Гробът на дивана по нищо не се отличава от обикновения гроб ~ Владимир ЯКОВЛЕВ

Възрастта на щастието

58-годишният основател, първи главен редактор и собственик на популярната руска Издателска къща „Коммерсантъ” – за цената на младостта и старостта.

В света няма по-страшен убиец от медийно-лъскавия култ към младостта. Количеството жертви на този култ са милиони и в пъти надвишават пушачите, болните от рак и всички вируси, взети заедно накуп.

Култът към младостта погребва рано милиони мъже и жени, които на 50, та дори и на 40, решават, че животът им е свършил просто затова, защото вече съвсем не приличат на симпатичните момичета и момчета от кориците на лъскавите списания или поредната реклама.

Съвсем не преувеличавам с думите си. Съвременните изследвани доказват, че ранната смъртност е закономерно следствие от жизнената стагнация и загубата на вкус към живота. А това на свой ред е пряк резултат от факта, че още от детството ни набиват в главата, че да живеем весело, радостно и приятно, да се харесваме на себе си и останалите, е възможно само докъм 45-та ни година, в най-добрия случай.

Гробът на дивана, според мен по нищо не се отличава от обикновения гроб. Ние умираме тогава, когато престанем да живеем.

Днес в света 11 милиона души ежедневно пресичат границата на 60-те си години. По статистика, не по-малко от половината от тях вярват, че животът им е свършил на 50 и всичко, което им остава е тягостното доживяване. Колко са всички тия гробове от дивани и полегнали на тях хора? Ужасно много.

С други думи, култът по младостта е изцяло отговорен за няколко милиона смърти годишно. Никакви природни бедствия, урагани, земетресения, катастрофи и други напасти не могат да се сравнят с него.

Просто си спомняйте за това, когато следващия път вземете в ръце някое лустросано списание със съвършена красавица на корицата, на която за пореден път ви се предлага безнадеждно да опитате да заприличате.

Да бъдете подобие или да живеете, вие сами избирате.

От книгата „Хорошо за пятьдесят”

Снимка(заглавна): Фото Анна Артемьева ~ Новая газета

90183 Преглеждания