Авторката Джудит Уилямсън припомня основните идеи на Наполеон Хил и ги интерпретира в духа на новото време. Според д-р Хил умът е всичко – каквото помисли и повярва умът, способен е и да го постигне. Рецептата за успех е проста: мисъл плюс действие. И най-малкото действие струва повече от най-великото намерение. Грижливо садете семената в своя живот, за да празнувате неговото изобилие след това.

Bълшебно семе 1

Най-голямото потенциално богатство
е способността да вярваш.

Търкате ли вълшебна лампа, носите ли си заешко краче, пожелавате ли си нещо, когато видите падаща звезда, гледате ли си на карти таро, взирате ли се в кристална топка, консултирате ли се с медиуми? Ако го правите, значи и вие търсите успеха отвън вместо там, където на повечето хора не им хрумва да погледнат: вътре в себе си! Истинското вълшебство не е извън нас.

У. Клемънт Стоун, ученик, приятел и партньор на д-р Хил, казва: „Събудете спящите великани в себе си! Те са по-силни от духа на лампата. Смайваща е тяхната мощ. Духовете са измислени. Вашите спящи великани не са.“

Във вас дреме великан и само вие можете да го събудите. Спящият великан е онзи аспект от вашата личност, който може би не сте се опитвали да събудите, защото не сте знаели, че дреме зад прага на ума ви. Не е ли време будилникът да иззвъни?

Когато осъзнаете, че никой и нищо не може да събуди великана, освен самите вас, ще започнете да търсите как да го събудите по-точно и дисциплинирано. Често казвам, че Мисъл + Действие = Успех. Това е една от добрите формули, които ни помагат да разберем, че „магията“ е заложена вътре в нас от Безкрайния разум, за да я открием в подходящия момент.

Разполагаме с много инструменти, които ни показват накъде отиваме и защо сме тук, но трябва да сме наясно, че ако имаме само чук, може да ни се стори, че много неща се нуждаят от удар. Ако сте се ограничили с един инструмент, за да откриете успеха, защо не опитате и нещо ново? Научете как работи подсъзнанието. Добавете самовнушение, водете си дневник, поддържайте табло, на което да закачате мисли, снимки и изрезки, правете утвърждения, четете, разхождайте се. Вижте кой инструмент ще ви даде най-добър старт по пътя към успеха. Защо да не ги използвате, щом работят? В противен случай, ако единственият ви инструмент остава чука, можете да очаквате същите резултати, които винаги сте получавали от ударите с него!

Bълшебно семе 2

Наред с любовта, приятелството е едно
от най-ценните богатства в живота.
Както всяко желано нещо, и то не е безплатно.
Има цена, която зависи от същността на човека,
с когото се радвате на такава мечтана връзка.

Казват, че във всеки човек има вечен извор или визия за живота, които всеки ден събуждат нещо ново в нас, стига да насочим ума си в тази посока. Това е добър предшественик на мислите, обагрени с позитивна нагласа.

Много хора виждат живота по нов начин, когато изворът най-после бликне. Очакват по-топло време, садят градини, поръчват семена и изпращат последните снежни виелици с мисълта, че „и това ще мине“. А както знаем, 14 февруари е денят на приятелите – романтични или не. Просто преживейте отново чувствата, което сте изпитвали в училище, получавайки валентинка от специален за вас човек. Този жест ви е карал да грейнете, чувствали сте особено вълнение, а може би и малко смущение. Дали сте го очаквали с радост? И още как.

Приятелството е онази трайна връзка, която ни помага в трудни времена. Когато по ред причини се чувстваш потиснат, добрите приятели помагат да пре­насочиш негативното внимание към позитивна цел. Истинската рецепта за облекчаване на депресията е да правим нещо – каквото и да е, защото в „правенето“ умът може да се занимава само с една мисъл. Когато мислите за потиснатото си настроение, вие само го подсилвате. Приятелите разбират това и ви помагат да правите нещо друго, вместо да подклаждате негативните емоции. Човек привлича това, върху което се фокусира.

