Красивият съвет на Стивън Хокинг за депресията

Световноизвестният учен Стивън Хокинг се прочу сред широката публика с това, че успя да поднесе по разбираем начин на всеки най-общата представа за теоретичната физика и направи достъпни за хората безценните си прозрения относно пространството и времето. Но великият учен реши да сподели опита си и по отношение на по-емоционални въпроси. В една от лекциите си тази година Хокинг отправи красиво съобщение към хората, страдащи от депресия, сравнявайки това състояние с черните дупки и обясни, че без значение колко тъмни и мрачни изглеждат, не е невъзможно да им се избяга:

Посланието на тази лекция е, че черните дупки не са толкова черни, колкото ги рисуват. Те не са вечни затвори, както някога се мислеше... нещата както могат да влизат в черните дупки, така могат и да излизат от тях, и много е вероятно –  да излизат в друга Вселена. Така че ако чувствате, че сте в черна дупка, не се отказвайте – има изход навън.

Хокинг, който скоро навърши 74, живее с тежко невродегенеративно заболяване от почти 53 години, въпреки, че лекарите му казват, че му остават само две години, когато за пръв път го диагностицират през 1963.

В началото на годината ученият изнесе лекция пред публика от около 400 човека в Кралският институт в Лондон. Дъщеря му Луси, се изказа пред същата аудитория, като обърна вниманието на публиката към невероятно стабилното ментално състояние на баща си – и интелектуално, и емоционално:

Той има много силно развито желание да продължава напред и успява да мобилизира всичките си резерви, всичката си енергия, целия си душевен взор и да ги насочи към тази цел – да продължава напред. Но не просто да продължава напред в името на оцеляването, а за да преобразува всичката тази енергия в творчески процес – да пише книги, да изнася лекции и да вдъхновява останалите хора с нервнодегенеративни или други проблеми.

Това изявление относно толкова инвалидизиращо състояние като депресията от човек с такава тежка съдба и брилянтен ум, определено ще даде смелост на тези, които страдат. Най-важното е никога да не забравяте, че колкото и зле да изглеждат нещата, Стивън Хокинг никога няма да се откаже.

Снимки: El Español, Reddit, Tackk