Човек не се смее много, когато е сам ~ П. Г. Удхаус

„Понякога просто сядам на пишещата машина и псувам.“

Рицар на Ордена на Британската империя, сър П.Г. Удхаус започва да пише на 21-годишна възраст. Кариерата му продължава повече от 70 години и за голяма радост на почитателите си оставя около сто книги. В последното издание на оксфордския речник с хумористични цитати, Удхаус дава своя принос с над 40 цитата.

На произведенията му се възхищават властелините на чувството за хумор Ръдиард Киплинг, Дъглас Адамс и Тери Прачет. Творчество на П. Г. Удхаус е една голяма шега с британската аристокрация и с обществените порядки като цяло. Без нито капка нравоучение, в разказите си той довежда ситуациите до ръба на пълния абсурд и паника.

Най-лошото на гнева е, че те вкарва в потресаващи прояви на безразсъдство и после хладнокръвно те зарязва да се оправяш както можеш...

Знаете ли  колкото повече живея, толкова повече разбирам, че големият номер в живота е да си достатъчно убеден какво точно искаш и да не се оставяш да те разколебаят разни хора, които си мислят, че знаят повече от теб.

В ухажването половината битка е спечелена, ако човек докопа сведения за литературните вкусове на обожавания субект. Научаваш за какво става дума, зазубряш съществени цитати, избълваш ги в нейно присъствие в ловко подбран момент и преди да си казал „Какво става?“, тя те обявява за сродна душа и ти се мята в обятията.

Мога да ти кажа, Джийвс, че по-доблестни мъже от теб са понасяли далеч по-лоши неща от банджото. Имаш ли представа, че един българин, Илия Господинов, веднъж свирил на гайда двадесет и четири часа без прекъсване? И да не мислиш, че прислужникът на Господинов го напуснал? Там, в България, хората са с по-яка закалка. Убеден съм, че той е останал зад младия си господар от началото до края и не се съмнявам, че час по час го е подкрепял с лед и други възстановителни средства. Тъй че, бъди българин, Джийвс.

Не знам дали ви се е случвало някога, умрели за сън, да се пъхнете в леглото, да се отпуснете и в този миг някакъв непознат гущер да се шмугне в левия ви крачол. Това е преживяване, което слага незаличимо клеймо върху човешката душа.

Прави се на мутра – обикаля и събира пари за защита от всеки, съобразно възможностите му. И добре изкарва. Изобретателно дете.

Този тип ми лазеше по нервите. Нямах никакви възражения да си прекарва свободното време в кроежи за клане на аристокрацията, но не разбирах защо, по дяволите, не можеше да го стори с ведра, слънчева усмивка на лице. Отпратих го с едно махване на ръка.

Това е животът – постоянна поредица от неразбирателства и прибързани действия.

Изглеждаше, че чувам гласа на любовта, но номерът беше грешен.

Бракът не е процес за удължаване на живота на любовта. Той само я мумифицира.

Винаги съветвам хората, никога да не дават съвети.

В главата му като погребален звън проехтяха стихове от отдавна забравена поема, които гласяха, че от всички изречени и написани думи най-скръбни са следните две - пропусната възможност.

Всичко забавно в живота е неморално, нелегално или те прави дебел.

Привлекателността на лова като спорт зависи изцяло от това от коя страна на пушката се намираш.

Тя има ум колкото бавноразвиваща се билярдна топка.

Няма по-сигурна основа за добро приятелство от еднакъв вкус за литература.

Има едно единствено средство за борба с белите коси. Било е измислено от французите. Казва се гилотина.

Снимки: Teos, Kids Britannica, General EBooks

17257 Преглеждания