Наполеон Хил съветва да се постараем да си изградим приятен характер, да поемаме лична инициатива и да следваме Златното правило като метод да помагаме на другите. Когато даваме, ние същевременно получаваме, а животът ни се обръща към по-добро. Укрепете приятелството, като бъдете приятел!

Bълшебно семе 13

Можеш да бъдеш човек на недоволството или човек
с послание; можеш да ГРАДИШ или да РУШИШ,
но бъди сигурен, че не можеш да събаряш,
без да бъдеш съборен, също както не можеш
да посееш синап и да пожънеш овес.

Вярвате ли в Златното правило? Отекват ли във вас думите: „както искате да постъпват с вас човеците, тъй и вие постъпвайте с тях“, отразяват ли се на цялото ви битие, побиват ли ви тръпки, когато ги проумеете? Когато видите човек в нужда, изпълва ли ви желание да му помогнете или си затваряте очите?

Както би казал Шекспир, „тук е спънката“. Егоистичните мотиви са неприложими, защото егото е централният фокус и бенефициентът. Мотиви, които признават и приемат с готовност другите, са включващи, не изключващи. Д-р Хил подкрепя прилагането на Златното правило, като настоява да бъдем съзидатели, а не рушители. Мисията на Златното правило е да градим, не да събаряме.

Правилно казват, че животът е странен. Хил твърди, че в света действа Закон за възвращаемостта. С други думи, това е кармичният закон. Казано на прост език, каквото посееш, това ще пожънеш. Сега може би е удобен момент да се запитате каква енергия излъчвате. Съзидател ли сте или рушител? Внимавайте, защото тази енергия лесно може да се върне към вас и да ви издигне или погуби. И всичко това заради малката думичка „правя“. Каквото правите, това ще получите. Хил говори за двата плика, които животът ни подава в момента на нашето раждане. На единия пише „НАГРАДИ“, на другия – „НАКАЗАНИЯ“. Кой плик ще отворите? Това, което правите, определя съдбата ви.

Вълшебно семе 19

Времето е единственото безценно съкровище
във вселената!

Много интересни са размислите на Наполеон Хил за природата и същността на времето. Той вярва, че времето е променлива в развитието на нашия характер, която позволява да реализираме съдбата си. Д-р Хил може би има предвид, че ако има достатъчно време, човек може да схване нещата докрай. Бих се съгласила, тъй като усвояването също е включено като фактор. За да се постигне трансформация, в допълнение към човешкия опит трябва да има определено количество учене, което да се развива в мъдрост. Хората не се променят позитивно с времето без допълнителни катализатори.

Познавам много хора, които избуяват като плевели, както и такива, които остават свити в пъпката. Хил често напомня, че вселената мрази само две неща: вакуума и бездействието. И двете благоприятстват промяната, защото вакуумът рано или късно се запълва по избор на човека или вселената, а бездействието води до промени, които са последствие от него.

Познавам хора, които смятат, че като не правят нищо, отлагат неизбежното. Нищо не може да бъде по-далеч от истината. Бездействието е решение, което ви връща назад. Вие решавате да не правите нищо. Това не само ви спира – тъй като другите избират да постъпят по различен начин, те се движат напред, а вие – назад. Виждате ли как се създава дистанцията на упадъка?

Времето се отнася еднакво към всички, но начинът, по който вие уважавате времето, показва как то ще уважава вас. Интересно е да видим времето от различни гледни точки, не само от своята собствена. В много случаи изглежда така, сякаш то отлита за миг. Нещо ми казва, че на всички ни се струва така в решителни мигове от живота ни – раждане, завършване, сватба и смърт, Това са типични събития, каращи хората да спрат и да се замислят. Затова нека използваме времето по най-добрия възможен начин. Нека да го уважаваме, да не го пилеем и да го използваме мъдро, защото след миг то може да свърши.

Как използвате вашето време? Наполеон Хил задава този въпрос и бърза да напомни, че всеки от нас разполага с един и същ брой секунди, минути и часове в денонощието. Ни повече, ни по-малко. Времето се отнася еднакво към всички, но от това как ние използваме отреденото ни време, зависи всичко.

От “Вълшебните семена”, изд. Кибеа
Снимки: YouTube