„Женете се само по волята на сърцето и разума заедно.”

За научните достижения на знаменития умен знаят всички, но личният му живот дълго остава загадка. В биографските справки съвсем лаконично е отбелязано, че Менделеев е бил женен два пъти. Откритите по-късно документи осветляват някои епизоди от частния му живот. И както става ясно, в душата на разсъдливия учен са кипели неутолими страсти, които често го подтиквали към безразсъдни постъпки.

Когато бил на 14, Менделеев се запознал с бъдещата си невеста. Веднъж на урок по танци го събрали в двойка с 9-годишната София Каш, дъщеря на аптекар. Но юношата отказал да танцува с нея. 8 години по-късно, двамата се срещнали отново в Петербург и у Менделеев пламнали чувства, на чиято жар девойката отвърнала с взаимност. Соня напомнила на кавалера си за техния несъстоял се танц, а той направил всичко, за да изкупи вината си. Бъдещият учен често гостувал в дома на аптекаря, а година по-късно се сгодил за дъщеря му.

Но въпреки това, Соня никога не станала г-жа Менделеева. Макар денят за женитба да бил определен, София признала на баща си, че по време на венчавката ще каже „Не” на своя жених. Той предупредил Менделеев и сватбата не се състояла. Соня се чувствала твърде млада за такава крачка и не желаела да напусне дома на баща си. Менделеев тежко приел нейния отказ, спрял да се храни, дълго време не излизал от дома си. В своите записки той кратко написал: „Исках да се оженя, но тя отказа…”

В течение на две години, асистентът Менделеев четял лекции в Петербугския университет и за да забрави личната си драма, помолил за командировка и заминал в Германия. Там се влюбил в провинциалната актриса Агнеса Фойгтман, следвал я навсякъде по гастроли, устройвал й бурни сцени на ревност. Съвсем обосновано, защото актрисата имала много ухажори. През 1861 г. Агнеса родила дъщеричка и поискала от учения да ги осигури напълно. Дмитрий Иванович не бил напълно уверен в бащинството си и скоро заминал за Русия. Въпреки това в продължение на 17 години, той пращал издръжка на бившата си любовница. Точно в този период, навярно съвсем неслучайно, Менделеев направил поредното си откритие – открил температурата на абсолютно кипене.

При завръщането си в Русия, след всички преживени страсти, ученият намерил утеха в компанията на Феозва Лешчева. На своята по-голяма сестра той признал: „Мила е тази Физа. Ако не бяха парите, които липсват, щях да се оженя за нея!” И сестрата решила да ги сватоса, независимо, че Физа била със 6 години по-стара от Дмитрий и не събуждала страстната му любов. През 1862 г. те се венчали, а за сватбеното пътешествие из Европа, Менделеев похарчил цялата си премия, поучена за създадения от него първи в Русия учебник по органична химия.

 

(Първата съпруга на Менделеев - Феозва Лешчева)

Семейният им живот не можело да бъде наречен спокоен. Жената на Менделеев проляла много сълзи, заради сприхавия нрав на съпруга си, който често устройвал луди скандали на публични места, придружени със счупени чинии. Веднъж в пристъп на ярост, той разпилял на вятъра всичките пари от портфейла си, друг път налетял да бие с юмруци лакея, заради недостатъчно горещ чай. Феозва наричала мъжа си „инквизитор”, но търпяла и прощавала.

През 1865 г. ученият купил имението Боблово недалеч от Петербург. Там си устроил такъв кабинет, че никой да не го безпокои, а жена му се почувствала съвсем изолирана от вниманието му. Феозва родила три деца на Менделеев и рано остаряла и побеляла. Дмитрий Иванович бързо загубил интерес към нея и започнал така настойчиво да ухажва младата гувернантка на децата си, че момичето не след дълго напуснало.

На 43 години Менделеев безпаметно се влюбил в 17-годишната художничка Анна Попова. Поласкана от ухажването на великия учен, тя отвърнала с взаимност. Когато Менделеев получил разрешение от жена си за развод, възникнала нова пречка – след разтрогване на брака, не можел да сключва нов още 7 години. Тогава ученият уговорил едни свещеник да го венчае тайно, за  което му платил достатъчно, но отецът бил лишен от своя сан. От този брак се родили 4 деца.

 

(Анна Попова)

Мнозина убеждавали руския император Александър III: „Ваше Императорско Величество, не бива да давате аудиенция на Менделеев. Женейки се за втори път при жива жена, той няма право да бъде част от приличното общество!”. А императорът отвърнал: „Вярно е – Менделеев има две жени, но аз имам само един Менделеев!”

Самият Менделеев признал в писмо до сина си Владимир: „Женете се само по волята на сърцето и разума заедно. Ако сърцето забранява – продължете по пътя си, ако разумът не е съгласен – също бягайте. Вашият баща беше слаб и жалък в това отношение”.

Източник: kulturologia.ru
Снимки: ownlib.ru, nnm.me, ownlib.ru, pictures11.ru, Heavy.com