крайно време да спре да си причинява.

Banksy-life-is-beautiful

(Графити ~ Banksy)

# 1. Спри да пилееш времето си с неправилните хора. – Колкото и тривиално да звучи животът е твърде кратък и ценен, за да го прекарваме с личности, които изсмукват щастието от него. Ако някои те иска той ще направи място за теб в своя живот и няма да те кара да се бориш за него. И помни, че не са важни онези, които са до теб в най-хубавия ти период, а онези, които не си тръгват и в най-лошия ти.

# 2. Спри да се криеш от проблемите си. – Посрещни ги лице в лице. Да, това няма да е никак лесно, но цаката на истинското щастие, не е във всичко да търсиш красивото, а да се научиш да живееш и с грозното, защото колкото и да не ти иска, и то е истинско.

# 3. Спри да се самозалъгваш. – Можеш да излъжеш всеки, но никога и самия себе си.

# 4. Спри да поставяш чуждите нужди пред своите. – Това не те прави егоист, а пълноценен човек. Най-болезненото нещо е да загубиш себе си, докато се опитваш да извоюваш мястото си в живота на някой друг.

# 5. Спри да се опитваш да бъдеш някой, който не си.– Едно от най-големите предизвикателства е да останеш себе си в свят, който непрекъснато ти налага чужди модели и ти внушава, че та са правилните, а твоите -граничат с лудостта.

# 6. Спри да живееш в миналото. – Носталгията е най-големия бич за личния прогрес, защото никога няма да започнеш нова глава в живота си, докато все препрочиташ старата.

# 7. Спри да се страхуваш да не допуснеш грешки. – Да вършиш нещо и да го объркаш 10 пъти е милион пъти по-добре, отколкото да не вършиш нищо.

# 8. Спри да се самообвиняваш за стари грешки. – Може да обичаме грешния човек и да плачем за грешните неща, но едно е сигурно грешките ни приближават все повече до правилният човек и правилните неща.

# 9. Спри да се опитваш да си купиш щастие. – Много от нещата, които искаме са скъпи, но истината е, че нещата, които ни задоволяват са абсолютно безплатни.

# 10. Спри да търсиш щастието в някой друг. – Ако не си щастлив с това, което си ти, в дългосрочен план няма да си щастлив и с никой друг. Преди да търсиш стабилност във връзка с някой, първо трябва да изградиш стабилна връзка със себе си.

# 11. Спри да бездействаш. – Не мисли прекалено много, защото ще създадеш проблем, който всъщност не съществува. Преценявай ситуациите и действай. Няма как да промениш нещо, пред което отказваш да се изправиш, няма как да стигнеш до втора база, когато единият ти крак е още на първа.

# 12. Спри да мислиш, че не си готов. – Никой никога не се чувства на 100% готов за нещо, ако се чувства, значи е глупак. Най-значимите промени са немислими без да излезем от зоната си на комфорт.

# 13. Спри да се впускаш в безсмислени връзки. – Връзките трябва да се избират мъдро, защото винаги е по-добре да си сам, отколкото в лоша компания.

# 14. Спри да се страхуваш да започнеш нова връзка, само защото старата се е провалила. – Ще научиш, че винаги има причина да срещнеш някого. Едни ще те използват, други ще те научат, трети ще те тестват, а четвърти ще изкарат най-доброто от теб.

# 15. Спри да се съревноваваш с всички останали. – Не пилей енергията си в концентриране колко по-добри са другите от теб. Концентрирай се в това да побеждаваш собствените си рекорди всеки ден. Успехът е битка между теб и теб.

# 16. Спри да завиждаш. – Ревността е изкуството да броиш благословиите на другите вместо своите собствени. Задай си следния въпрос: „Какво имам аз, което другите искат?"

# 17. Спри да се оплакваш и самосъжаляваш. – Завоите в живота ти са нищо друго освен посочване на правилната посока. Може да не разбираш всичко точно в момента, в който се случва и може да ти е трудно да следваш този коловоз, но когато погледнеш назад към тези лоши периоди ще видиш, че са те довели до по-добро място.

# 18. Спри да мразиш. – Не живей живота си в омраза към хората, които са те наранили. Защото накрая ти ще си много по-наранен от тези, които мразиш. Да простиш не означава да кажеш: „Аз съм ок с това, което ми направи!", означава „Няма да позволя това, което ми направи да съсипе живота ми завинаги!"

# 19. Спри да се принизяваш до нечии чужди стандарти. – Слизайки на нивото на някой друг, повдигаш неговото, но рушиш свето.

# 20. Спри да се обясняваш пред другите. – Приятелите ти нямат нужда от това, а враговете ти няма да ти повярват. Просто прави онова, което смяташ за най-добро.

Превод: Емилия Викторова